«Συναγερμός» για το βακτήριο χολέρας στο Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER ΕΚΛΟΓΕΣ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
 

«Συναγερμός» για το βακτήριο χολέρας στο Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου»

Προβληματισμός στην κοινωνία και συναγερμός στις Αρχές είναι το αποτέλεσμα της καταγγελίας της ΠΟΕΔΗΝ για την ύπαρξη βακτηρίου χολέρας, σε καλλιέργεια νερού στο υπόγειο της αποθήκης τροφίμων του Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου»...

Το υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του «Έλενα» επιβεβαιώνουν την καταγγελία, με την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου να είναι που έκανε την αποκάλυψη.

«Η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο μέσα σε λίγες ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων» και ότι «μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του μολυσμένου νερού και των κοπράνων», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Το υπόγειο του μαιευτηρίου σφραγίστηκε και το δείγμα που ελήφθη στάλθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) για εξέταση. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ωστόσο, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στον Realfm, είπε πως «δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για να εξετάσουν τα δείγματα για βακτήρια χολέρας».

«Ελπίζω και πιστεύω σήμερα ότι μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, να τα προμηθευτούν» πρόσθεσε ο ίδιος, καλώντας τη Διοίκηση του «Έλενα» να «σταματήσει να παίζει κρυφτούλι, να παραδεχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, να σφραγιστεί ο χώρος και να διαπιστωθεί από πού προέρχονται τα νερά». 
 
ΚΕΕΛΠΝΟ: δεν τεκμηριώνεται η παρουσία του βακτηρίου

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την ανίχνευση δονακίου της χολέρας σε λιμνάζοντα ύδατα στο Γ.Ν. Έλενα Βενιζέλου, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) διευκρινίζει ότι:

Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν τεκμηριώνεται η παρουσία εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας) από τον εργαστηριακό έλεγχο. Επιπλέον κανένα κρούσμα νόσου δεν έχει αναφερθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αναμένεται η τελική εργαστηριακή επιβεβαίωση από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.
 
Το παραδέχτηκε το Υπουργείο Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωσή του, παραδέχθηκε ότι στα υπόγεια του «Έλενα Βενιζέλου» βρέθηκαν «δυνητικά εντεροπαθογόνοι μικροοργανισμοί» και τονίζει ότι αποφασίστηκε το σφράγισμα της αποθήκης.

Η ανακοίνωση του Υπουργείο Υγείας:

Στις 05-10-2017 η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας έστειλε προς έλεγχο στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου, δείγματα τα οποία έλαβε από συγκεντρωμένα ύδατα στην αποθήκη ξηράς τροφής που βρίσκεται στο Α΄ Υπόγειο του κτιρίου Α΄. Τα ύδατα διέρρευσαν στην αποθήκη από το δάπεδο του γειτνιάζοντος χώρου του ηλεκτρικού υποσταθμού.
 
Η βοήθεια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ζητήθηκε για μια πρώτη εκτίμηση της μικροβιολογικής σύστασης του δείγματος. Το εργαστήριο, αναρμόδιο για έλεγχο υδάτων, έκανε μόνο ποιοτική καλλιέργεια και όχι ποσοτική η οποία γίνεται στα εξουσιοδοτημένα κέντρα (ΚΕΔΥ- Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας).

Για τα αποτελέσματα (ανεύρεση δυνητικά εντεροπαθογόνων μικροοργανισμών), ενημερώθηκαν άμεσα, στις 13-10-2017, η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας, η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, οι οποίοι και αποφάσισαν το σφράγισμα της αποθήκης.

Άμεσα επίσης, ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, το οποίο δέχθηκε να τους σταλεί δείγμα για πλήρη έλεγχο. Τα αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή 20-10-2017
 
Μέχρι τότε, ο χώρος έχει σφραγιστεί και η Τεχνική Υπηρεσία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος των συγκεντρωμένων υδάτων, λαμβάνοντας ατομικά μέτρα προστασίας που υποδεικνύονται από την Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.
 
Πληροφορίες: ΑΝΤ1

Βίντεο - ΡεπορτάζΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

EviaZoom.gr - ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα