Αντίθετοι οι λοιμωξιολόγοι με την απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσει τα μέτρα: «Λάθος μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία...» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Αντίθετοι οι λοιμωξιολόγοι με την απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσει τα μέτρα: «Λάθος μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία...»

Ανήσυχοι είναι οι ειδικοί για την ελευθερία που δίνει η κυβέρνηση από το ερχόμενο Σάββατο, καταργώντας επί της ουσίας κάθε περιοριστικό μέτρο εξάπλωσης του ιού στους εμβολιασμένους...

Οι ειδικοί προειδοποιούν για πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες τονίζοντας πως η κυβέρνηση δίνει λάθος μηνύματα για την πορεία της πανδημίας.

Καπραβέλος: «Δεν είναι η στιγμή να περάσουμε ένα μήνυμα ότι ήρθαμε στην κανονικότητα»

«Είναι υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους. Δίνουν την εντύπωση ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη από ανεμβολίαστους. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 15.000», είπε σήμερα ο Νίκος Καπραβέλος.

Μιλώντας στο MEGA, ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου συμπλήρωσε: «Οι ανεμβολίαστοι πιέζουν το σύστημα υγείας, κινδυνεύουν, χάνουν τις ζωές τους. Στις μονάδες έχουμε και ένα 10% εμβολιασμένους. Η μετάλλαξη αυτή οδήγησε στο να υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση εμβολιασμού».

«Δεν είναι ώρα για τέτοια ελευθερία, δεν είναι η στιγμή να περάσουμε ένα μήνυμα ότι ήρθαμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Η συμμόρφωση δεν είναι ικανοποιητική. Σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας το ποσοστό εμβολιασμού είναι μικρό. Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη πρέπει να υπάρξει, αλλά δεν θέλουμε να δοθεί το λάθος μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε», τόνισε ο Καπραβέλος.

Λινού: «Λάθος ο τρόπος που παρουσιάστηκε η σχεδόν πλήρης ελευθερία κινήσεων»

Το καμπανάκι έκρουσε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού εκφράζοντας τις ενστάσεις της για τον τρόπο που παρουσιάστηκε η σχεδόν πλήρης ελευθερία κινήσεων για τους εμβολιασμένους και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κοινωνικός διχασμός.

«Έπρεπε να παρουσιαστούν ως παρακίνηση και ενδυνάμωση των ανεμβολίαστων, όχι ως βράβευση των εμβολιασμένων», είπε η κυρία Λινού και εξήγησε ότι «πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα να μην υπάρξει περαιτέρω κοινωνικός διχασμός» και «να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν».

«Ταυτόχρονα όμως», όπως υπογράμμισε, «πρέπει να ενθαρρύνουμε τους εμβολίασμένους να συνεχίσουν να τηρούν μέτρα προστασίας. Μεταδίδεται και στους εμβολιασμένους η νόσος». Θα έπρεπε κατά την κυρία Λινού να έχει προστεθεί «μία επιφύλαξη, αν μπορείτε χρησιμοποιήστε μάσκες όσο το δυνατόν περισσότερο» και «προς τους καταστηματάρχες μία ενθάρρυνση να κρατήσουν το μέτρο των αποστάσεων, να φροντίσουν να είναι εμβολιασμένοι οι εργαζόμενοι».

«Στις ΗΠΑ το CDC λέει ότι στις περιοχές που δεν είναι υψηλό το ποσοστό των εμβολιασμών -και εμείς δεν είμαστε σε υψηλό ποσοστό- συνεχίστε να τηρείτε τις αποστάσεις και να χρησιμοποιείτε μάσκες. Έχει μία λογική αυτό που πρέπει να τηρήσουμε», τόνισε η ίδια, «δεν ξέρω πώς πάρθηκε αυτή η απόφαση», ενώ η λογική της πιθανής επανεξέτασης των μέτρων που ανακοινώθηκαν σε 15 ημέρες εφόσον υπάρξει αύξηση κρουσμάτων θα μας έχει εκθέσει ήδη σε κάποιο κίνδυνο.

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σύνεση… οι 15 ημέρες μπορεί να είναι πολλές, μπορεί να βρεθούμε προ πολύ μεγάλης έξαρσης κρουσμάτων τότε… όταν έχεις πολλούς ανθρώπους μαζί σε κλειστό χώρο, είναι μεγάλο πρόβλημα. Τουλάχιστον, να υπήρχε μία σύσταση για φυσικό αερισμό των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης».

«Θα περιμένουμε μέσα σε άλλη μία εβδομάδα, πιθανό διπλασιασμό των κρουσμάτων», προειδοποίησε, «λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα και επιπλέον λόγω του ότι δεν συνεχίζεται αυτή η πολύ μεγάλη προσπάθεια για τήρηση μέτρων στα σχολεία».

Παυλάκης : «Μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος και μετά ζητάμε συγγνώμη»

Τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει από τη φαρέτρα των μέτρων κατά του κορονοϊού τα τοπικά lockdown στις περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο» εξέφρασε και ο γιατρός ερευνητής από τις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης...

«Το να διακηρύσσεις ότι δεν θα γίνουν lockdown είναι μονομερής αποκλεισμός, να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος και μετά ζητάμε συγγνώμη» είπε.

Όσον αφορά στο πράσινο φως που δόθηκε και από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου θα επιτρέπονται στους χώρους εστίασης, όπως εστιατόρια και μπαρ, που μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι, ο ερευνητής γιατρός από τις ΗΠΑ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «φοβάμαι ότι με το επίπεδο επιτήρησης που υπάρχει στα κέντρα διασκέδασης αν παραμείνουν ανοιχτά όλη νύχτα θα επικρατήσει αλαλούμ».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA