Τέλος η ενημέρωση από Τσιόδρα και Χαρδαλιά - Τι ειπώθηκε στο «αντίο» - «Αν δεν υπήρχε το lockdown θα είχαμε 13.865 θανάτους» (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Τέλος η ενημέρωση από Τσιόδρα και Χαρδαλιά - Τι ειπώθηκε στο «αντίο» - «Αν δεν υπήρχε το lockdown θα είχαμε 13.865 θανάτους» (ΒΙΝΤΕΟ)

Το τέλος της ενημέρωσης Τσιόδρα - Χαρδαλιά ανακοίνωσαν ο λοιμωξιολόγος - εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία ήταν και η τελευταία το απόγευμα της Τρίτης (26-05-2020)...

Σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε πως θα αλλάξει ο τρόπος ενημέρωσης των πολιτών για την πορεία της πανδημίας, καθώς έως τις 31 Μαϊου η ενημέρωση θα γίνεται γραπτά, ενώ από την 1η Ιουνίου μία φορά τη βδομάδα.

Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην ποιότητα των μέτρων, τονίζοντας πως αν δεν υπήρχε το lock down οι θάνατοι θα έφταναν τους 13.685! Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, είπε:

«Χωρίς το lock down, οι θάνατοι θα ήταν περίπου 13.685. Αντιμετωπίσαμε σκληρή κριτική για τα μέτρα. Παραμείναμε άγρυπνοι για την προστασία των ανθρώπων. Η πατρίδα μας κατάφερε με την υπομονή όλων μας να περάσει την πρώτη φάση του ιού. Με ελάχιστες απώλειες σε σύγκριση με πιο έτοιμες χώρες. Καταλυτική η φιλότιμη προσπάθεια του κόσμου. Το επώδυνο απαγορευτικό μείωσε την έξαρση του ιού κατά 80%.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους. Ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20%, θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε. Τότε όμως θα ήταν αργά.

Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας, καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία. Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας αναφέρω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους.

Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε. Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν. Αντέξαμε στην πρώτη φάση και περιορίσαμε την διάδοση του κορονοϊού».

Τέλος αποχαιρέτησε με απόσπασμα από ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη.
 
Λύγισε ο «σκληρός» Νίκος Χαρδαλιάς 

Συγκινησιακά φορτισμένος ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς στη τελευταία live ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έστειλε το δικό του μήνυμα στους πολίτες.

Με «σπασμένη» φωνή ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε ένα μίνι απολογισμό για αυτές τις 72 ημέρες που ο ίδιος μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ενημέρωναν -σχεδόν σε καθημερινή βάση- άμεσα τους πολίτες για όλες τις εξελίξεις με τον κορονοϊό στην Ελλάδα. 

«Ήμασταν πάντα ειλικρινείς και ποτέ δεν κρύψαμε την πραγματικότητα. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της προσπάθειας μας, με την επανεκκίνηση των περισσότερων δραστηριοτήτων να έχει ξεκινήσει ή να έχει δρομολογηθεί. Δεν υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα μέχρι εδώ, όπως έγινε όλη αυτή την περίοδο.
 
Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.
 
Σήμερα κλείνουμε με αυτήν την κοινή συνέντευξη με τον καθηγητή (Σωτήρη Τσιόδρα) 72 ημέρες σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης. Ένας κύκλος κλείνει, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση. Παραμένουμε σε επιφυλακή και παραμένουμε συνεπείς στην τήρηση των κανόνων και υπεύθυνοι στην καθημερινότητά μας».

ΒΙΝΤΕΟ


Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA