ΣτΕ: Αποζημίωση 260.000 ευρώ σε οικογένεια για το θάνατο 14χρονου από ιατρικό λάθος | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

ΣτΕ: Αποζημίωση 260.000 ευρώ σε οικογένεια για το θάνατο 14χρονου από ιατρικό λάθος

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε αποζημίωση 260.000 ευρώ στους γονείς 14χρόνου ο οποίος έχασε τη ζωή από μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία από ιατρικό λάθος...

Αποζημίωση στους γονείς 14χρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του από ιατρικό λάθος επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το άτυχο αγόρι πέθανε το 1998. Το χρονικό της υπόθεσης και τη απόφαση του ΣτΕ.
 
Το χρονικό

Ο 14χρόνος μαθητής το μεσημέρι της Κυριακής στις 22 Φεβρουάριου του 1998 μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Ηπείρου από τη μητέρα του. Ωστόσο ο εφημερεύον γιατρός λανθασμένα αποφάνθηκε ότι ο άτυχος ανήλικος είχε ιογενή λοίμωξη και τον έστειλε σπίτι του.

Συγκεκριμένα, ο γιατρός, μετά τις εξετάσεις απέκλεισε την περίπτωση μηνιγγίτιδας και διέγνωσε ιογενή λοίμωξη με πιθανότητα επιπλοκής από τα ιγμόρια. Έκρινε ότι δεν ήταν αναγκαία η εισαγωγή του στο νοσοκομείο και συνταγογράφησε φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικό και αντιπυρετικό φάρμακο).
 
Δεν τον εξέτασε ειδικός

Ο 14χρονος παρέμεινε στο νοσοκομείο επί τέσσερις. Στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνεται ότι σε αυτό το διάστημα, δεν εξετάσθηκε από ειδικευμένο γιατρό. Και αυτό γιατί ο ειδικευμένος γιατρός (παθολόγος, επιμελητής Β’) φέρεται να ήταν συνεχώς απασχολημένος στο Παθολογικό Τμήμα, με την αντιμετώπιση δυο βαρέων περιστατικών.
 
Σε κατάσταση σοκ

Στις 03:00 μετά τα μεσάνυκτα ο 14χρονος μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ από τους γονείς του και πάλι εσπευσμένα, στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες στο νοσοκομείο, παρουσιάζοντας γενικευμένο πορφυρικό εξάνθημα. Είχε μεν δική του αναπνοή, αλλά ευρίσκετο σε κατάσταση σοκ. Δυστυχώς, παρά τις δίωρες «προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού για καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, ο μαθητής απεβίωσε περί ώρα 5:45΄».

Η ιατροδικαστική έκθεση ως αιτία θανάτου ανέγραφε: «Αμφοτερόπλευρος αιμορραγία των επινεφριδίων, οφειλομένη σε προσβολή του οργανισμού από τοξικό μικρόβιο, ως επί μηνιγγιτιδοκοκκικής λοιμώξεως, άνευ συμμετοχής των μηνίγγων».

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ως συμπέρασμα, ότι «ο θάνατος οφειλόταν σε παθολογικά αίτια και επήλθε συνεπεία αμφοτερόπλευρης αιμορραγίας των επινεφριδίων, λοιμώδους αιτιολογίας (σύνδρομο Waterhouse-Friderichsen)».
 
Σε δίκη οι γιατροί

Με βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών παραπέμφθηκαν σε δίκη οι υπεύθυνοι γιατροί του νοσοκομείου που εφημέρευαν την επίμαχη ημέρα και ο πρόεδρος του νοσοκομείου. Τελικά μόνο ο εφημερεύων ειδικευόμενος γιατρός κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών.

Για το ζήτημα διενεργήθηκε και Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν προέκυψαν ευθύνες και παράλειψη ιατρικών πράξεων από το προσωπικό του νοσοκομείου και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο».

Οι δύο γονείς του άτυχου ανήλικου, η αδελφή του, ο παππούς του και οι δύο γιαγιάδες ζήτησαν από το Δημόσιο συνολική αποζημίωση ύψους 607.123 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από το θάνατο του 14χρόνου. Ζήτησαν επίσης 160.000 ευρώ για την στέρηση των μελλοντικών υπηρεσιών του. Το Συμβούλιο της Επικρατείας τελικά επικύρωσε την Εφετειακή απόφαση που επιδίκασε σε όλους τους συγγενείς το ποσό των 260.000 ευρώ. 

Πληροφορίες: Newsit

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA