Τσουνάμι αποκαλύψεων και καταγγελιών κατά αστυνομικών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, εκφοβισμό και βία - «Βροχή» καταγγελιών και από αστυνομικίνες σε βάρος συναδέλφων τους (ΦΩΤΟ - ΕΓΓΡΑΦΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΥ_ΔΗΜΟΣ_ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
 

Τσουνάμι αποκαλύψεων και καταγγελιών κατά αστυνομικών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, εκφοβισμό και βία - «Βροχή» καταγγελιών και από αστυνομικίνες σε βάρος συναδέλφων τους (ΦΩΤΟ - ΕΓΓΡΑΦΟ)

Δεν έχει τέλος η διαφθορά και στην ΕΛ.ΑΣ - Εμπιστευτικό έγγραφο του Αρχηγείου αποκαλύπτει «βροχή» καταγγελιών και από γυναίκες ενστόλους σε βάρος συναδέλφων τους σε αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας...

Όπως αποκάλυψε η πανελλαδική εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», αστυνομικίνες έχουν κάνει σωρεία καταγγελιών κατά συναδέλφων τους αστυνομικών για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας και εκφοβισμού.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ την Τρίτη 1η Αυγούστου 2023 εκδόθηκε προειδοποιητική αναφορά, η οποία απευθύνεται ακόμα και σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς, τους οποίους καλεί «να μαζευτούν», επισημαίνοντας ότι «περιστατικά ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού εντός της αστυνομίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά».

Το εμπιστευτικό έγγραφο συντάχθηκε από τον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΛΑΣ με τίτλο «Ηθική παρενόχληση και βία στους χώρους εργασίας του ένστολου προσωπικού», που αφορούν και περιπτώσεις επιθετικών συμπεριφορών διοικητών αστυνομικών υπηρεσιών σε υφισταμένες.

Στο εν λόγω έγγραφο ζητείται να σταματήσει η τακτική αποσιώπησης τέτοιου είδους αναφορών σημειώνοντας ότι «οι προϊστάμενοι των αστυνομικών υπηρεσιών που δέχονται την καταγγελία ή την αναφορά για περιστατικό ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού υποχρεούται στην άμεση εξέταση αυτών προβαίνοντας σε όλες τις απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες για τη διερεύνησή της. Ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά της κάθε υπόθεσης μπορεί είτε ν’ ακολουθείται η διαδικασία της απευθείας κλήσης σε απολογία είτε να εκδίδεται διαταγή για τη διενέργεια Προκαταρκτικής ή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης ενώ ζητείται και η ενημέρωση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής». Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, το αρχηγείο προχώρησε στην έκδοση του εμπιστευτικού προειδοποιητικού εγγράφου καθώς υπάρχουν, τουλάχιστον, τέσσερα με πέντε περιστατικά όπου έχουν καταγγελθεί αξιωματικοί για κακοποιητική συμπεριφορά, εκτός από τις καταγγελίες για περιστατικά βίαιων επεισοδίων σε αστυνομικές υπηρεσίες, εκτός Κατεχάκη.

«Διατύπωναν σεξουαλικά υπονοούμενα σε βάρος τους, επιχειρούσαν να τις απομονώσουν σε χώρους των γραφείων. Επίσης, καταγγέλλεται πως όταν οι γυναίκες θύματα δεν ενέδιδαν οι εν λόγω αξιωματικοί άλλαζαν συμπεριφορά, μιλούσαν με προσβλητικό λόγο σε βάρος τους, τις συκοφαντούσαν σε άλλους ένστολους, αποδίδοντάς τους ανήθικη συμπεριφορά», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο «Δράκος»

Μάλιστα, φέρεται ένας από τους καταγγελλόμενους αστυνομικούς να έχει το προσωνύμιο «Δράκος», εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς του απέναντι στις γυναίκες συναδέλφους του. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για προσπάθεια συγκάλυψης των αναφορών καθώς και για αφόρητες πιέσεις, με αποτέλεσμα γυναίκες αστυνομικοί να σκέφτονται ακόμη και να φύγουν από την Αστυνομία.

Το Δημοσίευμα και το Έγγραφο:
Μετά τις καταγγελίες που έφερε στο φως η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», υποχρεώθηκε η ΕΛ.ΑΣ να εκδώσει ανακοίνωση, η οποία πετάει την μπάλα στην εξέδρα, υποστηρίζοντας ότι τα περιγραφόμενα περιστατικά «δεν έχουν καταγγελθεί και καταγραφεί υπηρεσιακά..»

Βίντεο - ΡεπορτάζΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

EviaZoom.gr - ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ