Αμφίπολη: Νέα στοιχεία και φωτογραφίες για τον τάφο | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Αμφίπολη: Νέα στοιχεία και φωτογραφίες για τον τάφο

Αμφίπολη: Νέα στοιχεία και φωτογραφίες για τον τάφο
Νέα ευρήματα ήρθαν στο "φως" από τις ανασκαφές στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης, τα οποία πιθανότατα αποδεικνύουν πως πρόκειται για τάφο και μάλιστα μακεδονικό...
Το αναφέρουμε διότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν δημοσιευτεί διάφορες απόψεις που έκαναν λόγο ακόμη και για ένα εντελώς διαφορετικό μνημείο και όχι τάφο, ωστόσο τα νέα ευρήματα μάλλον επιβεβαιώνουν τις αρχικές θέσεις της Κατερίνας Περιστέρη.
Στο πλαίσιο των νέων ευρημάτων, έγινε ενημέρωση από την υπεύθυνη επικοινωνίας για τις ανασκαφές, κ. Άννα Παναγιωταρέα, αλλά και από την γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και την επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη.


Σε αναλυτική ενημέρωση των δημοσιογράφων προχώρησε η Άννα Παναγιωταρέα, αναφέροντας συγκεκριμένα:
"1.Με την αφαίρεση των χωμάτων, χτες, αποκαλύφθηκαν τμήματα από μαρμάρινη θύρα, της τυπικής μορφής των μακεδονικών τάφων: Δηλαδή, έχουμε θύρα κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου- όπως είναι κατασκευασμένο και όλο το ταφικό συγκρότημα- με εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες.


Αμφίπολη: Νέα στοιχεία και φωτογραφίες για τον τάφο
2. Στη δυτική πλευρά του θυρώματος διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στροφέας. Ο στροφέας είναι το σημείο κρέμασης της θύρας από την παραστάδα.
Αμφίπολη: Νέα στοιχεία και φωτογραφίες για τον τάφο
3. Σας θυμίζω το μέγεθος των ανοιγμάτων: Τα ανοίγματα Καρυάτιδων και Σφιγγών είναι ακριβώς 1,67μ. Το άνοιγμα του τρίτου θυρώματος είναι 1,50μ.

4. Κατά την ανασκαφή αποκαλύφθηκε η συνέχεια των πλευρικών τοιχωμάτων, η οποία δεν διαφέρει καθόλου από τους προηγούμενους χώρους, ήτοι ορθομαρμάρωση, όμοια με εκείνη που υπάρχει σε όλους τους χώρους του μνημείου.

5.
Κατά την ανασκαφή, επίσης, βρέθηκαν, μπροστά από τη θύρα, πίσω από τις Καρυάτιδες, χάλκινα και σιδερένια καρφιά. Τονίζουμε ότι βρέθηκαν χτες και δεν είναι δεδομένο ότι ̔ ̔παραπέμπουν σε φορείο ̓ ̓.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA