Τσίπρας: «Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ για τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας!» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
TRIACON
 

Τσίπρας: «Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ για τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας!»

Τσίπρας: «Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ για τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας!»
Σε οξείς τόνους και με σκληρούς χαρακτηρισμούς για την Ευρώπη και την στάση που κρατάει στην προσφυγική κρίση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα αυτό από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου...

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε αναφερόμενος στα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες με τα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο.

«Ειδικά μετά τα περιστατικά που είδαμε από τους δέκτες των τηλεοράσεών μας όλοι και αναφέρομαι στο τραγικό ναυάγιο που έγινε χθες μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη και την απέραντη οδύνη μου για την ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται στις θάλασσές μας. Τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν νεκρά παιδιά στις ακτές μας αλλά τον ίδιο τον ευρωπαικό πολιτισμό. Το να παρακολουθεί κάποιος απαθής την τραγωδία δεν είναι πολιτισμός», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι και προσωπικά ως μέλος της ευρωπαικης ηγεσίας εκπροσωπώντας την χώρα σε επίπεδο κορυφής, εμείς και η Ιταλία είχαμε ζητήσει από πέρυσι να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία. Αισθάνομαι ως μέλος αυτή της ευρωπαϊκής ηγεσίας, ντροπή. Γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το δράμα αλλά και για το επίπεδο της συζήτησης. Γιατί ο ένας προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στον άλλον. Κροκοδείλια δάκρυα για τα νεκρά παιδιά. Τα νεκρά παιδιά είναι συμπαθή αλλά τα ζωντανά που στοιβάζονται στους δρόμους δεν τα συμπαθεί κανένας. Το επίπεδο της συζήτησης είναι θλιβερό και καλεί την Ευρώπη να θυμηθεί και να σεβαστεί τις αξίες της.
 
Μέρος της ΕΕ υιοθετεί την λόγική να υψώσουμε τείχη και συρματοπλέγματα. Να σας πω ότι στην δικιά μου την αντίληψη το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου και τώρα πεθαίνει με την ύψωση τειχών».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που κάνουν οι άνδρες και οι γυναίκες της ακτοφυλακής.

«Πρώτιστο καθήκον μας είναι το ανθρωπιστικό μας καθήκον. Εκφράζω την συμπαράστασή μου και την αλληλεγγύη μου στους άνδρες και τις γυναίκες της ακτοφυλακής που σώζουν καθμερινά χιλιάδες ζωές. Αισθάνθηκα δυσάρεστα όταν ηγέτες χωρών στην σύνοδο της περασμένης Κυριακής μας κατηγορούσαν ότι δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας.

Τους ρώτησα, όταν άνθρωποι κινδυνεύουν ποιό είναι το πρώτιστο καθήκον; Η διάσωση ή η απώθησή τους; Πρώτιστο καθήκον είναι να απωθήσουμε την τραγωδία. Και ως έλληνες, γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά. Εμείς οι νεότεροι από τις διηγήσεις των παππούδων μας. Είναι καθήκον μας να μην ξαναζήσουμε στιγμές σας τις χθεσινές. Να μην επιτρέψουμε το Αιγαίο να γίνει θάλασσα - νεκροταφείο. Να κρατήσουμε στάση υπευθυνότητας. Να μην χάσει τις αξίες της η Ευρώπη. Να μην πυροδοτούμε φοβικά αντανακλαστικά. Δεν είναι ένα ζήτημα που προσφέρεται για ασκήσεις αντιπολιτευτικής ρητορικής.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιές είναι οι προκλήσεις στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε αποτελεσματικά ως χώρα και ως κοινωνία αν επιλέξουμε να κλειστούμε στο καβούκι μας. Δεν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στην Ευρώπη και στους πρόσφυγες αν παίξουμε τον ρόλο του φρούραχρου της Ευρώπης. Θα ζούσαμε μια έκρηξη τεραστίων διαστάσεων με ανυπολόγιστο κόστος. Πρέπει να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση διασφαλίζει τις θέσεις της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι σαφές ότι καθίσταται από μέρος της κρίσης, μέρος της προσπάθειας για λύση του προσφυγικού», είπε ο πρωθυπουργός.

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΠΟΕΣΥ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA