«Θερίζουν» οι ιώσεις: Δύο άτομα στην εντατική από την εποχική γρίπη! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

«Θερίζουν» οι ιώσεις: Δύο άτομα στην εντατική από την εποχική γρίπη!

Ανοδικά, αλλά με αργό ρυθμό, κινείται το κύμα της εποχικής γρίπης σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για την τελευταία εβδομάδα του 2019... 

Αντίθετα, σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται και οι επισκέψεις των πολιτών με συμπτώματα γρίπης σε κάποιον γιατρό.

Ο απολογισμός για το προηγούμενο έτος κλείνει με 6 σοβαρά κρούσματα γρίπης, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο.
 
Πιο συγκεκριμένα, κατά την εβδομάδα από τις 23 μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2019 ελέγχθηκαν συνολικά για ιούς γρίπης 42 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία, με τα 4 (9,5%) εξ΄ αυτών να είναι θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου 2019, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 6 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης, ένα εξ αυτών κατέληξε σε θάνατο, με τους ασθενείς να έχουν χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

Πρόκειται για 4 άνδρες και 2 γυναίκες, με το μικρότερο ηλικιακά να είναι 9 ετών και τον μεγαλύτερο 84 ετών. Σημειώνεται πως στο θανατηφόρο κρούσμα αφορούσε εναν 61χρονο για τον οποίο ο έλεγχος έδειξε γρίπη τύπου Β.
 
Οι ειδικοί στην έκθεσή τους επισημαίνουν πως «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα». Ομοίως και οι επισκέψεις των πολιτών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής σε γιατρό βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
 

Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει άρδην το επόμενο διάστημα, αφενός μεν γιατί η επέλαση της εποχικής γρίπης αρχίζει από τα μέσα Ιανουαρίου κάθε χρόνο, αφετέρου γιατί έχουν αλλάξει οι καιρικές συνθήκες αυτές τις ημέρες. Η εισβολή του «χιονιά», των χαμηλών θερμοκρασιών σε πολλές περιοχές της χώρας, δημιουργεί το...ιδανικό περιβάλλον για την κυκλοφορία των ιών. 

Ειδικά η μετάδοση των ιών της γρίπης διευκολύνεται όταν επικρατεί ξηρός και κρύος αέρας. Την ίδια στιγμή, βεβαίως σε αυτές τις καιρικές συνθήκες χτυπάει κόκκινο ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των ιώσεων.
 

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ επαναλαμβάνουν τη σημασία της αντιγριπικής θωράκισης με τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι με το εμβόλιο μειώνονται οι όποιες επιπλοκές προκαλεί η γρίπη, ιδίως στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
 

Επίσης, υπογραμμίζουν την αξλια της τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής, που εμποδίζει τη διασπορά ιών στο περιβάλλον.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA