Καλώς τον κι ας άργησε! Η δήλωση του Τσελέντη για τον σεισμό με επίκεντρο τα Ψαχνά - «Δεν έχει νόημα λίγα λεπτά μετά από κάθε σεισμό να πετάγονται διάφοροι και να δίνουν οδηγίες για το ένα λεπτό δημοσιότητας...» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Καλώς τον κι ας άργησε! Η δήλωση του Τσελέντη για τον σεισμό με επίκεντρο τα Ψαχνά - «Δεν έχει νόημα λίγα λεπτά μετά από κάθε σεισμό να πετάγονται διάφοροι και να δίνουν οδηγίες για το ένα λεπτό δημοσιότητας...»

«Όπως διαπιστώσατε απέφυγα να προβώ σε δημόσιες δηλώσεις μέσω των ΜΜΕ παρ΄ότι δέχθηκα δεκάδες αιτήματα και επανειλημμένα έχω δηλώσει ότι όταν λέω κάτι αυτό πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και βγαίνω μόνο τότε...», δήλωσε αρχικά ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης...

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε για τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ με επίκεντρο τα Ψαχνά στην Εύβοια:

«Όπως διαπιστώσατε απέφυγα να προβώ σε δημόσιες δηλώσεις μέσω των ΜΜΕ παρ΄ότι δέχθηκα δεκάδες αιτήματα. Επανειλημμένα έχω δηλώσει ότι όταν λέω κάτι αυτό πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και βγαίνω μόνο τότε.

Δεν έχει νόημα λίγα λεπτά μετά από κάθε σεισμό να πετάγονται διάφοροι χωρίς κανένα θεσμικό ρόλο για το ένα λεπτό δημοσιότητας να προβαίνουν σε επιστημονικές αξιολογήσεις και να κινδυνολογούν για να κινήσουν το ενδιαφέρον και να δίνουν οδηγίες στον κόσμο. Σε κάθε "ισχυρό" σεισμό είναι πολύ λίγα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό και κατά συνέπεια θα πρέπει με μεγάλη προσοχή και υπομονή να συλλέξουμε και άλλα στοιχεία για να τα αξιολογήσουμε και να απαντήσουμε με υπευθυνότητα και επάρκεια στο πως εξελίσσεται το φαινόμενο.

Η Κυβέρνηση πρόσφατα συγκρότησε μια ολιγομελή επιτροπή σεισμικού κινδύνου αποτελούμενη από επιστήμονες καταξιωμένους στο αντικείμενο σεισμικής επικινδυνότητας και σεισμικής διακινδύνευσης στην οποία έχω την τιμή να είμαι μέλος. Μισή ώρα μετά το σεισμό και τα 6 μέλη της επιτροπής αυτής συσκευθήκαμε και καταλήξαμε σε ένα πόρισμα το οποίο καταθέσαμε στον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδη ο οποίος το διαβίβασε στον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέραμε στο πόρισμα μας, εδόθησαν οδηγίες στον κρατικό μηχανισμό για το τι πρέπει να κάνει και φυσικά και οι κάτοικοι. Εγώ προσωπικά μίλησα με τρεις Υπουργούς οι οποίοι αμέσως μετά το σεισμό επικοινώνησαν μαζί μου και τους μετέφερε τις έως τότε πληροφορίες που είχα για το φαινόμενο.

Η έως τώρα εξέλιξη της (μετα)σεισμικής ακολουθίας είναι απόλυτα φυσιολογική. Με βάση τα χαρακτηριστικά της μετασεισμικής ακολουθίας η πιθανότητα να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός είναι πολύ μικρήγ. Βέβαια στη Σεισμολογία και τη φύση δεν υπάρχουν πιθανότητες 100%.

Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν (και πρέπει) μετασεισμοί της τάξης του 4 Ρίχτερ οι οποίοι θα γίνουν αρκετά αισθητοί. Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με το σεισμό της Εύβοιας. Δεν παρατηρήσαμε καμία μετανάστευση επικέντρων (άρα και ενεργοποίηση) κάποιου μεγάλου γειτονικού ρήγματος. Οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης και τις οδηγίες που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ως πρώην μαθητής του οφείλω να συγχαρώ τον Ομότιμο Καθηγητή Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, ο οποίος σε αιτήματα πολλών δημοσιογράφων να εμφανιστεί δήλωσε "εγώ είμαι συνταξιούχος υπάρχουν νεότεροι επιστήμονες που πρέπει μερικές φορές να παίρνουν τη σκυτάλη"».

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA