Παίρνουν το ΑΦΜ και κλείνουν επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
TRIACON
 

Παίρνουν το ΑΦΜ και κλείνουν επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν!

Όποιος φοροδιαφεύγει ή διαπράττει οποιοδήποτε άλλο φορολογικό αδίκημα θα χάνει το ΑΦΜ του προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το νομοσχέδιο «Μείωση διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας» που δόθηκε για διαβούλευση προβλέπεται συγκεκριμένα πως η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να προχωρά στην αναστολή ή απενεργοποίηση του ΑΦΜ της επιχείρησης ή του επιτηδευματία σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή διάπραξης άλλου φορολογικού αδικήματος.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπεται ακόμη η κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για τις διαχειριστικές περιόδους που λήγουν από 1.1.2014 και στο εξής, καθώς και η υποβολή αίτησης για την επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους.

Ειδικότερα, στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου προβλέπεται, μεταξύ άλλων:
«Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα. Ο φορολογούμενος έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αυτό αναμένεται να ισχύσει για τις νέες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πρόκειται το επόμενο διάστημα με απόφασή της να εξειδικεύσει τις προϋποθέσεις που θα πρέπει αν συντρέχουν για την ενεργοποίηση του μέτρου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών η αφαίρεση του ΑΦΜ δεν θα γίνεται αν προηγουμένως δεν έχει ζητηθεί από τον φορολογούμενο να αποδείξει τη μη διάπραξη του αδικήματος της φοροδιαφυγής.

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΠΟΕΣΥ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA