Διάγγελμα Τσίπρα για το Σκοπιανό: «Δεσμεύομαι πως θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» (ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ 2024
 

Διάγγελμα Τσίπρα για το Σκοπιανό: «Δεσμεύομαι πως θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και τις διεργασίες για το Σκοπιανό...

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενότητας και δεσμεύτηκε για αμοιβαία πολιτική λύση με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης λέγοντας πως ό,τι είναι εθνικό, είναι αληθινό (κάνοντας μνεία στη ρήση του Διονύσιου Σολωμού).

Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, στις σημερινές συναντήσεις ανταλλάχθηκαν απόψεις, θέσεις και επιφυλάξεις και με τους περισσότερους πολικούς αρχηγούς είχε ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση.

«Δεν μπορώ δυστυχώς να πω όμως το ίδιο και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αναξιοπιστία και αδυναμία «να πει με σθένος την πολιτική του θέση».

Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Συνέχισε σημειώνοντας πως «είναι υποκριτικό κάποιες πολιτικές δυνάμεις και συγκεκριμένα πρόσωπα να εκμεταλλεύονται την αγωνία του ελληνικού λαού». «Δεν είναι ώρα για εθνικιστικές εξάρσεις και φανατισμούς», πρόσθεσε.

Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η μη επίλυση του και απώλεια της ευκαιρίας για λύση, θα αποβεί τελικά σε βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία 25 χρόνια η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ, έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το Συνταγματικό της όνομα. Ενώ και στην προσωρινή ονομασία που η Ελλάδα αναγνωρίζει από το 1995, περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία, αλλά χωρίς κανένα προσδιορισμό που να αποτρέπει το ενδεχόμενο να εγερθούν στο μέλλον διεκδικήσεις έναντι του εδάφους ή της ιστορίας μας.

Συνέστησε δε «σωφροσύνη μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμό, αν θέλουμε να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και όχι να στήσουμε πολιτικές καριέρες, εκμεταλλευόμενοι το γνήσιο και αυθεντικό πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων».

Τόνισε ότι θεωρεί γενικότερα ευθύνη της κυβέρνησης να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και ότι έχει ανοίξει δρόμος για την πλήρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, ώστε να διαδραματίσει η Ελλάδα τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί στα Βαλκάνια.

Σχολιάζοντας θετικά τη στάση της νέας πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, η οποία επιδεικνύει βούληση για διαπραγμάτευση, επισήμανε πως «το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί πρόοδος, απομένει ωστόσο πολύς δρόμος να καλυφθεί για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων».
 
ΒΙΝΤΕΟ

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA