Ολοκληρώθηκε την Κυριακή (19-04-2026) η Ανάβαση Ριτσώνας 2026 με 114 συμμετοχές, πλήθος κόσμου και πρωταγωνιστή τον εφοπλιστή και Πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ Μάριο Ηλιόπουλο που πανηγύρισε ένα ακόμα ρεκόρ καλύτερου χρόνου, ο οποίος το βράδυ πανηγύρισε επίσης με την ΑΕΚ μια μεγάλη νίκη επί του ΠΑΟΚ που την φέρνει αγκαλιά με τον τίτλο στο ελληνικό πρωτάθλημα...Διοργανωτής και της φετινής Ανάβασης Ριτσώνας ήταν το Αγωνιστικό Σωματείο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (ΑΣΜΑ).
Συγκεκριμένα:
Στη Formula Saloon ήταν ο Μάριος Ηλιόπουλος που κατέρριψε το ρεκόρ διαδρομής της Ανάβασης με χρόνο 1:58:04. Αυτή ήταν η τρίτη φετινή διαδοχική νίκη του Μάριου Ηλιόπουλου στη Formula Saloon, ο οποίος επικράτησε και στην FST. Δεύτερος ο Ευάγγελος Γεωργούλας με Mitsubishi Lancer Evo IX και τρίτος ο Πιτ Παρθένης με Mitsubishi Lancer Evo IX. Τέταρτος ο Γεώργιος Γιαννόπουλος, ο οποίος με το Citroen Saxo επικράτησε στην FSA2L. O Απόστολος Κούσης με Honda Civic Type R FN2 επικράτησε στην FSA.
Στην επιστροφή του στην Ανάβαση Ριτσώνας, ο Ευάγγελος Γεωργούλας με Mitsubishi Lancer Evo IX ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στη Formula Saloon, αφήνοντας στην τρίτη θέση τον Πιτ Παρθένη με Mitsubishi Lancer Evo IX. Μια θέση πιο πίσω βρέθηκε ο Γεώργιος Γιαννόπουλος, ο οποίος με το Citroen Saxo επικράτησε στην FSA2L. Πέμπτος στη Formula Saloon και πρώτος στην FST2 ολοκλήρωσε την Ανάβαση Ριτσώνας ο Ευάγγελος Χαντζής με Alfa Romeo 75. O Απόστολος Κούσης με Honda Civic Type R FN2 επικράτησε στην FSA, καθώς ο επικεφαλής της κλάσης έπειτα από το σκέλος Γιώργος Κατσαρός δεν εκκίνησε στο δεύτερο σκέλος, εγκαταλείποντας την προσπάθειά του με το Ford Escort MKII.
Κι ενώ όλα έδειχναν ότι ο Μηνάς Μπενής θα πετύχαινε μια εύκολη νίκη στην Ομάδα Α, έχοντας σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο και στα δύο σκέλη του αγώνα, μία ποινή 10 δευτερολέπτων τον έριξε τελικά στη δεύτερη θέση. Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, οι αγωνοδίκες επέβαλαν την ποινή στον οδηγό του Skoda Fabia R5, καθώς το πλάτος των ελαστικών του αυτοκινήτου ήταν μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο βάσει κανονισμών. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε, για τον ίδιο λόγο και στον Χρήστο Λάππα (Ford Fiesta R5), ο οποίος από τη δεύτερη θέση υποχώρησε στην τέταρτη. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, νικητής της Ομάδας Α και της κλάσης Α8 αναδείχθηκε ο Μιχάλης Ευθυμίου με Ford Escort WRC. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, παραμένουν προσωρινά, καθώς οι δύο αγωνιζόμενοι προτίθενται να καταθέσουν έφεση κατά της απόφασης των αγωνοδικών.
Στην Ομάδα Α έως 2 Λίτρα, ο Βασίλης Μπάτζανος (Citroen Saxo VTS) δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα από τους αντιπάλους του, κερδίζοντας με άνεση τη νίκη στην κατηγορία. Ο περσινός Πρωταθλητής της Α έως 2 Λίτρα ήταν παράλληλα και ο ταχύτερος στην κλάση Α6 ενώ τερμάτισε προσωρινά και στην τρίτη θέση της Ομάδας Α. Μάχη εκτυλίχθηκε για τη δεύτερη θέση με τον Σταμάτιο Μάριο Δημητρόπουλο με Citroen Saxo να ξεπερνάει στο τέλος το εμπόδιο του Βασίλη Ανάγνου (Citroen Saxo VTS), ο οποίος αρκέστηκε τελικά στη δεύτερη θέση. Τους ακολούθησαν στην Α έως 2 Λίτρα ο Ανδρέας Μαραγκάκης (Peugeot 106 S16) και ο Βίκτωρας Ρέκκας (Citroen Saxo VTS). Τη νίκη στην Α7 κατέκτησε ο Πανάγγελος Ρέκκας με Honda Civic Type R EP3.
Ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος κυριάρχησε απόλυτα τόσο στην Ομάδα Ν όσο και στη Ν έως 2 Λίτρα, οδηγώντας το Honda Civic Type-R. Ο 35χρονος οδηγός πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο και στα δύο σκέλη της ανάβασης και πρόσθεσε ακόμη μία νίκη στο ενεργητικό του στην Ανάβαση Ριτσώνας, κερδίζοντας παράλληλα και την κλάση Ν3. Έντονος ήταν ο συναγωνισμός για τις πιο πίσω θέσεις, με τέσσερις οδηγούς να δίνουν μάχη μέχρι το τελευταίο μέτρο. Στη δεύτερη θέση και στις δύο κατηγορίες τερμάτισε ο Διονύσης Γιαννούλης με Honda Civic Type-R EP3, ο οποίος διατήρησε τη θέση του μέχρι το τέλος ύστερα από ωραία μονομαχία με τον Ιωακείμ Θέο. Ο τελευταίος, επίσης με Honda Civic Type R EP3, ολοκλήρωσε τον αγώνα στην τρίτη θέση στη Ν και στη Ν έως 2 Λίτρα, αφήνοντας για μόλις μισό δευτερόλεπτο πίσω του τον νεαρό Σπύρο Γιαννάκη (Honda Civic Type R EP3).
Συνοπτικά τα αποτελέσματα των κατηγοριών και των κλάσεων έχουν ως εξής:
Ομάδα Α – Προσωρινά: Μιχάλης Ευθυμίου (Ford Escort)
Ομάδα Α έως 2 Λίτρα: Βασίλειος Μπάτζανος (Citroen Saxo VTS)
Ομάδα Ν: Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος (Honda Civic Type R EP3)
Ομάδα Ν έως 2 Λίτρα: Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος (Honda Civic Type R EP3)
Ομάδα Ε: Ευάγγελος Τσιούρης (Renault Clio)
Ομάδα Ε έως 2 Λίτρα: Ευάγγελος Τσιούρης (Renault Clio)
Formula Saloon: Μάριος Ηλιόπουλος (Ford Fiesta)
Ιστορικά: Ιωάννης Κάτσικας (Ford Escort RS2000 MKII)
Α6: Βασίλειος Μπάτζανος (Citroen Saxo VTS)
Α7: Πανάγγελος Ρέκκας (Honda Civic Type R)
Α8-Προσωρινά: Μιχάλης Ευθυμίου (Ford Escort)
Ν2: Κωνσταντίνος Σάκκος (Peugeot 106 S16)
Ν3: Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος (Honda Civic Type R EP3)
Ν4: Αναστάσιος Χατζηχρήστου (Mitsubishi Lancer Evo IX)
Ε10: Νικόλαος Αργυράκης (Citroen Saxo)
Ε11: Ευάγγελος Τσιούρης (Renault Clio)
Ε12: Γεώργιος Κεχαγιάς (Ford Sierra)
FST: Μάριος Ηλιόπουλος (Ford Fiesta)
FST2: Ευάγγελος Χαντζής (Alfa Romeo 75)
FSA: Απόστολος Κούσης (Honda Civic Type R FN2)
FSA2L: Γεώργιος Γιαννόπουλος (Citroen Saxo)
Ιστορικά – Κλάση έως 2000 κ.εκ.: Ιωάννης Κάτσικας (Ford Escort RS2000 MKII)
ΑΚΟΛΟYΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ:
















