Έφτασε με ελικόπτερο: Καρέ-καρέ η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μπούρτζι και οι δηλώσεις στη Χαλκίδα - Οικονομική ενίσχυση 1,2 εκ. ευρώ (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Έφτασε με ελικόπτερο: Καρέ-καρέ η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μπούρτζι και οι δηλώσεις στη Χαλκίδα - Οικονομική ενίσχυση 1,2 εκ. ευρώ (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε αποκλειστικά πλάνα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μπούρτζι που «πνίγηκε» από τα ορμητικά νερά του ποταμού «Λήλαντα», ο οποίος υπερχείλισε για ακόμη μία φορά μετά την έντονη νεροποντή, αφήνοντας πίσω νεκρούς και μεγάλες καταστροφές...

O Πρωθυπουργός έφτασε με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής στη περιοχή πραγματοποιώντας αρχικά εναέρια αυτοψία, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, ενώ δεσμεύτηκε ότι οι αποζημιώσεις για τη στήριξη των πληγέντων θα διατεθούν ταχύτατα από το εθνικό αποθεματικό.

O Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε και πάλι την οδύνη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. 

Μετά την αυτοψία συναντήθηκε με στελέχη της ΕΜΑΚ τους οποίους ευχαρίστησε και τους συνεχάρη για τις πολλές και δύσκολες διασώσεις πολιτών. 
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός συζήτησε με κατοίκους της περιοχής στην παραλία του Αγίου Νικολάου, όπου έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές κι έχουν συσσωρευτεί φερτά υλικά. Όπως είπε «η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους και θα συμπαρασταθεί σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους -είτε μιλάμε για νοικοκυριά, είτε μιλάμε για επιχειρήσεις- μέσα σε αυτή την ξαφνική καταστροφή».

ΒΙΝΤΕΟ

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Διοικητήριο της Χαλκίδας όπου συζητήθηκαν και εξετάστηκαν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε να δοθεί στο Δήμο Χαλκιδέων έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης μεγάλων περιοχών του καθώς και για μια πρώτη ανάπλαση των δύο κατεστραμμένων παραλιών Βασιλικού και Αγίου Νικολάου. Και για το Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων έκτακτη επιχορήγηση 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων και για μια πρώτη ανάπλαση της παραλίας των Πολιτικών που έχει καταστραφεί.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο κ. Παπαγεωργίου, ο κ. Καραγιάννης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, ο Δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας Απόστολος Κουφός, ο Περιφερειακός διοικητής Στερεάς Ελλάδας της Πυροσβεστικής, Αρχιπύραρχος Σωτήρης Κορέλας, ο Διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών της Εύβοιας πύραρχος Σίμος Αποστόλου, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, και οι τρεις βουλευτές Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου, Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός.

«Ταχύτατες οι εκταμιεύσεις»

«Ειδικά σε ζητήματα που αφορούν στην οικοσκευή των συμπολιτών μας, που έχασαν τις περιουσίες τους, θα επιμείνω και θα πιέσω ώστε οι εκταμιεύσεις να είναι ταχύτατες, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από την πρωτοφανή αυτή θεομηνία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι θα επιτηρήσει προσωπικά τα χρονοδιαγράμματα ώστε να πιστωθούν το ταχύτερο δυνατό πόροι στους δικαιούχους.

Στήριξη θα παρασχεθεί, επίσης, σε επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ θα εξεταστούν και τρόποι αποζημίωσης αγροτών, ειδικά εάν κριθεί ότι τα χωράφια τους έχουν υποστεί ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε βάθος χρόνου.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Θα ζητήσω παρουσία και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούν να δρομολογηθούν αποζημιώσεις σε αγρότες. Γιατί καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην χάθηκε μόνο η σοδειά, αυτή που είχαν σπείρει, αλλά μπορεί να έχει γίνει πιο δομική ζημιά στα χωράφια τους».

Τι δήλωσε ο Μητσοτάκης για το 112 και τον Χαρδαλιά

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πολιτική Προστασία τους τελευταίους μήνες δίνει πολλαπλές μάχες σε πολλά επίπεδα, πιστοποιεί τη μεγάλη χρησιμότητά της σε όλα τα επίπεδα, στην πανδημία, σε φωτιές, σε πλημμύρες και έχει τη στήριξη όλων μας. Όπως και ο υφυπουργός, ο κύριος Χαρδαλιάς, έχει την απόλυτη προσωπική μου στήριξη στον αγώνα τον οποίο κάνει», δήλωσε.

«Σε κάθε περίπτωση καλοπροαιρετη κριτική, είμαστε πάντα έτοιμοι να ακούσουμε, αλλά σε καμία περίπτωση -θα ήταν πολύ άδικο- μία δήλωση που μπορεί να εκληφθεί και ως άστοχη μέσα στην πίεση των γεγονότων, να γίνει αφορμή για να αμφισβητηθεί η τεράστια προσφορά όλων των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας. Και αυτό προσωπικά είναι κάτι που δεν είμαι διατεθειμένος να το ανεχτώ. Κριτική μπορεί να ασκείται σε εμένα, μπορεί να ασκείται στον Υφυπουργό, δεν μπορεί να ασκείται ούτε στους Πυροσβέστες μας, ούτε στα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, ούτε στα στελέχη των Δήμων τα οποία κατά γενική ομολογία δούλεψαν καλά και συντονισμένα για να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή καταστροφή», τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε εκεί που θέλουμε και μπορούμε. Γνωρίζετε, πολύ καλά, ότι ειδικά για την Πολιτική Προστασία έχει ανακοινωθεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα σε ορίζοντα τετραετίας. Δεν μπορώ, όμως, να δεχτώ ότι με ένα απόλυτο και πάρα πολύ εύκολο τρόπο θα αφορίζεται ή θα καταδικάζεται μια πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τον τελευταίο χρόνο».

«Εκ των υστέρων όλοι κάνουν υποθέσεις για την χρήση του “112”. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα είχε συμβεί αν είχε επιλεγεί η μία ή η άλλη λύση. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η Πολιτική Προστασία δεν είχε -όπως σας είπα- ενημέρωση για ακραία πλημμυρικά φαινόμενα. Έθεσε τον μηχανισμό της σε εφαρμογή και έγινε μια επιλογή της φυσικής παρέμβασης της Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να αποσταλεί ειδοποιητήριο μήνυμα, το οποίο μπορεί -δεν το ξέρουμε- να προκαλούσε και παραπάνω πανικό.

Η αλήθεια είναι ότι θρηνούμε σήμερα οκτώ συμπολίτες μας οι οποίοι χάθηκαν, αλλά κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα τι θα είχε συμβεί και αν αυτές οι ζωές θα είχαν σωθεί ή αν θα είχαμε, ενδεχομένως, άλλες απώλειες αν είχε αποσταλεί το συγκεκριμένο μήνυμα. Πρέπει, όμως, αυτό το περιστατικό να είναι αντικείμενο μελέτης για το πώς αντιδρούμε και πώς χρησιμοποιούμε το μηχανισμό “112” από εδώ και στο εξής. Αν το χρησιμοποιούμε, μόνο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή αν είναι πιο διαδεδομένα και πιο συχνά τα μηνύματα, είναι κάτι το οποίο θα το μελετήσουμε.

Κριτική μπορεί να ασκείται σε εμένα, μπορεί να ασκείται στον Υφυπουργό, δεν μπορεί να ασκείται ούτε στους Πυροσβέστες μας, ούτε στα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, ούτε στα στελέχη των Δήμων τα οποία κατά γενική ομολογία δούλεψαν καλά και συντονισμένα για να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή καταστροφή.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πολιτική Προστασία τους τελευταίους μήνες δίνει πολλαπλές μάχες σε πολλά επίπεδα, πιστοποιεί τη μεγάλη χρησιμότητά της σε όλα τα επίπεδα, στην πανδημία, σε φωτιές, σε πλημμύρες και έχει τη στήριξη όλων μας. Όπως και ο Υφυπουργός, ο κύριος Χαρδαλιάς, έχει την απόλυτη προσωπική μου στήριξη στον αγώνα τον οποίο κάνει.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA