«Έχει λάβει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ο Δήμος Χαλκιδέων για το hot spot της Ριτσώνας» - «Αδειάζει» στη κυριολεξία την Βάκα μέχρι και ο συνεργάτης της και Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Χαλκιδέων (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

«Έχει λάβει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ο Δήμος Χαλκιδέων για το hot spot της Ριτσώνας» - «Αδειάζει» στη κυριολεξία την Βάκα μέχρι και ο συνεργάτης της και Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Χαλκιδέων (ΦΩΤΟ)

Σε ποιες τσέπες έχουν πάει όλα αυτά τα χρήματα είναι ένα άλλο σημαντικό ερώτημα;
«Αδειάζει» στη κυριολεξία την Έλενα Βάκα μέχρι και ο συνεργάτης της και Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Χαλκιδέων, Νίκος Σιόλιας, ο οποίος μάλιστα εξέδωσε διπλή ανακοίνωση.

Διαβάστε αναλυτικά τις ανακοινώσεις που απέστειλε  ο Νίκος Σιόλιας για την Έλενα Βάκα στο EviaZoom.gr:

«Η ξενοφοβική επιστολή της Δημάρχου Χαλκιδέων προς την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τη φοίτηση μαθητών – προσφύγων από τη Δομή της Ριτσώνας σε Δημοτικά σχολεία του Δήμου Χαλκιδέων, χρήζει απάντησης τόσο επί των νομικών όσο και επί των ηθικών θεμάτων της.

Το Σύνταγμα, όσο και πλήθος άλλων νομοθετημάτων και διεθνών συμβάσεων που ισχύουν στη χώρα μας ορθά απαιτούν την παροχή της ίδιας υποχρεωτικής και δωρεάν παιδείας ημεδαπών και αλλοδαπών παιδιών με εγγραφή και φοίτησή τους στα ελληνικά σχολεία, ενδεικτικά αρ. 16 §3 Συντάγματος, άρ. 2 § 3 ν. 1566/1985, άρ. 21 §7 ν.4251/2014, άρ 2 § 1 και άρ. 28 §1 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, θέση με την οποία ασφαλώς συντάσσεται και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Αρνούμαστε να δεχθούμε ότι τα ανωτέρω έχουν διαλάθει της προσοχής της Δημάρχου ή/και των ΓΓ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Τπουργείου Παιδείας και Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου τουΥπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τη συνάντησή τους στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 όπου συμφωνήθηκε, – σύμφωνα με τη επιστολή της Δημάρχου– , η παράτυπη δημιουργία υποδομών εκπαίδευσης εντός της δομής της Ριτσώνας.

Θα περιμέναμε επίσης να γνωρίζει η Δήμαρχος ότι δεν είναι αρμοδιότητά της να υποδεικνύει το αν πρέπει να τηρηθούν οι διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα μας για δεκαετίας και να καταστρατηγείται το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση με αφορμή την πανδημία που προκάλεσε o Covid-19. 

Η υποχρεωτική παροχή παιδείας σε ανήλικους πρόσφυγες δε μπορεί να λογίζεται και να χαρακτηρίζεται ως επιβάρυνση, τη στιγμή που ο Δήμος Χαλκιδέων έχει λάβει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ λόγω της παρουσίας της δομής εντός των διοικητικών του ορίων. Η συνεχιζόμενη γκετοποίηση των μαθητών για σχεδόν ένα χρόνο και της άρνησης της συμμετοχής τους στην κοινωνία μας, μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα επιφέρει.

Ειδικά όταν οι δομές που η Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι δεν έχει για να διαθέσει, είναι οι ίδιες σχολικές αίθουσες που λειτουργούν το πρωί για τα παιδιά των δημοτών της Χαλκίδας και θα διατίθενται το απόγευμα για τους μαθητές από τη δομή προσφύγων.

Δικαιοσύνη και Παιδεία #για_όλους…

Νίκος Σιόλιας

Τμήμα Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων - Τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής - ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»

Η δεύτερη ανακοίνωση:

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 27 Ιαν. 2021 που έγινε με τηλεδιάσκεψη, ετέθει , από την Δήμαρχο, το ζήτημα της ενημέρωσης του σώματος για την επιστολή που έστειλε στο ΥΠΑΙΘ, που αφορούσε την ένταξη των μαθητών που διαμένουν στο ΚΥΤ Ριτσώνας, στα Σχολεία του Δήμου Χαλκιδέων και μάλιστα μετά την απόφαση του ΥΠΑΙΘ να τα εντάξει σε 7 Σχολεία της Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης κατ’ αρχήν, μια και είναι αρμοδιότητά του. Η δνση Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης, εχει κάνει ήδη τις διαδικασίες ένταξης.

Η άποψη της Δημοτικής Αρχής, διατυπώνεται στην ανακοίνωση του Δήμου Χαλκιδέων και με αυτήν συντάχθηκαν οι επικεφαλης των Δημοτικών παρατάξεων εκτός της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» που τοποθετήθηκε με λευκό. Στην συζήτηση που ακολούθησε με τους Δημοτικούς Συμβούλους, μεταξύ άλλων πήρα το λόγο κι εγώ και ανέφερα, στο 2λεπτο που μου αναλογούσε: «ποιος είναι ο στόχος; Γκετοποίηση ή ένταξη των προσφυγόπουλων;

Να μην έχουμε την αυταπάτη ότι το προσφυγικό ήρθε και θα φύγει. Θα είναι εδώ για πολλά χρόνια και όχι μόνο από τους πολέμους, αλλά και από την φτώχια και την κλιματική αλλαγή. Είναι λάθος ο σχεδιασμός. Θα πρέπει να γίνει διασπορά σε πολλά σχολεία του Δήμου, για να μην επιβαρυνθούν αριθμητικά τα όμορα σχολεία. Είναι παράλογο να συζητάμε για δημιουργία σχολείου εντός του ΚΥΤ Ριτσώνας, μια και δεν προβλέπεται από πουθενά. Να μην χαιδεύουμε αυτιά, δηλώνουμε μη Ρατσιστές, αλλά υπάρχουν οι Ρατσιστές και ξενόφοβοι. Έφυγε η χρονιά και δεν τα εντάξαμε. 

Λάθος. Θα πρέπει, με διαπαραταξιακή, να επιβάλουμε ένα καινούργιο σχέδιο ένταξης και να πετύχουμε κοινωνική αποδοχή. Να πάμε με συναινετικές διαδικασίες την νέα χρονική χρονιά».

Δεν καταννοώ από πού προκύπτει η συναίνεση μου στην στήριξη της πρότασης της Δημοτικής Αρχής

Νίκος Σιόλιας».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA