
Σε αυτή καταγράφονται οι λόγοι “δίκαιου”.
Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή:
«Οι υπογράφοντες το παρόν ενεργούμε ως εντολοδόχοι των κατοίκων της Αράχωβας.
Το αίτημά μας είναι η «αποκόλληση» της Δημοτικής Ενότητας Αράχωβας από τον Καλλικρατικό Δήμο Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας και η δημιουργία αυτόνομου Δήμου Αράχωβας...
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Αράχωβας είναι η οικονομική αυτοτέλεια του πρώην αυτοτελούς Δήμου, αλλά και της Δημοτικής Ενότητας στα πλαίσια του ενιαίου Δήμου, με την έννοια ότι οι εισπράξεις από τα διάφορα ανταποδοτικά και μη τέλη μαζί με την επίσημη επιχορήγηση του κράτους, καθιστούν τη λειτουργία της Ενότητας πλεονασματική.
Δυστυχώς το πλεόνασμα δεν διατίθεται για τις αναπτυξιακές και τις λοιπές ανάγκες της δημοτικές Ενότητας αλλά διαχέονται για την κάλυψη αναγκών των υπολοίπων Ενοτήτων παρότι αυτές έχουν ίδιους πόρους, με αποτέλεσμα οι υποδομές της πόλης μας, ειδικά στην καθαριότητα, συντήρηση και τις προσβάσεις να υστερούν καταφανώς και κυρίως να δημιουργούν αρνητική εικόνα για τους χιλιάδες επισκέπτες και διερχόμενους.
Θεωρούμε περιττή την υπενθύμιση της Ιστορικότητας της πόλης της Αράχωβας. Από τον καιρό του Κατακλυσμού και την κιβωτό του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, που στάθηκε στην κορυφή του Παρνασσού και βγαίνοντας γέννησαν τον Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων, μέχρι το ρόλο της ομώνυμης μάχης – το 1826 – στον αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας.
Παράλληλα είναι ιδιαίτερη η πολιτισμική της ταυτότητα, ήδη από τη δεκαετία του ’50 που αναδείχθηκε ως συμπληρωματικός πόλος της κατεύθυνσης προς τους Δελφούς με την ανάπτυξη και προβολή της πλούσιας παράδοσης ειδικά στην υφαντική τέχνη.
Εξ ίσου σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής ζωής της Αράχωβας αποτελεί ο τριήμερος εορτασμός του πολιούχου της Αγίου Γεωργίου με το παγκόσμια γνωστό "πανηγυράκι", όπως γιορταζόταν στα χρόνια της τουρκοκρατίας και του Βυζαντίου και περιλαμβάνεται στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστική κληρονομιάς.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Αντιλαμβανόμαστε ότι η πρώτη σκέψη σας θα είναι ότι αν υιοθετήσετε το αίτημα της Αράχωβας, θα πρέπει να το κάνετε και για άλλους Δήμους που έχουν υποβάλει ανάλογα αιτήματα.
Όπως όμως φαίνεται αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε και να εξειδικεύσουμε, το αίτημα των κατοίκων της Αράχωβας δεν κινείται ούτε υποκινείται από τοπικιστικά, πολιτικά, κομματικά ή άλλα κίνητρα και αντιπαλότητες.
Είναι αίτημα δίκαιο και απολύτως τεκμηριωμένο από κάθε άποψη και συναρτάται με την πρόοδο του τόπου μας και το μέλλον.
Συναρτάται επίσης και αποτελεί πράξη δικαιοσύνης, και με την αποκατάσταση της αδικίας που μας έγινε πριν 15 χρόνια, λόγω κομματικών σκοπιμοτήτων.
Αδιάσειστη απόδειξη του αντικειμενικά δίκαιου χαρακτήρα του αιτήματός μας αποτελεί ότι την πρόταση ανεξαρτητοποίησης την οποία σας καταθέτουμε εκ μέρους της επιτροπής που εξέλεξαν οι κάτοικοι, υπερψήφισαν κατανοώντας το δίκαιο του αιτήματος και την ανάγκη αποδοχής του:
– Σύσσωμη η κοινωνία της πόλης μας.
– Ομόφωνα το Τοπικό Συμβούλιο της Δ.Ε. Αράχωβας
– Ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο του ενιαίου Δήμου, στο οποίο συμμετέχουν και σύμβουλοι από τις λοιπές Ενότητες του ΔΑΑ.
Ευελπιστούμε, αξιότιμε κ. Υπουργέ, ότι κατανοώντας το πρόβλημά μας θα αντιμετωπίστε θετικά το καθ΄ όλα δίκαιο αίτημά μας...»