Αμερικανικό περιοδικό "Variety": «Και ο μεγαλύτερος "μπαταχτσής" του κόσμου η Ελλάδα - Χρωστάει εδώ και χρόνια πάνω από 100 εκατ. ευρώ ακόμα και σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, με "υποσχετική" γυρίστηκε και η "Οδύσσεια"...» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
13 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM - ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ
BANNER ΑΓΓΕΛΙΑ
 

Αμερικανικό περιοδικό "Variety": «Και ο μεγαλύτερος "μπαταχτσής" του κόσμου η Ελλάδα - Χρωστάει εδώ και χρόνια πάνω από 100 εκατ. ευρώ ακόμα και σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, με "υποσχετική" γυρίστηκε και η "Οδύσσεια"...»

«Ρεζίλι των σκυλιών» η Ελλάδα και στα Κινηματογραφικά Στούντιο Παραγωγής...

Όπως αποκαλύπτει το Αμερικανικό περιοδικό "Variety", η Ελληνική Κυβέρνηση χρωστάει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές ενώ με υποσχετική από την ελληνική κυβέρνηση έγιναν και τα γυρίσματα της ταινίας «Οδύσσεια» σε Μεσσηνία και Κορινθία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα:

«Η Ελλάδα που εδώ και τρία συνεχόμενα χρόνια είναι η τελευταία χώρα σε όλη την Ευρώπη στην ελευθερία των δημοσιογράφων, στην ελευθερία έκφρασης, στο κράτος δικαίου, και πρωταθλήτρια στην διαφθορά και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι και ο μεγαλύτερος "μπαταχτσής" του κόσμου.

Όπως αποκαλύπτουμε, η χώρα αυτή χρωστάει εδώ και χρόνια πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ σε κινηματογραφικές εταιρείες παραγωγής, και της Αμερικής, οι οποίες έκαναν το λάθος να κάνουν αρκετά γυρίσματα σε ταινίες στην Ελλάδα καθώς έχουν μείνει απλήρωτοι όλοι οι παραγωγοί και οι ηθοποιοί.

Μεταξύ αυτών των ταινιών, μέρος των γυρισμάτων που έγιναν και στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται τόσο η "Οδύσσεια" του Κρίστοφερ Νόλαν όσο και η "Maria", η ταινία για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας, με την Αντζελίνα Τζολί στο ρόλο της Κάλλας, των οποίων οι παραγωγοί και οι ηθοποιοί αναγκάστηκαν εδώ και καιρό να στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΕΚΚΟΜΕΔ και το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν και ακόμα δεν έχουν λάβει απάντηση.

Αυτή την εβδομάδα οι παραγωγοί της ταινίας απέστειλαν νέα σκληρή επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Οικονομικών και το ΕΚΚΟΜΕΔ, ζητώντας εξηγήσεις για εκκρεμείς πληρωμές ύψους 350.000 ευρώ από το φθινόπωρο του 2023. Από τις τέσσερις χώρες που φιλοξένησαν την παραγωγή, μόνο η Ελλάδα δεν έχει καταβάλει ακόμα τις επιστροφές.

Η νέα επιστολή, που αποκαλύπτουμε αποκλειστικά, από τους παραγωγούς και τους ηθοποιούς της ταινίας "Maria" αναφέρει μεταξύ άλλων: 

"Πέρυσι, στη Μόστρα της Βενετίας, Έλληνες αξιωματούχοι σας πανηγύριζαν για την πρεμιέρα της ταινίας "Maria" του Πάμπλο Λαραΐν, με την Αντζελίνα Τζολί στο ρόλο της Κάλλας. Από τις τέσσερις χώρες όμως που φιλοξένησαν την παραγωγή, είστε η μοναδική χώρα που δεν μας έχετε πληρώσει ακόμα τις εκκρεμείς πληρωμές ύψους 350.000 ευρώ από το φθινόπωρο του 2023. Το μόνο που έχουμε λάβει είναι κοροϊδία και ψέματα. Ζητούμε εξηγήσεις. Για τελευταία φορά σας καλούμε μέσω επιστολής να πληρώσετε άμεσα τα δεδουλευμένα μας".

Ακόμα και Έλληνες επαγγελματίες του κινηματογράφου, εκφράζουν φόβους πως οι διεθνείς παραγωγές θα φύγουν οριστικά για άλλες χώρες, εξαιτίας του γεγονότος πως το Ελληνικό Κράτος έχει εμφανιστεί αφερέγγυο σχετικά με τις πληρωμές που είχε υποσχεθεί. Οι καθυστερημένες πληρωμές ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ και αφορούν δεκάδες παραγωγές.

"Υπάρχουν πελάτες με δάνεια. Οι Τράπεζες περιμένουν τα χρήματά τους", δηλώνει στο Variety ο Κώστας Κεφαλάς, Επικεφαλής Παραγωγής στη "Faliro House", η οποία ανέλαβε την παραγωγή της "Οδύσσειας" στην Ελλάδα. "Οι ξένοι παραγωγοί αρχίζουν να είναι επιφυλακτικοί. Γίνονται πολλές ερωτήσεις για την Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη των διεθνών συνεργατών έχει κλονιστεί τελείως", τόνισε.

Μιλώντας στο "Variety" κατά το Φεστιβάλ των Καννών, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΚΟΜΕΔ, Λεωνίδας Χριστόπουλος, παραδέχεται τα προβλήματα. Όπως δηλώνει, τα ποσά που καταβλήθηκαν το τελευταίο έτος ήταν "λιγότερα από τα αναμενόμενα".

"Η κατάσταση χειροτερεύει. Αυτό που χτίζεται δύσκολα, χάνεται εύκολα. Πληρώνουμε το τίμημα μιας κακοδιαχείρισης από τη διοίκηση και τα υπουργεία", λέει ο Γιώργος Καρναβάς από την εταιρεία "Heretic", που συμμετείχε στην παραγωγή της ταινίας "The Birthday Party" με τον Γουίλεμ Νταφόε.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ακύρωση παραγωγών, η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε προσωρινά, τον Μάιο του 2024, το πρόγραμμα επιδοτήσεων μέχρι την 1η Οκτωβρίου, προκειμένου να διευθετήσει τις εκκρεμότητες. Ωστόσο, καμία προθεσμία δεν τηρήθηκε. 

Με "υποσχετική" έγιναν τα γυρίσματα στην Ελλάδα και της "Οδύσσειας" με τον Ματ Ντέιμον - "Όλοι παραμένουμε απλήρωτοι"

Οι Ματ Ντέιμον στον ρόλο του Οδυσσέα, Αν Χάθαγουεϊ ως Πηνελόπη, Τομ Χόλαντ ως Τηλέμαχος, Σαρλίζ Θερόν ως Καλυψώ, και άλλοι διάσημοι ηθοποιοί πήγαν με επιφυλάξεις στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν σε Μεσσηνία και Κορινθία.

Και για αυτά τα γυρίσματα στην ταινία "Οδύσσεια" δεν έχει πληρωθεί κανένας ηθοποιός και παραγωγός. Το μόνο που υπάρχει είναι μία "υποσχετική" από την ελληνική κυβέρνηση».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA