Για εγκλήματα πολέμου: Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο - «Η απόφαση αυτή δεν έχει καμία σημασία για τη χώρα μας...», λέει το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Για εγκλήματα πολέμου: Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο - «Η απόφαση αυτή δεν έχει καμία σημασία για τη χώρα μας...», λέει το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε την Παρασκευή (17-03-2023) ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία...

Στο ένταλμα σημειώνεται πως ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για την απαγωγή, την παράνομη μεταφορά και την εξαφάνιση χιλιάδων παιδιών από τα ουκρανικά εδάφη.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως τις αρμοδιότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν αναγνωρίζουν οι χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Ινδία, ενώ η Ουκρανία έχει αναγνωρίσει τις αρμοδιότητές του από το 2013.

Η ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου:

«Ο κ. Πούτιν φέρεται να είναι υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία (βάσει των άρθρων 8(2)(α)(vii) και 8(2)(β)(viii) του Καταστατικού της Ρώμης). Τα εγκλήματα φέρεται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα, (i) ότι διέπραξε τις πράξεις απευθείας, από κοινού με άλλους ή/και μέσω άλλων (άρθρο 25 παράγραφος 3 στοιχείο α) του Καταστατικού της Ρώμης) και (ii) για την αποτυχία του να ασκήσει σωστά τον έλεγχο σε πολιτικούς και στρατιωτικούς υφισταμένους που διέπραξαν τις πράξεις».

Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών: «Η απόφαση του Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχει καμία απολύτως σημασία...»

Η Ρωσία ανέφερε ότι το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το ΔΠΔ κατά του ρώσου προέδρου δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

«Οι αποφάσεις του ΔΠΔ δεν έχουν κανένα νόημα για τη χώρα μας, ούτε από νομικής άποψης» δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μέσω Telegram.

«Η Ρωσία δεν είναι μέρος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει αυτού», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ και τη δικαιοδοσία του. Ο ίδιος υποστήριξε προηγουμένως ότι εδώ και πολλά χρόνια ούτε τα διεθνή δικαστικά όργανα, ακόμη και αυτά που δεν αναγνωρίζει η Ρωσία, ούτε άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας έχουν μπει στον κόπο να δώσουν προσοχή στην καταστροφή των υποδομών, στις δολοφονίες αμάχων που έχουν πραγματοποιήσει οι Ουκρανοί εθνικιστές στο Ντονμπάς.

Ουκρανία: «Ιστορική η απόφαση του ΔΠΔ»

«Οι τροχοί της Δικαιοσύνης γυρίζουν. Χαιρετίζω την απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και της Μαρίας Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα για τη βίαιη μεταφορά παιδιών» έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρο Κουλέμπα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντριι Κόστιν δήλωσε από τη μεριά του ότι η απόφαση του ΔΠΔ είναι «ιστορική για την Ουκρανία και ολόκληρο το σύστημα του διεθνούς δικαίου».

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί ένα ιστορικό βήμα. Αλλά είναι μόνο η αρχή του για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης» δήλωσε ο Κόστιν μέσω Telegram.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA