Νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας: Σοβαρές ελλείψεις και ανύπαρκτα μέτρα για τον κορονοϊό καταγγέλλουν εργαζόμενοι - Ολόκληρη η ανακοίνωση! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας: Σοβαρές ελλείψεις και ανύπαρκτα μέτρα για τον κορονοϊό καταγγέλλουν εργαζόμενοι - Ολόκληρη η ανακοίνωση!

Εργαζόμενοι που συμμετέχουν στη «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας», τονίζουν με ανακοίνωση τους προς το EviaZoom.gr που εστάλη, σήμερα Δευτέρα (24-08-2020):

«Επιτέλους! Το «σήριαλ» νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας έγινε πραγματικότητα! Τι κρύβεται όμως πίσω από το λαμπερό περιτύλιγμα του σύγχρονου και πολυτελούς οικοδομήματος; Είναι αυτό που φαίνεται; Αυτό που τόσο προπαγανδίζουν οι παραγωγοί του; Εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της πόλης και του νομού γενικότερα, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας; Εξασφαλίζει σε εμάς τους εργαζόμενους συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα; Είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την έξαρση του νέου κύματος της πανδημίας;

Το Γ.Ν.Χ. μπορεί να μετεγκαταστάθηκε σε νέο χώρο, αλλά αυτό δε σημαίνει αυτόματα πως άλλαξε και ο τρόπος λειτουργίας του. Μάλιστα, έγινε τόσο εσπευσμένα ώστε 1 μήνα μετά δεν υπάρχουν εκτυπωτές για συνταγογράφηση σε όλα τα τμήματα, όπως και τηλεφωνικό κέντρο που να δίνει πληροφορίες ή να συνδέει με τις κλινικές, ενώ πρόσφατα συνδέθηκαν υπολογιστές. Η μετακόμιση έγινε με τις πλάτες του νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού, με απλήρωτες προς το παρόν υπερωρίες, χρωστούμενα ρεπό και με τη χρήση ακόμη και δικών τους μέσων μεταφοράς!

Οι θυσίες όμως δε σταματούν εκεί… Η δουλειά μας έχει καταντήσει να είναι καταναγκαστικά έργα! Τρέχουμε σε απίστευτους ρυθμούς για να προλάβουμε όσα πρέπει να γίνουν καθημερινά, αφού καλύπτουμε κενά που δε θέλουν να καλύψουν οι αρμόδιοι! Όσο και αν προβάλλεται πως όλα κυλούν ομαλά, η καθημερινότητα αποδεικνύει πεισματικά το αντίθετο και το ζούμε από πρώτο χέρι, αφού η ζωή μας έχει γίνει κυριολεκτικά "λάστιχο"!

Τα ΤΕΠ καλύπτονται από 3 μόνιμα διορισμένους ιατρούς και οι υπόλοιπες 4 θέσεις, από γενικούς ιατρούς αποσπασμένους από το ΚΥ Ψαχνών, με ή χωρίς εντέλλεσθε από τη διοίκηση με σκοπό να μπαλωθούν τρύπες. Με τον τρόπο όμως αυτό ανοίγουν άλλες, αφού αποδυναμώνεται η ήδη υποβαθμισμένη ΠΦΥ.Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη με τις καλοκαιρινές άδειες και τα οφειλόμενα ρεπό, πόσο μάλλον σε περίπτωση που κάποιος από το προσωπικό νοσήσει από COVID -19 και πρέπει να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, δεδομένου ότι τα ατομικά μέτρα προστασίας μας είναι από μηδαμινά έως ανύπαρκτα! Ποιος θα μας αντικαταστήσει, αφού ούτως ή άλλως δουλεύουμε οριακά;

Η πρώτη διαλογή ασθενών για τον ιό γίνεται στην πύλη εισόδου απουσία ιατρού, μόνο από νοσηλευτικό προσωπικό που μετακινείται από άλλες κλινικές. Αναγκάζεται δε η νοσηλεύτρια, να αναλάβει μια ευθύνη που δεν της αναλογεί,αφού καλείται να κρίνει ποιό περιστατικό είναι ύποπτο και ποιό όχι. Σε περίπτωση που ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα χρήζει νοσηλείας,φιλοξενείται στην παθολογική κλινική σε μονόκλινο δωμάτιο.Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα όμως που δέχεται, γίνεται από το ίδιο προσωπικό το οποίο φορά τη στολή προστασίας μέσα στο δωμάτιο του ασθενούς!

Πόσο ασφαλές μπορεί να θεωρηθεί αυτό για τους εργαζόμενους, αλλά και για τη διασπορά της νόσου στους άλλους ασθενείς;

Γιατί,παρόλο που το νοσοκομείο διαθέτει μοριακό αναλυτή για έλεγχο COVID-19,δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας η λειτουργία του,με αποτέλεσμα όλα τα δείγματα που λαμβάνονται να στέλνονται στην Αθήνα και επιπλέον να γίνονται με φειδώ; Οι εργαζόμενοι ελεγχόμαστε μετά την επιστροφή μας από άδεια, αλλά ξεκινάμε να δουλεύουμε πριν πάρουμε το αποτέλεσμα!

Όσο για τη ΜΕΘ που τόσο έχει προπαγανδιστεί, είναι ανέφικτο να λειτουργήσει με τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας αν δεν προσληφθεί μόνιμο εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό.

Οι 3 γιατροί με μετάταξη που υπάρχουν αυτή τη στιγμή με 1 μόνο ειδικό, σαφώς δεν επαρκούν. Οι δε αναισθησιολόγοι βρίσκονται σε πλήρη ανεπάρκεια, αφού μέσα στον Αύγουστο το νοσοκομείο έτυχε να μείνει και εντελώς ακάλυπτο από μια ειδικότητα που είναι άκρως απαραίτητη για ένα επείγον χειρουργείο ή μία διασωλήνωση.

Τα κενά και εδώ μπαλώνονται με μετακινήσεις ιατρών από Θήβα, Άμφισσα, Κάρυστο!

Τα τακτικά χειρουργεία θεωρούνται πλέον πολυτέλεια και έχουν ακυρωθεί επ' αόριστον!

Υπάρχει μαγνητικός τομογράφος ο οποίος δε λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ ο αξονικός δε λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Η παιδιατρική κλινική και τα επείγοντα και τακτικά ιατρεία της βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο.

Στην εφημερία που είναι καθημερινή,το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εφημερεύει είναι αναγκασμένο να καλύπτει ταυτόχρονα και την κλινική και τα επείγοντα! Κοινώς, να γίνει χίλια κομμάτια!

Τι να πούμε για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ή τις τραπεζοκόμες που μόνο ρόδες δεν έχουν βάλει στα πόδια για να μπορέσουν να καλύψουν χώρο αναντίστοιχο του δυναμικού τους;

Οι ανάγκες του νέου νοσοκομείου σε προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία του, είναι τεράστιες.Οι κενές οργανικές θέσεις σύμφωνα με το οργανόγραμμα του παλιού νοσοκομείου (αφού για το νέο δεν έχει ακόμα εγκριθεί), αγγίζουν τις 200 παρά τις προσλήψεις 100 περίπου επικουρικών εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκ των οποίων κανένας ιατρός. Πώς θα καλυφθούν τα υπόλοιπα κενά; Με προσλήψεις επικουρικών εργαζομένων με ημερομηνία λήξεως 1-2 έτη ή με ιατρούς με μπλοκάκι για 2 μήνες;Ήμήπως είναι αρκετές οι 12 προκηρύξεις ιατρικού προσωπικού που έγιναν πέρυσι και ακόμη τις περιμένουμε να καλύψουν τις 37 κενές θέσεις ειδικευμένων; Τη στιγμή μάλιστα που η θέση του νευρολόγου και του δερματολόγου ήτανκενές τουλάχιστον για μια δεκαετία!

Είναι αδύνατο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση! Είναι επικίνδυνο για εμάς τους εργαζόμενους, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς. Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες που μας προσφέρει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, ώστε να εργαζόμαστε και να ζούμε με αξιοπρέπεια. Να παρέχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υψηλού επιπέδου, όπως πραγματικά δικαιούται ο λαός της πόλης μας και του νομού μας.

Πρέπει επιτέλους οι υπαίτιοι της κατάντιας του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Η κυβέρνηση της ΝΔ καλά θα κάνει να πάψει να υπερθεματίζει την ατομική ευθύνη τους καθενός για την έξαρση της πανδημίας και να αναλάβει τη δική της κρατική ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας. Έχει κάνει κουρελόχαρτο τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να μη βγουν χαμένοι οι μεγαλοξενοδόχοι, οι εφοπλιστές και οι αεροπορικές εταιρίες. Δεν έχει κάνει όμως τίποτε για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, υπηρετώντας πιστά τις οδηγίες της Ε.Ε. και τη στρατηγική της για υγεία-εμπόρευμα.

Με όλο το αίσθημα ευθύνης που έχουμε ως εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, αρνούμαστε να θυσιάσουμε τα δικαιώματά μας και την υγεία του λαού.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

• άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, για την πλήρη στελέχωση όλων των τμημάτων του νέου νοσοκομείου

• μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων

• λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία και την ασφάλειά μας, ιδιαίτερα σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου, όπως αυτή της πανδημίας

• να γίνεται προληπτικός έλεγχος σε όλους τους ασθενείς που εισέρχονται για νοσηλεία στο νοσοκομείο

• τακτικός περιοδικός έλεγχος όλων των υγειονομικών για COVID-19

• πλήρης στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων και κέντρων υγείας με υγειονομικό προσωπικό και με τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες σε Π.Φ.Υ. σε 24ωρη βάση

• αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA