Εύβοια: Απολύονται δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που εκβίαζαν επιχειρηματίες - Είχαν συλληφθεί σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη Χαλκίδα | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
TRIACON
 

Εύβοια: Απολύονται δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που εκβίαζαν επιχειρηματίες - Είχαν συλληφθεί σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη Χαλκίδα

Απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές δύο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ που παύθηκαν οριστικά από την υπηρεσία για εκβίαση επιχειρηματιών και καταστηματαρχών στο Νομό Εύβοιας...

Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις δύο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ που ζητούσαν να ακυρωθούν οι ομόφωνες αποφάσεις του πειθαρχικού συμβουλίου με τις οποίες παύθηκαν (απολύθηκαν) οριστικά από την υπηρεσία τους για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και για χαρακτηριστική αναξιοπρεπούς ή ανάξιας υπαλλήλου διαγωγής εντός και εκτός υπηρεσίας.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Ειδικότερα, τρείς υπάλληλοι του ΣΔΟΕ πήραν εντολή να μεταβούν να πραγματοποιήσουν ελέγχους, στη Βόρεια Εύβοια και Σκύρο, αλλά εκείνοι εκβιάζοντας επιχειρηματίες και καταστηματάρχες για δήθεν ανύπαρκτες παραβάσεις που είχαν στα λογιστικά τους βιβλία, αποσπούσαν χρήματα. 

Συνελήφθησαν, καταδικάστηκαν και απολύθηκαν, αλλά δύο εξ αυτών ζήτησαν από το ΣτΕ να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους. Το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό.

Τριμελές κλιμάκιο του ΣΔΕΟ (πρώην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) το καλοκαίρι του 2007 πήρε εντολή να πραγματοποιήσει ελέγχους σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις, στην Σκύρο και την Εύβοια. Πράγματι, επισκέφθηκαν την Σκύρο, Χαλκίδα, Ερέτρια, Αλιβέρι, Αμάρυνθο και Λιανή 'Αμμο Χαλκίδας.

Έλεγξαν κέντρα διασκεδάσεως, πρατήρια υγρών καυσίμων, πλυντήρια αυτοκινήτων, καταστήματα εμπορίας σκαφών αναψυχής, καταστήματα ελαστικών, κ.λπ. Κατά τους έλεγχους έλεγαν ότι δήθεν έβρισκαν στα βιβλία των ελεγχομένων φορολογικές παραβάσεις και «απειλώντας τους με την επιβολή προστίμου για ανύπαρκτες παραβάσεις» τους εξανάγκασαν να τους δίνουν χρηματικά ποσά.

Όμως, όταν πήγαν για έλεγχο σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην περιοχή της Χαλκίδας και αφού έλεγξαν τα λογιστικά του βιβλία, απειλώντας τον ιδιοκτήτη με «την επιβολή προστίμου για ανύπαρκτες παραβάσεις, επιχείρησαν να τον εξαναγκάσουν να τους δώσει το ποσό των 1.000 ευρώ». Ο καταστηματάρχης δεν υπέκυψε στον εκβιασμό και κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία.

Κατόπιν αυτού η Ασφάλεια Χαλκίδας διεξήγαγε έρευνα και στην συνέχεια τους συνέλαβε. Στον πρώτο βρέθηκαν στην τσέπη του 3.400 ευρώ (των 500, 100 και 50 ευρώ) και στο πορτοφόλι του 425 ευρώ. Στο πορτοφόλι του δεύτερου βρέθηκαν 320 ευρώ και στον τρίτο βρέθηκαν στο πορτοφόλι του 500 ευρώ και στο τσαντάκι του μια δεσμίδα των 5.000 ευρώ (100 των 50 ευρώ) που είχε ακόμη πάνω την τραπεζική ταινία και σφραγίδα, όπως και την ημερομηνία 20 Ιουνίου 2007. Συνολικά και στους τρεις βρέθηκαν επάνω τους 9.645 ευρώ.

Από την Ασφάλεια συνελήφθησαν για εκβίαση κατά συναυτουργία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 

Με ένταλμα της Εισαγγελίας Χαλκίδας προφυλακίστηκαν και ασκήθηκε σε βάρος τους ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για «εκβίαση κατ΄ εξακολούθηση από κοινού (τελεσμένη και σε απόπειρα) από υπαίτιους που μεταχειρίσθηκαν απειλή βλάβης της επιχείρησης των εξαναγκαζομένων και μάλιστα κατά συνήθεια και κατ΄ επάγγελμα» και για παράβαση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί πρόκλησης τρόμου. Οι τρεις ζήτησαν και έλαβαν από καταστηματάρχες και επιχειρηματίες από 1.200 έως 5.000 ευρώ.

Για τα περιστατικά διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση στην οποία καταγράφεται ότι η τριμελής ομάδα με εκβιασμούς εξανάγκαζε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, κ.λπ. να τους δίνουν χρηματικά ποσά ενώ εκείνοι προσπόριζαν στον εαυτό τους παράνομο περιουσιακό όφελος. Ακόμη, με τις παράνομες πράξεις τους «έθιξαν το κύρος τόσο του ιδίου του εφοριακού υπαλλήλου και δη ελεγκτή μιας από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, εντεταλμένου από την Πολιτεία για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου», κλονίζοντας έτσι «την εμπιστοσύνη των φορολογουμένων πολιτών και προκαλώντας αρνητικά σχόλια σε βάρος της υπηρεσίας».

Δύο από τους τρεις προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή της απόλυσης αλλά οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν.

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΠΟΕΣΥ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA