Εύβοια Σεισμός 4,9 Ρίχτερ: «Ξύπνησε» το ρήγμα των Ψαχνών μετά από 20 χρόνια και σκόρπισε τον τρόμο, χωρίς ωστόσο σοβαρές ζημιές και προβλήματα - Οι 5 λόγοι για να συγκληθεί η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Εύβοια Σεισμός 4,9 Ρίχτερ: «Ξύπνησε» το ρήγμα των Ψαχνών μετά από 20 χρόνια και σκόρπισε τον τρόμο, χωρίς ωστόσο σοβαρές ζημιές και προβλήματα - Οι 5 λόγοι για να συγκληθεί η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου

Το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθεί το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ...

20 χρόνια μετά και συγκεκριμένα την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022 το συγκεκριμένο ρήγμα «ξύπνησε» με σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε για τα καλά την Εύβοια και την Αττικοβοιωτία χωρίς ωστόσο να προκληθούν σοβαρές ζημιές, ενώ κύριο χαρακτηριστικό αυτής της σεισμικής δόνησης, που δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους σεισμούς της Νότιας Εύβοιας, ήταν η ισχυρή βοή και ο έντονος θόρυβος, καθώς ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και σε πεζούς αλλά και σε επιβάτες αυτοκινήτων.

Η εκτίμηση της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τον σεισμό στην Εύβοια συνεδρίασε η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Εκτιμήθηκε ότι το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη και όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους πρέπει να συγκληθεί επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου :

1. Ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους σεισμούς στην νότια Εύβοια τώρα έχουμε και σεισμούς στην κεντρική Εύβοια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική.

2. Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας

3. Πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς.

4. Το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθει και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ.

5. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεδριάσει επιτροπή να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματα της.

Παπαζάχος: Προσοχή αλλά όχι πανικός

Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, αναφορικά με τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ , που σημειώθηκε στις 2:24 το μεσημέρι, με επίκεντρο την περιοχή των Ψαχνών, στην Εύβοια.

Ο Κώστας Παπαζάχος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών.Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο».

Γιώργος Κελαϊδίτης: Προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα

Ισχυρή ήταν η σεισμική δόνηση με επίκεντρο τα Ψαχνά της Εύβοιας, δημιουργώντας έντονη ανησυχία σε ολόκληρη την περιοχή ωστόσο όπως δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα.

«Ήταν μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση. Προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα. Μίλησα και με κατοίκους στο χωρίο Πισσώνας που είναι κοντά στο επίκεντρο αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν αρχίσει περιπολίες ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

Η στιγμή του σεισμού σε κατάστημα στη Χαλκίδα και δηλώσεις - «Ήταν τόσο αισθητός ο θόρυβος και η βοή που οι οδηγοί των αυτοκινήτων έβγαιναν έξω και ρωτούσαν αν έκανε σεισμό...» (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA