Υπέρ-υπολογιστής προβλέπει ποιος θα είναι ο νικητής του Champions League | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Υπέρ-υπολογιστής προβλέπει ποιος θα είναι ο νικητής του Champions League

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, προσφέρει καθημερινά νέα εργαλεία σε διάφορους τομείς των επιστημών. Ένας από αυτούς, είναι και η στατιστική ανάλυση...

Πλέον, υπάρχουν υπολογιστές οι οποίοι χρησιμοποιώντας πολυσύνθετους αλγόριθμους, επεξεργάζονται τεράστιο όγκο δεδομένων. Έτσι, αναλύοντας όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν ένα αποτέλεσμα εξάγουν ακριβή συμπεράσματα.

Ένας τέτοιος υπέρ-υπολογιστής χρησιμοποιείται για την ανάλυση FiveThirtyEight, η οποία ασχολείται με τα προγνωστικά του ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη υπολογιστεί οι πιθανότητες νίκης του Champions League για όλες τις ομάδες που αγωνίζονται στους ομίλους.

Για κάθε ομάδα δίνονται τα στατιστικά για τις παρακάτω κατηγορίες:

- Πρόκριση στους «16»

- Πρόκριση στα προημιτελικά

- Πρόκριση στα ημιτελικά

- Πρόκριση στον τελικό

- Κατάκτηση του τίτλου

Για τη σεζόν που διανύουμε, οι επικρατέστερες ομάδες για την κατάκτηση του τίτλου είναι η Μπάγερν (21%), η Μάντσεστερ Σίτι (16%), η Λίβερπουλ (12%), η Μπαρτσελόνα (11%) και η Παρί Σεν Ζερμέν (8%). 

Ακόμα η διοργάνωση βρίσκεται στην φάση των ομίλων, όπου λαμβάνουν μέρος 32 ομάδες, οπότε μικρά ποσοστά (1-3%) τελικής νίκης έχουν δοθεί και σε ομάδες χαμηλής δυναμικής.

Η Μπάγερν λοιπόν, κάτοχος του τίτλου 2019-2020, είναι και φέτος το κορυφαίο φαβορί για τον τίτλο, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι που αποκλείστηκε στη φάση των προημιτελικών την προηγούμενη χρονιά είναι 2η στη διεκδίκηση. Μπάγερν, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ αποτελούν την κορυφαία τριάδα στο στοίχημα Champions League της bwin και η συνέχεια έπεται με τους ομίλους.

Αυτή τη στιγμή παίζονται οι αγώνες των 8 ομίλων και οι ομάδες προσπαθούν να τερματίσουν στην 1η και 2η θέση ώστε να προκριθούν στους «16». 

Στον 3ο όμιλο του Champions League αγωνίζεται και ο Ολυμπιακός, ο οποίος στα επόμενα 2 παιχνίδια θα αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Σίτι. Προς το παρόν έχει δεχθεί μία ήττα από την Πόρτο ενώ σημείωσε μία νίκη απέναντι στη Μαρσέιγ και έτσι βρίσκεται στην 3η θέση. Με την 1η θέση του ομίλου να έχει μάλλον κατοχυρωθεί από τη Σίτι, οι «ερυθρόλευκοι» θα παλέψουν για τη 2η θέση. Εάν φέρουν ευνοϊκά αποτελέσματα στους επόμενους 4 αγώνες, διατηρούν ακόμα πιθανότητες για πρόκριση στην επόμενη φάση. Πάντως, οι πιθανότητες τους βάση του FiveThirtyEight είναι 40%.

Οι αγώνες των ομίλων θα ολοκληρωθούν στις 9 Δεκεμβρίου και μέχρι τότε όλα είναι ανοικτά. Προς το παρόν οι 3 επικρατέστερες ομάδες για τον τίτλο βαδίζουν με 2 στις 2 νίκες, έχοντας σχεδόν ήδη εξασφαλίσει την 1η θέση του ομίλου τους.

Η μάχη αναμένεται σκληρή για τις δεύτερες θέσεις των ομίλων, που θα δώσουν και τα εισιτήρια για τους «16» της διοργάνωσης.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA