Το διάγγελμα Μητσοτάκη για το τέλος των μνημονίων και οι ανακοινώσεις - αντιδράσεις των κομμάτων (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Το διάγγελμα Μητσοτάκη για το τέλος των μνημονίων και οι ανακοινώσεις - αντιδράσεις των κομμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Για ιστορική ημέρα που σηματοδοτεί το τέλος των μνημονίων έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διάγγελμα του το Σάββατο (20-08-2022) για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας...

Όπως ανέφερε:

«Η 20ή Αυγούστου του 2022 είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες: με τον πιο επίσημο τρόπο, η χώρα μας εξέρχεται από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. Για να ξεπροβάλει, όμως, ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους.

Η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων. Τραπεζικοί έλεγχοι και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. Υποβάθμιση της εθνικής Άμυνας, της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Αλλά και περιθωριοποίηση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Όλα αυτά ανήκουν, ευτυχώς, στο παρελθόν.

Στο παρελθόν ανήκουν, επίσης, και οι πληγές που άνοιξαν στον κορμό της κοινωνίας μας, αυτά τα 12 χρόνια: φανατισμοί, φωτιές, βία, αλλά και τραγικοί θάνατοι, όπως εκείνοι της Marfin. Τυφλή αμφισβήτηση των θεσμών. Πάνω και κάτω πλατείες, όπου φύτρωσε το ψέμα δίπλα στο δηλητήριο της Χρυσής Αυγής. Για ν’ ακολουθήσει, μετά, μία τετραετία δημαγωγίας που κόστισε 100 δισ. και έσπρωξε τον τόπο στο χείλος του γκρεμού. Χρειάστηκαν σκληρές μάχες κατά του λαϊκισμού για να παραμείνει η χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Μόνον όποιος δεν λησμονεί βρίσκει τη δύναμη να προχωρεί. Γι’ αυτό και οφείλουμε να διδαχθούμε από την πρόσφατη εμπειρία. Από τις διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες που οδήγησαν στα Μνημόνια με σπατάλες πέρα από τις αντοχές μας. Από τις πολιτικές που επιδείνωσαν τις συνέπειές τους. Αλλά και από τους χειρισμούς που απέτρεψαν την πιο γρήγορη έξοδο από την εποπτεία των διεθνών εταίρων μας.

Η Ελλάδα σήμερα είναι μία άλλη Ελλάδα. Εμφανίζει υψηλή ανάπτυξη και μεγάλη πτώση της ανεργίας, που ήδη μειώθηκε 3 μονάδες από πέρυσι και 5 από το 2019. Ενώ, ταυτόχρονα, οι πολίτες της έχουν, πλέον, απαλλαγεί ή ελαφρυνθεί από πολλούς φόρους που επιβλήθηκαν τα πέτρινα χρόνια. Όλοι πληρώνουν λιγότερες εισφορές και σχεδόν όλοι χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Αυξήθηκε κατά 63 ευρώ ο κατώτατος μισθός. Και στηρίζονται στοχευμένα οι πιο αδύναμοι...»

ΒΙΝΤΕΟ - ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ: 

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: 

«Παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία.

20/08/18 βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και λάβαμε 4ετή ορίζοντα εξόδου από την εποπτεία.

Τότε ο σημερινός ΠΘ έλεγε ότι υπογράψαμε 4ο και ζητούσε πιστοληπτική γραμμή.

Σήμερα, 20/08/22, πανηγυρίζει για όσα πετύχαμε.

Ψέματα & θράσος και τότε και τώρα. Όμως ο χρόνος του τελειώνει».

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ:

«Ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν πανηγυρίσει τρεις φορές σε διάστημα δύο μηνών την -προαποφασισμένη από τους δανειστές το 2019- έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία. Οι διθυραμβικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη για «ιστορική μέρα» και ότι δήθεν «ξεπροβάλει, ένας νέος ορίζοντας ανάπτυξης και ευημερίας για όλους» έχουν αποκλειστικό στόχο να στήσουν ένα παραπλανητικό προεκλογικό αφήγημα. Αντιθέτως, η καθημερινότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες αλλά και η πραγματική κατάσταση της οικονομίας είναι εντελώς διαφορετικές.

– Με τον πληθωρισμό να τρέχει στο 11,3% και να είναι στους επτά υψηλότερους στην Ευρωζώνη.

– Με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην ΕΕ.

– Με τα υπερέσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους να μην διοχετεύονται σε πολιτικές, που ανακουφίζουν αποτελεσματικά τους πιο ευάλωτους.

– Με τη διαρκή αναβολή της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας που ενισχύει τους μεγάλους εισαγωγείς φυσικού αερίου.

– Με την άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει πρόσκαιρα τους φόρους σε καύσιμα, ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά.

– Με το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην Ελλάδα να είναι το έβδομο χαμηλότερο στην ΕΕ.

– Με τη χώρα να διαθέτει το υψηλότερο επίπεδο χρέους/ΑΕΠ στην Ευρώπη.

– Με την παραγωγική βάση να εξακολουθεί να είναι σαθρή, καθώς καταγράφεται ραγδαία αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εμπορευμάτων στο 1ο εξάμηνο 2022, η οποία είναι η υψηλότερη από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ.

Οι πολίτες αναγνωρίζουν τον αγώνα και την υπεύθυνη στάση του ΠΑΣΟΚ εν μέσω μιας ανέτοιμης Ευρώπης να γλιτώσει τη χώρα από το χείλος της χρεοκοπίας εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της διακυβέρνησης Καραμανλή. Καταστροφικά πεπραγμένα τα οποία συγκάλυψαν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησαν οι αυταπάτες των Ζαππείων και της “κατάργησης των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο”, που οδήγησαν στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου.

Σήμερα οι πολίτες εμπιστεύονται και πάλι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για λύσεις με κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του πρωθυπουργού περί “ανάπτυξης και ευημερίας για όλους” καταρρέουν με τον πιο επίσημο τρόπο μπροστά στην ακρίβεια, τους μισθούς πείνας, τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, συνολικά μπροστά στην πολιτική που με σταθερότητα θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών για την εξυπηρέτηση των λίγων.

Όσο για τον δωδεκαετή κύκλο των μνημονίων αυτός, με ευθύνη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δεν έκλεισε ποτέ, το αντίθετο, άνοιξε ακόμα περισσότερο για να χωρέσει όχι μόνο τα παλιά, αλλά και τα νέα βάρη που επιβάλλουν στο λαό οι μόνιμες δεσμεύσεις της ΕΕ μαζί με αυτές του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελεί το νέο «υπερμνημόνιο» σε βάρος του λαού.

Σήμερα, το κρίσιμο είναι ο λαός μας, εξοπλισμένος με τα διδάγματα από τους μεγάλους αγώνες των προηγούμενων χρόνων, τους οποίους με απαράδεκτο τρόπο ο πρωθυπουργός συκοφαντεί, να δυναμώσει την πάλη του για αυξήσεις στους μισθούς, για ουσιαστική προστασία από την ακρίβεια, για κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων. Κυρίως, όμως, με τον αγώνα του σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να ανοίξει τον δρόμο για τη μοναδική διέξοδο υπέρ των δικών του συμφερόντων ανατρέποντας τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ που υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και κάθε αστική κυβέρνηση».

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης:

«Η πανηγυρική δήλωση του πρωθυπουργού για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τεκμηριώνει για άλλη μια φορά ότι έχουμε μία κυβέρνηση εκτός πραγματικότητας και έναν πρωθυπουργό που ζει σε παράλληλο σύμπαν.

Με την οικονομία να καταγράφει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σχεδόν 11 δις και πάνω από 6 δις ταμειακό έλλειμμα για το επτάμηνο, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει, αλλά να απολογείται.

Με το 45% των Ελλήνων να αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και τους εγγεγραμμένους ανέργους σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) να αγγίζουν το 1 εκατομμύριο, η κυβέρνηση αντί να θριαμβολογεί θα έπρεπε ήδη να λογοδοτεί.

Αυτό που δεν σχολίασε ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση του, είναι η υποχρέωση της Ελλάδας να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. Προφανώς επειδή η έννοια «πλεόνασμα» είναι άγνωστη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του, έπειτα από τρία χρόνια δίδυμων ελλειμμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των ελλειμμάτων, του δημόσιου χρέους, της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής, της αδιαφάνειας και της καταστρατήγησης βασικών αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δυστυχώς, το «λογαριασμό» που δημιούργησε θα κληθούν να τον πληρώσουν οι επόμενες γενιές Ελλήνων, όταν ο ίδιος θα αποτελεί ένα θλιβερό παρελθόν».

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25:

«Ως ορόσημο παρουσιάζει η Κυβέρνηση την σημερινή μέρα, κάνοντας λόγο για δήθεν έξοδο της χώρας μας από την Ενισχυμένη Εποπτεία, την ώρα που οι πολίτες αντιμετωπίζουν μια όλο και πιο ενισχυμένη ανασφάλεια όσον αφορά τα οικονομικά τους. Φαίνεται πως ο Αύγουστος είναι για τους μνημονιακούς διαχρονικά, ο μήνας της «εξόδου».

«Έξοδο από τα μνημόνια» βάπτιζε τον Αύγουστο του 2018 ο κ. Τσίπρας, βάζοντας μας στο 4ο μνημόνιο μέχρι το 2060. «Εξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία» βαπτίζει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης την νέα λιτότητα και λεηλασία που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες στο διαθέσιμο εισόδημα τους, με το 5ο πια μνημόνιο να είναι κι αυτό προ των πυλών με βάση και τα τραγικά δημόσια οικονομικά της χώρας.

Την ίδια ώρα η ανεργία ακόμα και με τους δικούς τους δείκτες αυξάνεται, ο πληθωρισμός μεσουρανεί, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος διαρκώς διογκώνονται και οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε για τα βασικά –απολύτως απαραίτητα– αγαθά τους.

Αν όντως βγαίνουμε σήμερα κ. Μητσοτάκη από την Ενισχυμένη Εποπτεία σας καλούμε αύριο κιόλας να μειώσετε τον ΦΠΑ στο 15%, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα κι αλλού, να θεσπίσετε μια Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των βασικών κοινωνικών επιδομάτων και να αυξήσετε τις χαμηλές συντάξεις.

Αν όντως βγαίνουμε για μία ακόμα φορά από τα μνημόνια δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από τα «δημοσιονομικά περιθώρια». Δεν θα πράξετε φυσικά τίποτα από όλα αυτά. Γιατί όχι απλώς δεν τελείωσαν οι πολιτικές σας, της λιτότητας και της φτωχοποίησης, αλλά τις συνοδεύετε και με αυταρχισμό».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA