Ο Χαλκιδέος Γιώργος Σαρλής νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Ο Χαλκιδέος Γιώργος Σαρλής νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης (ΦΩΤΟ)

Από την Χαλκίδα είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης - Πρόκειται για τον δικηγόρο Γιώργο Σαρλή...

Η αποχώρηση του Κωνσταντίνου Κοσμάτου, τέως γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, έφερε στο προσκήνιο έναν παλαιό γνώριμο του: τον Γιώργο Σάρλη, φοιτητή του από το Τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή. Βεβαίως, τα ίχνη του Γ. Σάρλη δεν είχαν χαθεί διότι βρισκόταν στο υπουργείο από τον Μάρτιο του 2015 ως ειδικός σύμβουλος, κοινώς «μάθαινε τη δουλειά» σε ένα υπουργείο «βαρύ», με πολλές αρμοδιότητες, που βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω επικαιρότητας τα τελευταία χρόνια.
Ο Γιώργος Σάρλης διατηρεί τη σχέση φοιτητή – καθηγητή και με τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, καθώς είναι διδακτορικός φοιτητής του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Ποινικό Δίκαιο, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, ο νέος γενικός εκπονεί διατριβή με θέμα «την αξιολόγηση της συμπεριφοράς του δράστη μετά την πράξη».

Ο Γ. Σάρλης καλείται τώρα να αποδείξει ότι εκτός από την καλή επίδοσή του στα ακαδημαϊκά, μπορεί να είναι δραστήριος και αποτελεσματικός στην πράξη, στις δαιδαλώδεις σχέσεις του υπουργείου με τις δικαστικές αρχές, με τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους υποθηκοφύλακες. Να διαχειριστεί με επάρκεια τα του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων, να συμμετέχει με σοφία στο Συμβούλιο Χαρίτων.
Ο νέος γενικός δηλώνει ευαισθησία στο ζήτημα της διαφύλαξης των δικαιωμάτων, σε μία φάση κατά την οποία ο βασικός στόχος είναι η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Ποιος είναι ο Γιώργος Σαρλής

Ο Γεώργιος Αθ. Σάρλης γεννήθηκε το 1983 στη Χαλκίδα Ευβοίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και ολοκλήρωσε ως αριστούχος μεταπτυχιακές σπουδές στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Είναι υποψήφιος διδάκτορας νομικής στο ποινικό δίκαιο (ΑΠΘ).

Είναι δικηγόρος παρ’ εφέταις, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Εργάσθηκε ως συνεργάτης σε δικηγορικά γραφεία, ασχολούμενος κατά μείζονα λόγο με υποθέσεις ποινικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, συνεργάστηκε με τη Μ.Κ.Ο. «Άρσις» και με το ΚΕΘΕΑ. 

Από τον Μάρτιο του 2015 εργάστηκε ως ειδικός συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2016 ως Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό στο Γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπήρξε μέλος του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. Οργάνωσε ως υπεύθυνος και συμμετείχε ως διδάσκων σε πρόγραμμα διδασκαλίας της βασικής λειτουργίας Η/Υ σε κρατούμενους της δικαστικής φυλακής Κομοτηνής και γραφής και ανάγνωσης σε ανήλικους του συνοικισμού Αλάν Κογιού (2007 -2008). 

Συμμετείχε ως ερευνητής και αναλυτής σε διακρατικό ερευνητικό πρόγραμμα (AGIS Project -DeStoLi) για την εμπορία ανθρώπων (2006 -2008) και ως ερευνητής σε έρευνα του ΚΕΘΕΑ σε δικαστικές αποφάσεις για την αξιολόγηση της πραγματογνωμοσύνης σχετικά με την εξάρτηση στην ποινική δίκη (2011). 

Το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2013 -2014 παρέδιδε φροντιστηριακά μαθήματα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ επάνω στο αντικείμενο «Γενική Θεωρία της Ποινής και Στοιχεία Σωφρονιστικού Δικαίου». Έχει δημοσιεύσει παρατηρήσεις σε νομικά περιοδικά.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA