Κορονοϊός - Πισσώνας: Καταγγέλλεται ότι έχουν εμφανίσει συμπτώματα εργαζόμενοι και στο πτηνοσφαγείο της «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ» αλλά δεν έχουν γίνει τεστ! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Κορονοϊός - Πισσώνας: Καταγγέλλεται ότι έχουν εμφανίσει συμπτώματα εργαζόμενοι και στο πτηνοσφαγείο της «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ» αλλά δεν έχουν γίνει τεστ!

Διαβάστε την καταγγελία που απέστειλε στο EviaZoom.gr το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας: 
«Τα κρούσματα Covid-19 στο πτηνοσφαγείο της ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ Α.Ε. που έφτασαν τα 18 σε έναν εργασιακό χώρο που δουλεύουν λιγότεροι από 100 εργαζόμενοι επιβεβαιώνουν ότι οι εργασιακοί χώροι μπορούν να αποτελέσουν μαζικούς χώρους διασποράς του Covid-19 όπως στη Β.Ιταλία όπου υπήρχε αρχικά αύξηση κρουσμάτων και στη συνέχεια θανάτων.

Τώρα συμπτώματα γρίπης έχουν εμφανίσει συνάδελφοι από το πτηνοσφαγείο της ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ που βρίσκεται στον Πισσώνα Ευβοίας, σε κοντινή απόσταση από το πτηνοσφαγείο της ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ Α.Ε..

Στις επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων-ποτών φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πιθανά λόγω της παραγωγικής διαδικασίας που σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί ο ένας εργαζόμενος να είναι δίπλα στον άλλο, να πιάνουν και να επεξεργάζονται διαδοχικά το ίδιο προϊόν ενώ ρόλο παίζουν και οι συνθήκες (κλειστοί χώροι, υγρασία, αερισμός κτλ).

Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι μαζικά κρούσματα σε εργασιακούς χώρους στη χώρα μας, μέχρι τώρα τουλάχιστον, έχουν εκδηλωθεί κυρίως σε επιχειρήσεις του κλάδου. Πέρα από τον ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΑΕ στην περιοχή μας, είναι τα 114 κρούσματα σε εργοστάσιο κομπόστας στην Πέλλα ή τα 191 κρούσματα σε κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά κα.

Κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν ατομική ευθύνη γιατί η μεν κυβέρνηση έχει αφήσει γυμνές τις δομές υγεία από προσωπικό και μέσα και η δε εργοδοσία δεν παίρνει μέτρα όπως η επιμήκυνση της γραμμής παραγωγής για να μεγαλώσουν οι αποστάσεις ανάμεσα στους συναδέλφους, η τοποθέτηση προστατευτικών πλεξιγκλάς ανάμεσα στους συναδέλφους κτλ.

Τέτοια μέτρα έχει πάρει η εργοδοσία μόνο σε περιπτώσεις που διεκδικήθηκαν ενώ η αντίστοιχη πίεση στην κυβέρνηση έχει επιβάλει τα ελάχιστα που έχουν γίνει στην υγεία. Η πανδημία αντιμετωπίζεται από εργοδοσία-κυβέρνηση με βασικό κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Να μη μετατραπούν οι επιχειρήσεις του κλάδου σε εστίες μετάδοσης του Covid-19 

Απαιτούμε:

• Να γίνουν τεστ στην ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ και σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου κυρίως σε αυτές που αριθμούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων όπως ενδεικτικά οι ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΑΕ, ΜΙΜΙΚΟΣ (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ), ΝΗΡΕΑΣ-ΣΕΛΟΝΤΑ, ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ, ΕΥΒΟΪΚΗ ΖΥΜΗ, ΣΟΓΙΑ, ΑΛΛΑΤΙΝΗ, ΑΓΓΕΛΟΥ, ΣΥΝΚΟ κτλ. Προτεραιότητα σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης. Καμία οικονομική επιβάρυνση των συναδέλφων.

• Να μην χαθεί ούτε μισό ευρώ από τις αποδοχές αν απαιτηθεί συνάδελφοι να απουσιάσουν από την εργασία λόγω Covid-19. Να μην εφαρμοστεί η αναπλήρωση της απουσίας με απλήρωτες υπερωρίες που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση γιατί όπως λένε οι ειδικοί η καλύτερη άμυνα είναι να μην εξαντλείται ο ανθρώπινος οργανισμός.

• Προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομείο Χαλκίδας, Καρύστου, Κύμης και σε όλες τις μονάδες υγείας (ΚΥ, ΕΚΑΒ κτλ) και να επανδρωθούν με υλικά και μέσα για να μπορούν να συμβάλουν στη προστασία της υγείας.

• Ιδιαίτερα μέτρα για τους μετανάστες συναδέλφους του κλάδου που είναι το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο τμήμα με αποτέλεσμα να επιβιώνουν με χειρότερους όρους ζωής, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα ούτε για να την ενημέρωσή τους».

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA