Προκόπι: Έτσι θα γιορταστεί φέτος ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος - «Μπορείτε να κοινωνήσετε και να προσκυνήσετε», λέει η Μητρόπολη | EviaZoom.gr - Εύβοια News
9 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Προκόπι: Έτσι θα γιορταστεί φέτος ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος - «Μπορείτε να κοινωνήσετε και να προσκυνήσετε», λέει η Μητρόπολη

Θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρουσία πιστών, ο ετήσιος εορτασμός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου την Τρίτη 26 & Τετάρτη 27 Μαϊου 2020... 

Μάλιστα θα μπορούν να κοινωνήσουν και να προσκυνήσουν ...τηρώντας αποστάσεις, όπως τονίζει η Μητρόπολη Χαλκίδας.

Διαβάστε αναλυτικά:

Την παραμονή της γιορτής, την Tρίτη 26 Μαΐου, στις 19:00 το απόγευμα, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός. Στις 22:00 θα τελεστεί Ιερή Αγρυπνία.

Ανήμερα της γιορτής, την Τετάρτη 27 Μαΐου, στις 7:00 το πρωί θα γίνει η έναρξη του Όρθρου και στην συνέχεια θα ακολουθήσει η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
 
Οδηγίες προς τους πιστούς - προσκυνητές:

1. Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία μας κοινοποίησε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι προσερχόμενοι πιστοί, για την προμήθεια κεριών και την αφή τους, και την προσκύνηση του ιερού λειψάνου του Οσίου Ιωάννου, πρέπει να τηρούν αποστάσεις από τον προηγούμενο και τον επόμενο προσκυνητή 1,5 μέτρο.

Τις ίδιες αποστάσεις οφείλουν να τηρούν και όσοι θα μείνουν εντός του Ιερού Ναού, στις θέσεις που ήδη έχουν διαμορφωθεί και ασφαλώς δεν μετακινούνται.

Οι προσκυνητές, οι μη δυνάμενοι να παραμείνουν εντός του Ναού, μετά την προσκύνηση του ιερού λειψάνου θα εξέρχονται από την βορεία πύλη του Ι. Ναού, τηρώντας τις ίδιες αποστάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων οργάνων. Δύνανται νά περαμένουν συμπροσευχόμενοι στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού, σε θέσεις που θα έχουν καθορισθεί με ειδικά σήματα επί του εδάφους.

2. Η θεία Κοινωνία και η διανομή του αντιδώρου θα γίνει κανονικά και στην αγρυπνία και στην Θεία Λειτουργία της κυριωνύμου ημέρας, σύμφωνα με όσα θα ανακοινωθούν τότε, ανάλογα με τον αριθμό των προσερχομένων.

3. Η συνήθης λιτανεία του ιερού λειψάνου, μετά την θεία Λειτουργία, εφέτος δεν θα πραγματοποιηθεί, κατ’ επιταγήν της Ι. Συνόδου.

4. Το διήμερο της πανηγύρεως, αλλά και όλο τον μήνα Μάιο, δεν θα τελεσθούν βαπτίσεις. Για το μετά τον μήνα Μάιο χρονικό διάστημα, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με τους υπευθύνους του Ι. Προσκυνήματος (τηλ. 2227041209)

5. Οι ανήκοντες στις ευπαθείς ομάδες και όσοι άλλοι δεν θα προσέλθουν, φοβούμενοι συνωστισμό ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, να γνωρίζουν ότι στο Ιερό Προσκύνημα τελείται κάθε μέρα θεία Λειτουργία και τα απογεύματα Εσπερινός και ιερά Παράκληση προς τον Όσιο Ιωάννη και συνεπώς μπορούν, εάν επιθυμούν, να προσέλθουν σε προγενέστερο ή μεταγενέστερο της πανηγύρεως χρόνο να προσκυνήσουν, νά εκκλησιαστούν και να κάνουν το τάμα τους.

6. Ο Ξενώνας του Οσίου δεν θα φιλοξενήσει πιστούς, αφού με τα ισχύοντα μέτρα παραμένει ακόμη κλειστός, όπως και τα ξενοδοχεία.

7. Οι Ιερές Ακολουθίες, για την παρηγορία και χαροποίηση όσων δεν μπορούν να συμμετάσχουν στον εορτασμό, θα μεταδοθούν από

τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (89.5 fm)

και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως (97,7 fm).

Θα προβληθούν δε απευθείας από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος www.pste.gov.gr

τις ιστοσελίδες της Ιεράς Μητροπόλεως http://www.imchalkidos.gr

του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου https://oir.gr/

και του tvopen.gr (υβριδική τηλεόραση)

Βίντεο - ΡεπορτάζΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα