Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο κορονοϊός είναι και επίσημα πανδημία | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο κορονοϊός είναι και επίσημα πανδημία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός είναι πανδημία...

O πρόεδρος του Οργανισμού, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 118.000 σε 114 χώρες. Η πανδημία, όπως ορίστηκε από τον ΠΟΥ, του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε 4,291 θανάτους.

«Είμαστε έντονα ανήσυχοι από τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και έντασης και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στην εκτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί "πανδημία". Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε πως οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού και μετριασμού, αλλά ο περιορισμός πρέπει να είναι ο «βασικός πυλώνας».

Τι ορίζεται ως πανδημία

Ως πανδημία (από τις ελληνικές λέξεις παν (όλος) και δήμος (πληθυσμός) ορίζεται η επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το σχέδιο ετοιμότητας για την πανδημία από τον Π.Ο.Υ., η κήρυξη θα απαιτούσε μεταξύ άλλων από τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την πλήρη κινητοποίηση των συστημάτων υγείας, των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, τη διανομή εξοπλισμού προστασίας και άλλες ιατρικές προμήθειες σύμφωνα με τα εθνικά σχέδια.

Την τελευταία φορά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στην ανώτατη κατηγορία 6 που αντιστοιχεί σε πανδημία ήταν στις 11 Ιουνίου 2009 για τη γρίπη των χοίρων H1N1 (είχε προηγηθεί η πανδημία του 1968 από τη λεγόμενη γρίπη του Χονγκ Κονγκ που σκότωσε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημιουργήσει μια κατάταξη έξι βαθμίδων που περιγράφει τη διαδικασία με την οποία ένας νέος ιός γρίπης κινείται από τις πρώτες λοιμώξεις στον άνθρωπο σε μια πανδημία. Η πανδημία ξεκινά με την μόλυνση ζώων από τον ιό και στη συνέχεια φτάνει σε ένα στάδιο στο οποίο ο ιός αρχίζει να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και τελειώνει με μια πανδημία, όταν λοιμώξεις από τον νέο ιό έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο

Η κήρυξη πανδημίας το 2009 προέτρεπε τις κυβερνήσεις να θέσουν σε ισχύ τα σχέδια αντιμετώπισης επιδημιών και να διαθέσουν άμεσα νέα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η απόφαση είχε επίσης τη λογική να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανάπτυξη εμβολίου.

Ο Π.Ο.Υ. είχε εκδώσει οδηγίες προς το κοινό για τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας, αλλά και οδηγίες για τη δημόσια προστασία. Μετά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού είχε προταθεί δέσμη μέτρων με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων στον πληθυσμό. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες έπρεπε να αποθαρρύνουν τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό των ατόμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως να απαγορεύονται τα ταξίδια ανάμεσα στα κράτη που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA