Δικηγόροι Θεοφίλου: «Συγχαρητήρια στους δικαστές που αντιστάθηκαν στις πιέσεις των κατασταλτικών μηχανισμών και στην στημένη σκευωρία της αστυνομίας» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Δικηγόροι Θεοφίλου: «Συγχαρητήρια στους δικαστές που αντιστάθηκαν στις πιέσεις των κατασταλτικών μηχανισμών και στην στημένη σκευωρία της αστυνομίας»

Ελεύθερος θα είναι σε λίγες ώρες ο Τάσος Θεοφίλου καθώς το Πενταμελές Εφετείο Kακουργημάτων τον κήρυξε αθώο για την υπόθεση της ληστείας της Πάρου και την δολοφονία του ταξιτζή, Δημήτρη Μίχα, για την οποία ήταν προφυλακισμένος καθώς σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλακή...

Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για το σύνολο των κατηγοριών και συγκεκριμένα για συγκρότηση και ένταξη τρομοκρατικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή-προμήθεια-κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων κ.ά.

Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου ελήφθη με πλειοψηφία 3 προς 2, μέσα στην κατάμεστη από φίλους και αλληλέγγυους του 33χρονου κατηγορούμενου. 


Από την αρχή της υπόθεσης, όπως και κατά την διάρκεια της δίκης, οι δικηγόροι του Τάσου Θεοφίλου έκαναν λόγο για στημένη σκευωρία από την αστυνομία, η οποία έφτασε στο σημείο να
«φυτέψει» και το DNA του στο καπέλο που βρέθηκε στην τράπεζα της Πάρου για να ενοχοποιηθεί, όπως τόνισαν.

Σημειώνεται ότι ο Τάσος Θεοφίλου είχε συλληφθεί το 2012 στην Αθήνα, λίγες ημέρες μετά την ληστεία της Πάρου μετά από «τηλεφώνημα αγνώστου» . Η αστυνομία είχε αναφέρει ότι «είχε ταυτοποιηθεί DNA του» σε ένα καπέλο, το οποίο σύμφωνα με την υπεράσπιση, ήταν «φυτευτό» από τους αστυνομικούς για να τον ενοχοποιήσουν ενώ δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αντικειμένων που συλλέχθηκαν και φωτογραφήθηκαν στον τόπο του συμβάντος.

«Ιστορική νίκη μέσα σε ένα γκρίζο πολιτικό σκηνικό»


Θριαμβευτική ανακοίνωση για την αθώωση του Τάσου Θεοφίλου εξέδωσαν οι συνήγοροι του 33χρονου αναρχικού, Κώστας Παπαδάκης, Άννυ Παπαρούσσου και Σπύρος Φυτράκης.

Στην ανακοίνωση κάνουν λόγο για «θριαμβευτική νίκη μέσα σε μια γκρίζα πολιτική συγκυρία που απαλλάσσει συστηματικά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς από κάθε αναστολή να αυθαιρετούν και να στήνουν σκευωρίες» ενώ τονίζουν ότι η αθώωση του εντολέα τους «απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του ποινικού δικαίου από δίκαιο αποδείξεων σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως ‘δίκαιο’ υποδείξεων».

Η ανακοίνωση των τριών δικηγόρων έχει ως εξής:


"Η πανηγυρική αθώωση του Τάσου Θεοφίλου το Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποτελεί θριαμβευτική νίκη μέσα σε μία γκρίζα πολιτική συγκυρία που απαλλάσσει συστηματικά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς από κάθε αναστολή να αυθαιρετούν και να στήνουν σκευωρίες. Ταυτόχρονα είναι μία ιστορική νίκη του νομικού πολιτισμού, που κατακτήθηκε με αιώνες λαϊκών αγώνων και όχι από την καλοσύνη οποιασδήποτε εξουσίας, διότι απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του ποινικού δικαίου από δίκαιο αποδείξεων σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως «δίκαιο» υποδείξεων. 

Αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη της πλειοψηφίας του δικαστηρίου διότι αντιστάθηκαν στις πιέσεις των μηχανισμών, που δεν σταμάτησαν ούτε την τελευταία στιγμή, και απέδειξαν ότι υπάρχουν ακόμα δικαστές που δεν ασκούν απλά εξουσία, αλλά απονέμουν δικαιοσύνη και σαν τέτοιες θα μείνουν στην ιστορία.

Θερμούς χαιρετισμούς στο αγωνιζόμενο κίνημα, που μαζί με τους συνήγορους υπεράσπισης δώσαμε μέσα και έξω από τα δικαστήρια τη μάχη για να σπάσει το φράγμα της σιωπής και να απλωθεί με επιτυχία το κύμα συμπαράστασης, πολύ ευρύτερα από τα όρια του αναρχικού χώρου και να νικήσει τους μηχανισμούς.

Μετά από πέντε χρόνια άδικης φυλάκισης ο Τάσος βγαίνει σήμερα. Με το βλέμμα σε κάθε διωκόμενο αγωνιστή, ο αγώνας συνεχίζεται".

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA