Σκάνδαλο Novartis: Παραπέμπονται και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στην Προανακριτική - Ψήφισε κατά πλειοψηφία η Βουλή | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Σκάνδαλο Novartis: Παραπέμπονται και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στην Προανακριτική - Ψήφισε κατά πλειοψηφία η Βουλή

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να ελεγχθούν οι πιθανές ποινικές ευθύνες για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία της Novartis ψήφισε κατά πλειοψηφία η Βουλή...

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που έριξε αυλαία με την μυστική ψηφοφορία μετά από 21 ώρες.

Η διάρκεια της προκαταρκτικής σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση ορίστηκε σε ένα μήνα και θα αποτελείται από 21 μέλη, εκ των οποίων 10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 από τη ΝΔ και ένας βουλευτής από καθε ένα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα

Για τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ψήφισαν «ΝΑΙ» 182 βουλευτές, «ΟΧΙ » 3, «παρών» 6 και 27 άκυρα.

Για τον πρώην υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο ψήφισαν «ΝΑΙ» 170 βουλευτές, «ΟΧΙ » 8 , «παρών» 12 και 28 άκυρα.

Για τον πρώην υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο ψήφισαν «ΝΑΙ» 188 βουλευτές, «παρών» 4 και 26 άκυρα.

Για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο ψήφισαν «ΝΑΙ» 186 βουλευτές, «παρών» 4 βουλευτές και 27 άκυρα.

Για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο ψήφισαν «ΝΑΙ» 180 βουλευτές, «ΟΧΙ » 2, «παρών»8 και 28 άκυρα

Για τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά ψήφισαν «ΝΑΙ» 159 βουλευτές, «ΟΧΙ » 17, «παρών» 16 και 26 άκυρα.

Για τον πρώην Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη ψήφισαν «ΝΑΙ» 186 βουλευτές, 6 «παρών» και 26 άκυρα.

Για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ψήφισαν «ΝΑΙ» 182 βουλευτές, «ΟΧΙ » 2, «παρών» 6 και 28 άκυρα.

Για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο ψήφισαν «ΝΑΙ» 185 βουλευτές, 6 «παρών» και 26 άκυρα

Για τον πρώην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γεώργιο Κουτρουμάνη ψήφισαν«ΝΑΙ» 180 βουλευτές, «ΟΧΙ » 1, «παρών» 11 και 25 άκυρα.

Οι κάλπες, όπως είχε ανακοινωθε,ί δεν έφεραν ονόματα αλλά νούμερα. Αυτές αριθμήθηκαν ως εξής: η κάλπη με το Νο 1 ήταν για τονΔημήτρη Αβραμόπουλο, η Νο2 κάλπη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η Νο 3 για τον Άδωνι Γεωργιάδη, η Νο4 για τον Γιώργο Κουτρουμάνη, η κάλπη με το Νο5 για τονΑνδρέα Λοβέρδο , η Νο 6 κάλπη άνηκε στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, η κάλπη Νο 7 στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο, η Νο 8 κάλπη στον Μάριο Σαλμά, η Νο 9 κάλπη στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η κάλπη με το Νο 10 στον Γιάννη Στουρνάρα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζαν «ναι» σε όλα τα πρόσωπα ενώ οι ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ για όλους με τον πρόεδρο του κόμματος, Πάνος Καμμένος όμως να είχε δηλώσει πως ο ίδιος δεν θα ψηφίσει για την παραπομπή του Μάριου Σαλμά, αλλά οι βουλευτές του είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Οι βουλευτές της ΝΔ απείχαν από την προσέλευση στις κάλπη και από το έδρανό τους δήλωναν πολιτικά«ναι στην προκαταρτική», στάση που μετρήθηκε ως αποχή.
 
Οι βουλευτέςτης Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού προσερχόντουσαν στην ψηφοφορία αλλά έριχναν δικό τους ψηφοδέλτιο που έγραφε «ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό τηςΒουλής)» Κάτι που καταμετρήθηκε όμως ως άκυρο.

Το ΚΚΕ είχε δηλώσει πως θα ψήφιζαν οι βουλευτές του «ναι» σε όλους όπως και η Χρυσή Αυγή, ενώ η Ένωση Κεντρώων είχε αναφέρει ότι θα τάσσονταν με «παρών» για όλους.
 
Από την ψηφοφορία, εκτός από τους 75 βουλευτές της ΝΔ που λογίστηκαν ως απόντες.
 
Απο τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε ο Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος έκανε όμως γνωστό ότι εάν ήταν παρόν θα ψήφιζε όπως και το κόμμα του.
 
Απουσίαζαν επίσης οι Ανεξάρτητοι βουλευτές Στάθης Παναγούλης, Χάρης Θεοχάρης, Κατερίνα Μάρκου, από τους ΑΝΕΛ η υφυπουργός Μακεδονίας Μαρία Τσαρουχά και από το ΚΚΕ ο Αθανάσιος Βαρδαλής.

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA