Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Θύελλα και εξελίξεις φέρνουν τα ηχητικά ντοκουμέντα (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Θύελλα και εξελίξεις φέρνουν τα ηχητικά ντοκουμέντα (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Σοκάρουν τα ηχητικά ντοκουμέντα και οι καταγγελίες για τις πιέσεις με στόχο την συγκάλυψη ευθυνών για τους 102 νεκρούς και την ανυπολόγιστη κατάστροφή από την φωτιά στο Μάτι, τον Ιούλιο 2018, αλλά και τις καταστροφικές φωτιές το 2017 σε Μάνη και Κύθηρα...

Οι καταγγελίες του αξιωματικού της Πυροσβεστικής, Δημήτριου Λιότσιου, που είχε οριστεί ως πραγματογνώμονας του Πυροσβεστικού Σώματος για τα αίτια της πολύνεκρης φωτιάς στο Μάτι, ότι δέχθηκε απειλές και πιέσεις για να μην αποκαλύψει την αλήθεια και να μην αποδώσει ευθύνες σε αξιωματικούς του ΠΣ και πολιτικά πρόσωπα, προκάλεσαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα, ο οποίος ξεκίνησε έρευνα.

Παράλληλα, ο Δ. Λιότσιος κατέθεσε μήνυση κατά του πρώην Αρχηγού του ΠΣ, Βασίλη Ματθαιόπουλου, τον οποίο έχει καταγράψει στο περιβόητο ηχητικό ντοκουμέντο.

Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος...

Ο Δημήτρης Λιότσιος...

Η Όλγα Γεροβασίλη, που ήταν το 2018 Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και φέρεται από τον Β. Ματθαιόπουλο να του έχει ζητήσει να πιέσει τον πραγματογνώμονα του ΠΣ για να προβεί σε συγκάλυψη ευθυνών, έστειλε εξώδικο και κατέθεσε μήνυση κατά της εφημερίδας Καθημερινή και παντός άλλου υπευθύνου, κάνοντας λόγο για ψεύδη και συκοφαντίες.

Η εφημερίδα, απαντώντας στην Όλγα Γεροβασίλη, επεσήμανε ότι η δημοσίευση των καταγγελιών δεν σημαίνει υιοθέτηση τους, λέγοντας ότι διατίθεται να προβεί σε απόσυρση των επίμαχων άρθρων και του ηχητικού ντοκουμέντου.

Παράλληλα, μαίνεται έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με τα κόμματα να βάλλουν κατά πάντων και να ζητούν απόδοση ευθυνών, ενώ κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης αναφέρει ότι θα υποβάλλει αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Οι διάλογοι-σοκ

Ωστόσο οι αποκαλύψεις για τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον Δ. Λιότσο δεν σταματούν εδώ.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος τον κάλεσε στο γραφείο του για να μιλήσουν για την έρευνα και το πόρισμα που θα έβγαζε ο πραγματογνώμονας – πυραγός.

Ο Δ. Λιότσος ηχογράφησε τη συνομιλία, ώστε όποιος την ακούσει να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία για το τι ειπώθηκε.

Σε αυτή ακούγεται αρχικά ο αρχηγός της Πυροσβεστικής να αναφέρει του ζήτησαν από “ανώτατο επίπεδο” να του μεταφέρει πως δεν έχει δικαίωμα να κρίνει ανωτέρους του και πως θα πρέπει απλά να αναφέρει για τη φωτιά και όχι ποιος έχει ευθύνες.

“Σε κάλεσα λοιπόν για να σε ξυπνήσω. Σε έχω στην άκρη της καρδιάς μου, και θα σε στηρίξω γιατί είσαι εξελίξιμος, έχεις τα προσόντα για να φτάσεις στην ηγεσία(…)», του λέει αρχικά , σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο οποίος όμως μετά αλλάζει εντελώς στάση, λέγοντας του:

«Που πας δείξεις ικανότητες με τα θηρία; Με 100 νεκρούς. Που πας ρε;».
 
«Θάψ’τα γιατί θα σε σκίσουμε»

Σε αυτό το σημείο ξεκινούν και οι απειλές: “Eάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε”.

Mάλιστα το υψηλόβαθμο στέλεχος του επιτίθεται επειδή ζητά έγγραφα από τη Δούρου, το Δασαρχείο ή το Πυροσβεστικό Σώμα και τον κατηγορεί ότι δεν έχει κατάλληλες γνώσεις για τα αξιολογήσει.

«Τα βάζεις με το Δασαρχείο; Θα σου ανοίξουν τον κ**λο. Θα τα βάλεις με τη Δούρου; Θα σου ανοίξει τα καπούλια. Μόλις δούμε ποιοι θα κατηγορηθούμε θα βάλουμε τρεις δικηγόρους. Δεν είναι απλά τα πράγματα”. Όταν ο Δ. Λιότσος αναφέρει πως το πόρισμα βασίζεται σε στοιχεία που έχει συλλέξει, ο Β. Ματθαιόπουλος φέρεται να του λέει να τα κρύψει και να ρίξει όλο το φταίξιμο στη φωτιά και στα αυθαίρετα.
 
ΒΙΝΤΕΟ


Ανακοίνωση του Στέλιου Πέτσα

Ανατριχιαστικούς χαρακτήρισε τους ηχογραφημένους διαλόγους και τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για το Μάτι και την προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εθνική τραγωδία στο Μάτι νέα και ανατριχιαστικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ήταν γνωστό από τις ίδιες εκείνες μέρες ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το έγκλημα που διαπράχθηκε. Τα μεσάνυχτα της ίδιας εκείνης μέρας ο τότε Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας συγκαλούσε στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής επικοινωνιακού χαρακτήρα σύσκεψη - παρωδία στην οποία τόσο ο ίδιος όσο και οι συναρμόδιοι Υπουργοί προσποιούνταν ότι δεν ήξεραν για νεκρούς. Κι αυτό ενώ ήδη το ΕΚΑΒ είχε παραλάβει τις σορούς απανθρακωμένων ανθρώπων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ζητούσε σάκους για δεκάδες σορούς», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως προσέθεσε, «Λίγες μέρες αργότερα ο τότε Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Τόσκας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου δήλωνε ότι ψάχνει για λάθη και δεν βρίσκει. Λίγους μήνες αργότερα και ενώ είχε αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η κυρία Γεροβασίλη, ο τότε Αρχηγός της Πυροσβεστικής -σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή»- ασκούσε στον εμπειρογνώμονα του Σώματος που είχε ορίσει η Δικαιοσύνη απειλές -και μάλιστα με χυδαίες εκφράσεις- προκειμένου να συγκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους και να μην επιρρίψει ευθύνες σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι «Οι ηχογραφημένοι διάλογοι μεταξύ του εμπειρογνώμονα και του τότε Αρχηγού της Πυροσβεστικής είναι ανατριχιαστικοί. Εάν λοιπόν η κυρία Γεροβασίλη αμφισβητεί οτιδήποτε, οφείλει να στραφεί εναντίον εκείνου που χρησιμοποίησε το όνομά της, εν αγνοία της όπως η ίδια ισχυρίζεται».

Καταλήγοντας για το εν λόγω θέμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν, πέρα από το έγκλημα της 23ης Ιουλίου και σε έγκλημα συγκάλυψης. Και για τα δύο αυτά εγκλήματα υπάρχουν τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Και είναι απαραίτητο -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA