Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας: Η πρώτη συνεδρίαση! Ο Μητσοτάκης όρισε επίσημα τον Σταύρο Μπένο επικεφαλής της επιτροπής (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας: Η πρώτη συνεδρίαση! Ο Μητσοτάκης όρισε επίσημα τον Σταύρο Μπένο επικεφαλής της επιτροπής (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις για όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύσκεψη για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας με τον επικεφαλής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής Σταύρο Μπένο, τον οποίο όρισε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

O Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και σπούδασε στο Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπήρξε Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας (1990-2004) και στην Β' Αθήνας (2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού κατά την τελευταία Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Η ίδρυση με δική του πρωτοβουλία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αποτέλεσαν κορυφαία καινοτομία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας. Το 1978 εξελέγη δήμαρχος Καλαμάτας και επανεξελέγη άλλες δύο φορές στις εκλογές του 1982 και 1986. Έγινε γνωστός για το θεαματικό έργο που επιτέλεσε ως δήμαρχος της Καλαμάτας από το 1978 έως το 1990, περίοδο στην οποία κατάφερε να ανοικοδομήσει την πόλη αλλά και να αλλάξει τον χαρακτήρα της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986. Η θητεία του συνδέθηκε με τους καταστρεπτικούς σεισμούς της Καλαμάτας (1986) και την πολεοδομική ανασυγκρότησή της.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν χρήση της πλατφόρμας arogi.gov.gr που έχει ήδη ανοίξει έτσι ώστε να μπορέσουν το συντομότερο δυνατόν να πάρουν τους πρώτους πόρους για να μπορέσουν να ξαναρχίσουν να χτίζουν τις ζωές τους. «Θέλω να τονίσω πόσο μεγάλη προσωπική σημασία αποδίδω σε αυτήν την προσπάθεια καθώς μέσα από αυτήν την μεγάλη οικολογική καταστροφή ξεπηδά η ευκαιρία να ξανασκεφτούμε το πώς θέλουμε να δούμε την βόρεια Εύβοια -όχι σε έξι μήνες, όχι σε έναν χρόνο- αλλά σε βάθος χρόνου.

Η κυβέρνηση -όπως γνωρίζετε- έχει ήδη δρομολογήσει τις άμεσες ενέργειες υποστήριξης των πυρόπληκτων και αποκατάστασης των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φλόγες». «Ο σκοπός για τον οποίο ζήτησα από τον Σταύρο Μπένο να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας είναι ακριβώς διότι πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα την επόμενη ημέρα της βόρειας Εύβοιας με μια ολιστική προσέγγιση, αξιοποιώντας τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος αλλά και σκεπτόμενοι έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο και αυτό ακριβώς προσδοκώ από την δουλειά την οποία θα κάνει ο Σταύρος», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Οι επιχειρήσεις της Εύβοιας δεν θα επιστρέψουν την επιστρεπτέα προκαταβολή»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι, καθώς η πυρκαγιά στην Εύβοια επηρέασε «όλο το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής», αποφασίστηκε όλες οι επιχειρήσεις του νησιού να απαλλαχθούν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής. «Άρα, όλες οι επιχειρήσεις της βόρειας Εύβοιας -ασχέτως αν έχουν πληγεί ή όχι- ουσιαστικά δεν θα επιστρέψουν στο κράτος ούτε ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία είχαν λάβει. Είναι και αυτή μια έμμεση αλλά πιστεύω ουσιαστική στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Σταύρο Μπένο για την ταχύτητα και την προθυμία με την οποία αποδέχθηκε την πρότασή του λέγοντας οτι «για όσους δεν το γνωρίζουν είμαστε παλιοί γνωστοί, και είχα αναζητήσει και τις απόψεις του Σταύρου όταν ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κάναμε μια προσπάθεια, τότε, να εκσυγχρονίσουμε έτι περεταίρω τα ΚΕΠ. Τώρα έχουμε περάσει σε ένα καινούργιο μοντέλο ηλεκτρονικού κράτους το οποίο και ο Σταύρος το οραματιζόταν αλλά τότε δεν είχαμε τα εργαλεία να το κάνουμε πράξη. Τώρα πιστεύω το καταφέρνουμε και το καταφέρνουμε καλά. Εξού και η πλατφόρμα της κρατικής αρωγής ακριβώς πάνω σε αυτήν την ηλεκτρονική δυνατότητα γρήγορης επικοινωνίας κράτους και πολίτη έρχεται και πατάει».

Μπένος: «Τιμητική η πρόσκληση του πρωθυπουργού»

«Είναι η πιο τιμητική και πιο πατριωτική πρόσκληση που μου έγινε στο διάστημα των 43 ετών που είμαι στη δημόσια ζωή. Ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα να πω όχι», τόνισε ο Στ. Μπένος, ο οποίος στη σύσκεψη παρουσίασε τον οδικό χάρτη για το σχέδιο ολιστικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της βόρειας Εύβοιας, με όλες τις επιμέρους μελέτες που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα για:

ειδικά πολεοδομικά σχέδια

master plan για το νέο δάσος

συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα

μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον

μελέτη για αγροδιατροφή

μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας

μελέτη για πράσινη ζώνη

ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας.

ΒΙΝΤΕΟ

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA