Lockdown - Εύβοια: Παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» οι Δήμοι Χαλκιδέων και Διρφύων - Μεσσαπίων! Στο «κόκκινο» κατέβηκε ο Δήμος Ερέτριας - Όλα τα μέτρα για Πάσχα, καταστήματα, εστίαση, μετακινήσεις και εκκλησίες (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Lockdown - Εύβοια: Παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» οι Δήμοι Χαλκιδέων και Διρφύων - Μεσσαπίων! Στο «κόκκινο» κατέβηκε ο Δήμος Ερέτριας - Όλα τα μέτρα για Πάσχα, καταστήματα, εστίαση, μετακινήσεις και εκκλησίες (ΒΙΝΤΕΟ)

Παραμένει στο «βαθύ κόκκινο», όπως ήταν αναμενόμενο ο Δήμος Χαλκιδέων αλλά και ο Δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων, ενώ στο «κόκκινο» κατέβηκε ο Δήμος Ερέτριας...

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή (23-04-2021):

Το Πάσχα και φέτος θα είναι διαφορετικό. Διαφορετικό σε σχέση με το πώς συνηθίζαμε να το γιορτάζουμε, διαφορετικό όμως και σε σχέση με το περσινό. Γιατί μπορεί να καλούμαστε να το γιορτάσουμε με κάποιους περιορισμούς, μακριά από το χωριό μας και ίσως όχι παρέα με όλους όσοι θα θέλαμε να είναι μαζί μας αυτές τις ημέρες, θα μπορέσουμε όμως να παρακολουθήσουμε από κοντά τις λειτουργίες τις Άγιες αυτές ημέρες και να μοιραστούμε το γιορτινό τραπέζι έστω με μερικά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ήδη γνωρίζετε για τις επόμενες ημέρες ισχύουν τα εξής: 

Όσον αφορά στη λειτουργία των εκκλησιών μας, για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι σήμερα η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν: Επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Τέλος, σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι πρώτον, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς που έχουμε ήδη αναφέρει.

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, το curfew, ο περιορισμός κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο δύο ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα. Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Όσον αφορά στις υπερτοπικές μετακινήσεις, από σήμερα και μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής, η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

Μετακίνηση από και προς την εργασία με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας, προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.

Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση/βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος μετακίνησης, παραδείγματος χάριν αν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία, ενώ ο συνολικός χρόνος μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει πέραν της σχετικής βεβαίωσης ή sms με κωδικό 5 τα ακόλουθα δύο έγγραφα: την ληξιαρχική πράξη θανάτου, αλλά και την άδεια ταφής.

Επίσης, εξαιρείται η μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει αμετάκλητη δικαστική απόφαση, συμβολαιογραφική πράξη λύση του γάμου σε περίπτωση διαζυγίου ή υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή στο εξής σημείο. Δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία. Δηλαδή δεν μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό ή εκτός Περιφερειακής Ενότητας και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του επιδεικνύοντας το Ε1.

Επαναλαμβάνω, μέχρι τις 10 Μαΐου η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, λόγους υγείας, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, μετάβαση σε κηδεία και μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.

Επίσης, σημειώνεται ότι η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Σχετικά με την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων, υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργούν και οι χώροι εστίασης, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.

Επίσης, στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή των Επιδημιολόγων μας τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας, από αύριο αυτά, του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη και στην Κοζάνη και με την μέθοδο click in shop και της επαναλειτουργίας των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των κέντρων αισθητικής. Τονίζεται, από αύριο Σάββατο 24 Απριλίου.

Θυμίζουμε ότι η μετάβαση σε αυτά θα γίνεται κατόπιν ραντεβού και με την αποστολή sms στο 13032. Σε κάθε περίπτωση, τον λεπτομερή τρόπο επαναλειτουργίας θα παρουσιάσει σε λίγο ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ο κύριος Σταμπουλίδης.

Στη συνέχεια, ας δούμε πώς διαμορφώνεται ο χάρτης της υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής κατά την οποία εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η Επιτροπή ομόφωνα κατέληξε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο «βαθύ κόκκινο», ανεβαίνουν και εντάσσονται από αύριο το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και ο Δήμος Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Επιπλέον, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου «κόκκινο» από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, από το «βαθύ κόκκινο», κατεβαίνουν και εντάσσονται με ομόφωνη γνώμη της Επιτροπής οι ακόλουθες περιοχές: η Χίος, οι Δήμοι Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο Δήμος Ερέτριας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ο Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, ο Δήμος Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, αλλά και ο Δήμος Ρόδου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μια φορά την ανάγκη τήρησης των μέτρων τα επόμενα ειδικά 24ωρα. Κατανοούμε ότι μπορεί να μοιάζει δύσκολο δεδομένης της κούρασης, είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό, γιατί ένα ασφαλές Πάσχα αποτελεί προϋπόθεση για τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Γιατί με το να φανούμε συνεπείς και να κάνουμε υπομονή μερικές μέρες ακόμα, θα διασφαλίσουμε τις αναγκαίες συνθήκες για να υλοποιήσουμε τον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, με πολύτιμο σύμμαχο τον εμβολιασμό, πλησιάζουμε προς το τέλος αυτής της προσπάθειας. Διανύουμε την τελευταία φάση της η οποία μπορεί να μοιάζει πιο απαιτητική, μας οδηγεί όμως στη σταδιακή άρση των περιορισμών για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη ζωή μας όπως τη γνωρίζαμε πριν τον κορονοϊό. Για να κάνουμε Πάσχα ξανά στο χωριό, όπως πάντα συνηθίζαμε.

Οι ανακοινώσεις από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή:

Μετά από μια μακρά περίοδο προσπάθειας των πολιτών για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας στη χώρα μας, η Κυβέρνηση έπειτα από την εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων προχωρά με σταθερά βήματα προς την κανονικότητα.

Ήδη οι πρώτες μας αποφάσεις για την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων στο λιανικό εμπόριο, έδειξαν ότι όταν τηρούμε τα μέτρα και σεβόμαστε τους κανόνες τότε μπορούμε να κερδίσουμε ακόμα περισσότερο υγειονομικό χώρο και να βρούμε ξανά τους ρυθμούς της φυσιολογικής μας ζωής.

Με πίστη λοιπόν στην τήρηση των μέτρων και με τη συμμετοχή μας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, σε συνδυασμό με τη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, προχωράμε με ασφάλεια στην επαναλειτουργία των παρακάτω οικονομικών δραστηριοτήτων.

Εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά. Από αύριο Σάββατο 24 Απριλίου με τις μεθόδους click away και click inside. Για τη μετάβαση, όπως είπε και ο Υφυπουργός, απαιτείται η αποστολή του sms στο 13032. Ισχύει για 3 ώρες ή όποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη βεβαίωση χρησιμοποιεί τη γνωστή βεβαίωση τύπου μετακίνησης ή τη χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης με αποδεικτικό, φυσικά, πάντα το καθορισμένο ραντεβού.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13032 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του.

Το ωράριο λειτουργίας είναι προαιρετικό από τις 07:00 ως τις 20:30 τις καθημερινές, με εξαίρεση τη Μεγάλη Παρασκευή όπου το ωράριο διαμορφώνεται από τις 13:00 έως τις 19:00 και το Μεγάλο Σάββατο που διαμορφώνεται από τις 07:00 έως τις 18:00.

Είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση του αυτοδιαγνωστικού τεστ, self-test, μια φορά την εβδομάδα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων είναι 1 πελάτης για κάθε 25 τετραγωνικά μέτρα. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών ορίζεται ο 1 πελάτης για κάθε 10 τετραγωνικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η αναλογία ενός πελάτη ανά 25 τ.μ. ισχύει για επιχειρήσεις μέχρι 500 τ.μ. και η αναλογία μετά διαμορφώνεται στον ένα πελάτη ανά 100 τ.μ. για επιχειρήσεις άνω των 500 τ.μ..

Είναι υποχρεωτική η απόσταση μεταξύ πελατών τα δύο μέτρα σε χώρους αναμονής. Και επίσης, σημειώνεται ότι στα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά απαγορεύεται καθολικά η λειτουργία των υγειονομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών take away και delivery.

Ως προς τα κέντρα αισθητικής. Επίσης η επαναλειτουργία τους ορίζεται για αύριο Σάββατο 24 Απριλίου. Είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ δύο φορές την εβδομάδα, για εργαζόμενους και επιχειρηματίες, το κόστος του ενός εξ’ αυτών βαρύνει το Κράτος.

Η απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας ορίζονται τα δύο μέτρα. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξης της λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος και θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Το ωράριο είναι ίδιο με τα εμπορικά καταστήματα.

Η αναλογία στους χώρους είναι έως τα 100 τ.μ. 4 άτομα, και για επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο ανά 25 τ.μ..

Ως προς την έναρξη των επιχειρήσεων εστίασης στις 3 Μαΐου, καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ανοίγουν μόνο οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τους παρακάτω κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας.

Όσες επιχειρήσεις υπάγονται υπό τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας 5610, οι υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο με ΚΑΔ 56301003, οι υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά μηχανήματα και παιχνίδια με ΚΑΔ 56301006, οι υπηρεσίες καφετέριες με ΚΑΔ 56301007, οι υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο με ΚΑΔ 56301014.

Η λειτουργία πραγματοποιείται μόνο στους εξωτερικούς χώρους.

Είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ δύο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό της επιχείρησης, το κόστος του ενός εξ’ αυτών βαρύνει το Κράτος.

Επιτρέπεται μόνο η παρουσία καθήμενων πελατών.

Είναι υποχρεωτική η απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, όπως επίσης παροτρύνεται η χρησιμοποίηση ψηφιακών καταλόγων για τη χρησιμοποίησή τους από τους καταναλωτές.

Είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος πάνω στο τραπέζι.

Μέχρι έξι άτομα είναι ο πληθυσμός που ορίζεται σε κάθε τραπέζι.

Είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά το χρόνο αναμονής και είναι ισχυρή η σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ.

Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται σύμφωνα με τη διάταξη των καρεκλών και ξεκινάνε από τα 90 εκατοστά και φτάνουν ως το 1,8 μέτρο ανά περίπτωση.

Επιτρέπεται η χρήση φυσικά των μπαρ από τους πελάτες με την τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό. Κλειστά παραμένουν από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με τους προαναφερόμενους ΚΑΔ, οφείλουν να επιδεικνύουν στις αρχές ελέγχου τη βεβαίωση από το TAXIS από την οποία θα αποδεικνύεται ότι ο ΚΑΔ τους αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν τις 1/3/2020.

Παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύρια δραστηριότητα τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας 5621 «Δραστηριότητες υπηρεσίας τροφοδοσίας για εκδηλώσεις» και 5630 «Υπηρεσίες ποτών» και φυσικά συμπεριλαμβάνονται και οι οκταψήφιοι αυτών.

Έχουν δοθεί ήδη στη δημοσιότητα τα σχεδιαγράμματα που επιδεικνύουν πώς ακριβώς διαμορφώνονται οι αποστάσεις στους χώρους αυτούς.

Και ευχόμαστε αυτή η πρωτοβουλία, αυτή η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου της εστίασης να στεφθεί και αυτή από την ανάλογη σοβαρότητα που έχουν επιδείξει και οι υπόλοιποι οικονομικοί φορείς, προκειμένου να διαφυλάξουμε και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και φυσικά την υγειονομική κατάσταση της χώρας. Ευχαριστώ πολύ. Καλή Ανάσταση.

ΒΙΝΤΕΟ

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA