Διδακτορική φοιτήτρια καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη με ανύπαρκτα στοιχεία - Παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης για την δικαστική απόφαση | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Διδακτορική φοιτήτρια καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη με ανύπαρκτα στοιχεία - Παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης για την δικαστική απόφαση

Το χρονικό μιας παράλογης κατηγορίας - Ασύλληπτη για τα δικαστικά χρονικά η απόφαση του δικαστηρίου, που δέχτηκε το ένα και μοναδικό στοιχείο, το αμφιλεγόμενο «δείγμα» DNA - Το σκεπτικό της απόφασης και την επίσπευση της καθαρογραφής της, για την πρωτοφανή καταδίκη της πανεπιστημιακού Ηριάννας Λ. ζήτησε, από τον Πρόεδρο του Εφετείου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής...

Μια υπόθεση που μοιάζει με σενάριο ταινίας προέκυψε τις προηγούμενες μέρες, χωρίς το happy end που οι ταινίες συχνά έχουν μέχρι στιγμής. Μια νέα γυναίκα έχει οδηγηθεί στη φυλακή καταδικασμένη σε 13χρόνια κάθειρξη, με μοναδικό τεκμήριο τις προσωπικές της διασυνδέσεις με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και την εύκολη ρετσινιά των «Πυρήνων της Φωτιάς».

H ιστορία της Ηριάννας που δεν είναι η μοναδική, (παρεμφερείς αποφάσεις έχουν εκδοθεί και από τα Δικαστήρια Χαλκίδας) δείχνει την εξαιρετικά προβληματική περίοδο που διανύει ο θεσμός της Ελληνικής Δικαιοσύνης, με τους πολίτες να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη πλέον, καθώς καταστρέφονται οι ζωές και οι υπολήψεις ανθρώπων, χωρίς στοιχεία, αποδείξεις και μάρτυρες. 

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι, αν λογοδοτούν πραγματικά οι άνθρωποι που εκδίδουν τέτοιες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίοι στην ουσία κάνουν ότι θέλουν και δεν τους ελέγχει κανείς.

Είναι δυνατόν τέτοιοι άνθρωποι να εκπροσωπούν την Δικαιοσύνη;

Υπενθυμίζεται πως η 29χρονη Ηριάννα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού και χωρίς αναστολή ποινής για συμμετοχή της στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», με μοναδικό στοιχείο ένα μερικό γεννετικό υλικό, το οποίο επιστήμονες χαρακτήρισαν «άκυρο δείγμα» και την σχέση της με φοιτητή-νυν συζυγό της- ο οποίος κατηγορήθηκε για φιλικές σχέσεις με μέλη της οργάνωσης, αλλά αθωώθηκε στο δικαστήριο καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εναντίον του.

Το χρονικό μιας παράλογης κατηγορίας

Τον Μάρτιο του 2011 και ενώ η Ηριάννα κοιμάται στο σπίτι του φίλου της Κωνσταντίνου -φοιτητή του ΕΜΠ- η Αντιτρομοκρατική κάνει έφοδο στο σπίτι, προσάγει τον φοιτητή και η Ηριάννα οικειοθελώς δίνει δείγμα DNA.

Ο Κωνσταντίνος παραπέμπεται ως μέλος της ΣΠΦ, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, εκτός από την φιλική σχέση που διατηρούσε με δύο μέλη των Πυρήνων, τα οποία κατηγορήθηκαν αργότερα. Ο Κωνσταντίνος αθωώνεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με πρόταση του Εισαγγελέα.

Εν τω μεταξύ, τον Νοέμβριο του 2011 ένας βοηθός τεχνίτη ανελκυστήρων του οποίου τα στοιχεία δεν είναι γνωστά και είναι απορίας άξιον πως από τότε δεν έχει εμφανιστεί σε δικαστήριο για να καταθέσει σχετικά βλέπει από ταράτσα στην Πολυτεχνειούπολη, περίπου στις 4 το πρωί, άνδρα να βγαίνει από βανάκι και να κρύβει ένα κουτί. Εξαιρετικά περίεργος ο τεχνικό-που δεν εμφανίστηκε ποτέ, πουθενά) και νομίζοντας πως το κουτί είχε…λίρες (!!!) ανακαλύπτει πως το περιεχόμενο είναι όπλα.

Τον Ιανουάριο του 2013, δύο χρόνια αργότερα, συλλαμβάνεται η Ηριάννα, φίλη και νυν σύζυγός του Κωνσταντίνου που είχε αθωωθεί, γιατί προέκυψε ταυτοποίηση του δικού της δείγματος DNA σε έναν γεμιστήρα εκτός όπλου από τα ευρήματα της Πολυτεχνειούπολης. Στην έρευνα που έγινε στο σπίτι της και στο αυτοκίνητο της δεν βρέθηκε το παραμικρό στοιχείο που να την καθιστά ένοχη με οποιονδήποτε τρόπο.

Η φοιτήτρια Ηριάννα αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Εν τω μεταξύ προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές της ξεκίνησε η διαδικασία της τροποποίησης των όρων αυτών, προκειμένου να μπορεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό για να παρουσιάσει τις δημοσιεύσεις της και να συνεχίσει τις σπουδές της απρόσκοπτα. Ουδείς αρνήθηκε την αναίρεση των όρων αυτών από τις δικαστικές αρχές. Το Συμβούλιο Εφετών κι ενώ επρόκειτο για υπόθεση τρομοκρατίας, την άφησε δύο φορές να ταξιδέψει στο εξωτερικό κι εκείνη επιστρέφοντας τηρούσε απαρέγκλιτα τους περιοριστικούς όρους.

Η δίκη…

Η δίκη της Ηριάννας έγινε χωρίς καταθέσεις μαρτύρων. Το δικαστήριο δέχτηκε το ένα και μοναδικό, στοιχείο για να την κρίνει ένοχη, που δεν ήταν άλλο από το αμφιλεγόμενο «δείγμα» DNA το οποίο μάλιστα είχε… τελειώσει και δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί επανεξέταση.

Η απόφαση ασύλληπτη για τα δικαστικά χρονικά. Κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού και χωρίς αναστολή ποινής για συμμετοχή της στους Πυρήνες της Φωτιάς, με μοναδικό στοιχείο ένα μερικό γενετικό υλικό, το οποίο επιστήμονες χαρακτήρισαν «άκυρο δείγμα».

Οι γονείς της -υποψήφιας διδάκτορος πλέον- Ηριάννας προσέλαβαν τον ειδικό ειδικό γενετιστή καθηγητή, Γεώργιο Φιτσιάλο, διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας μεγάλου γαλλικού πανεπιστημίου αλλά και γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA. Ο κ. Φιτσιάλος ειδικεύεται στην ανάλυση/ταυτοποίηση DNA και συμπεριλαμβάνεται στους καταλόγους πραγματογνωμόνων των ελληνικών δικαστηρίων.

Η τεχνική έκθεση του διορισμένου πραγματογνώμονα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίησή της με το επίμαχο μερικό γενετικό προφίλ. O πραγματογνώμονας επισημαίνει στην έκθεσή του ότι σημειώθηκαν «τραγικά λάθη, σοβαρές ελλείψεις και σημαντικές αποκλίσεις από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα για την ανάλυση DNA δειγμάτων εγκληματολογικού χαρακτήρα».

Η Ηριάννα καταδικάστηκε την 1η Ιουνίου 2017 και κρατείται στις φυλακές Ελεώνα. Η αίτηση αναστολής που κατέθεσε αναμένεται να εκδικαστεί στις 17 Ιουλίου 2017.

Το σκεπτικό και την επίσπευση της καθαρογραφής της απόφασης ζητά ο Υπ. Δικαιοσύνης

Την Δευτέρα 12 Ιουνίου ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ζήτησε από τον πρόεδρο του Εφετείου το σκεπτικό της απόφασης και την επίσπευση της καθαρογραφής της, για την πρωτοφανή αυτή καταδίκη.

Εν τω μεταξύ με κοινή δήλωση τους 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν σε παρέμβαση υπέρ της Ηριάννας το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Ένωση Δικαστών, τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα, τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις, την ΠΟΣΔΕΠ, τους φοιτητικούς συλλόγους, τη Διεθνή Αμνηστία, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, το Συνήγορο του Πολίτη, και κάθε φορέα της κοινωνίας των πολιτών και δημοκρατικό πολίτη.

Η ίδια έστειλε επιστολή στην Εφημερίδα των Συντακτών, για να μεταφέρει την πλευρά της σε αυτή την νοσηρή υπόθεση:

«Ο φαύλος κύκλος των ενόχων

Πριν από λίγες μέρες ήμουν αυτόπτης μάρτυρας στο ληκτικό σημείο ενός τραγέλαφου, εκτυλισσόμενου επί της οδού Λουκάρεως.

Στην κωμικοτραγική αυτή διαδικασία όσα ειλικρινώς κατέθεσαν μάρτυρες και κατηγορούμενοι δεν ακούστηκαν ποτέ. Η απλή αναφορά ονομάτων αγαπημένων μου προσώπων -τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με τη συγκεκριμένη δικογραφία, με εκτός νόμου πράξεις ή με οποιαδήποτε μορφή βίας- χρησιμοποιήθηκαν ως «επιχειρήματα» υπέρ της καταδικαστικής απόφασης που πάρθηκε σε βάρος μου.

Ενώ δικηγόρος και εξειδικευμένος γενετιστής πάσχιζαν να εξηγήσουν στην έδρα την ανυπόστατη φύση των κατηγοριών, εκείνη «συνδιαλεγόμενη» με όσους στάθηκαν απέναντί της έθετε εκτός τόπου και χρόνου (έως και κυριολεκτικά σουρεαλιστικές) ερωτήσεις και προφανώς αρνούνταν να κατανοήσει το κατηγορητήριο.

Το όλο παρανοϊκό κλίμα επιβεβαίωσε την αρχική εντύπωση που είχα για την επιχειρούμενη εμπλοκή μου στη συγκεκριμένη υπόθεση: τις τελευταίες εβδομάδες δεν δικαστήκαμε μόνο εγώ και ο συγκατηγορούμενός μου, αλλά μαζί με εμάς «δικάστηκε» για δεύτερη φορά και ο σύντροφός μου.

Τι και αν η αθωωτική απόφαση στο προ τριετίας δικαστήριό του θεωρείται από τον νόμο αμετάκλητη; Τα μετέωρα στοιχεία μιας υπόθεσηςπου έχει από καιρό λήξει μεταπηδούν από αυτή σε άλλες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ενόχων.

Αυτή τη στιγμή αναμένω τη μεταγωγή μου στις φυλακές Ελεώνα Θηβών, για να περάσω τις επόμενες, εξαντλητικές σε αριθμό, μέρες μου στα απομεινάρια του πανηγυριού των τρελών.

Ηριάννα Β.Λ.».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA