Ρυθμίσεις οφειλών με ενέχυρο καταθέσεις και ακίνητη περιουσία! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER ΕΚΛΟΓΕΣ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
 

Ρυθμίσεις οφειλών με ενέχυρο καταθέσεις και ακίνητη περιουσία!

Κριτήρια με βόμβες έρχονται στις ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, καθώς οι δόσεις θα καθορίζονται και από το ύψος των καταθέσεων ακόμη και για οφειλέτες από 3.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ...

Αυτό βρίσκεται στο τραπέζι των τελικών συζητήσεων της τρόικας με τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών εν όψει της Υπουργικής Απόφασης που αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Οι δανειστές θέτουν ως όρο να υπάρχει περιουσιακό κριτήριο στις ρυθμίσεις χρεών ακόμη και για «μικροποσά» της τάξης των 3.000 ευρώ.

Ένα τέτοιο κριτήριο δεν το απορρίπτουν, αλλά το συζητούν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος». Το πρόβλημα όμως είναι ότι τυχόν περιουσιακά κριτήρια, που όπως φαίνεται θα έχουν οι ρυθμίσεις ακόμη και για μικροποσά των 3.000 ευρώ ή ακόμη και κάτω των 3.000 ευρώ, θα έχουν οριζόντια εφαρμογή και θα εξατομικεύονται ανάλογα με το τι διαθέτει ο καθένας μετά την υποβολή της αίτησης.
 
Δόσεις ανάλογα με το εισόδημα και τις αποταμιεύσεις

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι δεδομένο ότι όσοι χρωστούν ως 20.000 ευρώ είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε στο Δημόσιο δεν θα επιλέγουν μόνοι τους τις δόσεις, αλλά το ποσό που θα πληρώνουν κάθε μήνα θα βγαίνει με βάση το ύψος του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Οι 120 δόσεις εξόφλησης της οφειλής, εφόσον αυτή είναι από 3.000,01 έως τις 20.000 ευρώ, δεν είναι δεδομένες σε καμία περίπτωση, αλλά, αντίθετα, η διάρκεια αποπληρωμής θα είναι σε συνάρτηση αφενός με τις δόσεις που βγαίνουν από το διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη και αφετέρου θα παίζει ρόλο και το… κομπόδεμα που έχει ή δεν έχει στην τράπεζα!

Το κριτήριο περιουσίας (προς το παρόν κινητής) μπήκε στη συζήτηση από την τρόικα, ενώ επίκειται η έκδοση της τελικής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και κυρίως ποιος μπαίνει και ποιος όχι στη ρύθμιση χρεών ως 20.000 ευρώ, είτε είναι προς τα ασφαλιστικά ταμεία είτε προς την εφορία.

Η απόφαση θα είναι κοινή και με ενιαίους όρους για όλους όσοι έχουν οφειλές από 3.000 ευρώ μέχρι 20.000 ευρώ μόνον σε Ταμεία ή και σε εφορία.

Στο «παιχνίδι» και η ακίνητη περιουσία

Στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές μέχρι 20.000 (π.χ. σε εφορία, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) και επιπλέον ένας επαγγελματίας χρωστά και σε τράπεζα, τότε και στην περίπτωση που η συνολική οφειλή είναι μεταξύ 20.000,01 και 50.000 ευρώ, εξετάζεται να μπαίνουν και κριτήρια ακίνητης περιουσίας, ώστε το σύνολο της ρυθμιζόμενης οφειλής να έχει αντίκρισμα σε εισόδημα, σε καταθέσεις και σε περιουσιακά – εμπράγματα στοιχεία, που να διασφαλίζουν ότι το χρέος θα εξοφληθεί ακόμη και αν ο οφειλέτης εγκαταλείψει κάποια στιγμή τη ρύθμιση και σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις.

Σχεδόν το 75% των οφειλετών όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία έχει χρέη έως 15.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πάνω από 240.000 αγρότες με χρέη ως 5.000 ευρώ και περίπου 450.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις.

Οι δύο επιλογές

Αυτός ο «πληθυσμός» έχει μεν τη δυνατότητα να ρυθμίσει χρέη είτε σε 12 δόσεις με τη λεγόμενη «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 είτε σε περισσότερες δόσεις (ως και 120) που προβλέπει ο νόμος 4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η διαφορά των δύο ρυθμίσεων είναι στα ποσά και στα κριτήρια.

Η διευκόλυνση αυτή όμως έχει και ακριβό αντάλλαγμα, που είναι τα κριτήρια που πρέπει να αποδεχτεί ο οφειλέτης για να πάρει περισσότερες δόσεις και ανάμεσα σε αυτά δεν είναι μόνον το εισόδημα, αλλά θα συνυπολογίζονται και οι καταθέσεις! Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιου είδους περιουσιακό κριτήριο, ακόμη και για οφειλές έως τις 3.000 ευρώ.

Η αντιπρόταση του Υπουργείου Εργασίας

Η αντιπρόταση του υπουργείου Εργασίας, όσον αφορά τις ρυθμίσεις χρεών μόνον προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ»- να ισχύσουν μεν περιουσιακά κριτήρια ακόμη και για τα μικρά χρέη των 3.000 ευρώ, αλλά να έχουν σαφή στόχο στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Όποιος δηλαδή χρωστά 5.000 ευρώ αλλά έχει καταθέσεις 50.000 ευρώ, θα μπαίνει σε ρύθμιση, αλλά θα βάζει και ενέχυρο τις καταθέσεις.

Η μεγάλη παγίδα που έρχεται όμως από το συνδυασμό περιουσιακών κριτηρίων και εισοδήματος είναι ότι οι περίφημες 120 δόσεις για ρύθμιση χρεών δεν είναι καθόλου δεδομένες. Όπως εξήγησαν στον «Ε.Τ.» αρμόδια στελέχη, αν το εισόδημα «δικαιολογεί» την εξόφληση οφειλής σε λιγότερες δόσεις, τότε η ρύθμιση θα μπορεί να κατεβαίνει σε 80, 70, 50 ή ακόμη και σε 24 δόσεις!

Από την άλλη, οι μη έχοντες εισόδημα και καταθέσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν χρέη ως 120 δόσεις, με το ελάχιστο ποσό των 50 ευρώ το μήνα. Και εδώ όμως υπάρχουν ενστάσεις από την τρόικα, που ζητά να μην προσδιορίζονται οι μη έχοντες μόνον από το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία, αλλά να εξετάζεται και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

Πληροφορίες: Ελεύθερος Τύπος

Βίντεο - ΡεπορτάζΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

EviaZoom.gr - ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα