Βασιλικό: «Μικρό Ελληνικό» οραματίζονται για την έκταση του πρώην εργοστασίου της ΣΕΛΜΑΝ | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Βασιλικό: «Μικρό Ελληνικό» οραματίζονται για την έκταση του πρώην εργοστασίου της ΣΕΛΜΑΝ

Έντονη κινητικότητα επικρατεί μεταξύ των παραγόντων της Εύβοιας αλλά και στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης -με τον ίδιο τον Δημήτρη Παπαδημητρίου να έχει επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον- σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης του πρώην εργοστασίου της ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό...

Πρόκειται για έκταση μεγαλύτερη των τετρακοσίων στρεμμάτων που βρίσκεται πολύ κοντά στη Χαλκίδα και μεταξύ άλλων έχει πρόσβαση σε λιμάνι.

Η ουσία είναι ότι ο Σύνδικος θα βγάλει αυτή την έκταση σε πλειστηριασμό (έχει αποτιμηθεί γύρω στα 25 εκατ. ευρώ) και ήδη γίνονται διάφορες σκέψεις για τον τρόπο αξιοποίησής της, προκειμένου να τονωθεί η τοπική οικονομία και απασχόληση. Έτσι, δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον του υπουργού Δημήτρη Παπαδημητρίου αλλά και τοπικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Οι μέχρι τώρα ιδέες είναι αρκετές και βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του αρχικού σχεδιασμού. Άλλοι αναφέρονται σε ένα φιλόδοξο τοπικό σχέδιο που θα μπορούσε να μεταμορφώσει την περιοχή σε «μικρό Costa Navarino» ή σε «μικρό Ελληνικό».

Ορισμένοι θεωρούν ως εναλλακτική επιλογή να χρησιμοποιηθεί είτε ως τόπος αποθήκευσης-μεταμόρφωσης ηλεκτρικής ενέργειας, είτε ως τόπος εγκατάστασης υπηρεσιών logistics.

Τέλος, ορισμένοι υποθέτουν πως θα μπορούσε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο βιομηχανικό όμιλο για να αναδιαρθρώσει όλη την υποδομή υποδοχής των πρώτων υλών του (κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται τουλάχιστον επί του παρόντος).

Την ίδια ώρα, στασιμότητα επικρατεί στο ζήτημα της αξιοποίησης του πρώην εργοστασίου της Shelman στο νομό Ροδόπης. Το συγκεκριμένο ακίνητο μαζί με τον εξοπλισμό και το brand name έχουν βγει εδώ και πολλούς μήνες σε πλειστηριασμό προς 11,5 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να έχει παρουσιαστεί το παραμικρό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Και ενώ στην περίπτωση της Εύβοιας υπάρχουν τρόποι εναλλακτικής εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων και δεν γίνεται καμία σκέψη για επαναλειτουργία της μονάδας ξυλείας, το αντίθετο συμβαίνει με το εργοστάσιο της Κομοτηνής, όπου ο εξοπλισμός θεωρείται «μάχιμος» και η τοποθεσία ευνοϊκή για εξαγωγές.

Έτσι, το πιθανότερο σενάριο,σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, είναι ο Σύνδικος να ξεκινήσει κάποια στιγμή νέο κύκλο πλειστηριασμών, χαμηλώνοντας αυτή τη φορά το ύψος του τιμήματος.

Να σημειωθεί πως κατά το παρελθόν είχε υπάρξει πρόταση ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ για το ενεργητικό του εργοστασίου της Κομοτηνής από τουρκικό όμιλο, αλλά είχε απορριφθεί από τους πιστωτές...

Στέφανος Kοτζαμάνης

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA