1.100 στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης καλλιεργούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα - «Εισαγγελείς και αστυνομικοί δεν ξέρουν ακόμα το νόμο», καταγγέλουν οι καλλιεργητές! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

1.100 στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης καλλιεργούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα - «Εισαγγελείς και αστυνομικοί δεν ξέρουν ακόμα το νόμο», καταγγέλουν οι καλλιεργητές!

Το «κάθε αρχή και δύσκολη» δείχνει να ισχύει και στην περίπτωση της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας...

Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι και τα όσα καταγράφονται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» που ακολουθεί:

Σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ, στις φετινές αιτήσεις ΟΣΔΕ δηλώθηκαν 1.100 στρέμματα βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης πανελλαδικά, εκ των οποίων τα 189 στρέμματα στη Θεσσαλία.

Από το 2016, οπότε και η πολιτεία άναψε το πράσινο φως για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης, δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου «δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα της προώθησης των φυτών στη βιομηχανική αγορά.

Η λεπτή κλωστή της… νομιμότητας

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, υπάρχει και η ελληνική γραφειοκρατία. Προ ημερών, οι αστυνομικές αρχές στην Καρδίτσα ανακοίνωσαν τον εντοπισμό της «μεγαλύτερης φυτείας δενδρυλλίων κάνναβης έως τώρα στην ελληνική επικράτεια», κάνοντας λόγο για 10.500 δενδρύλλια (που είχαν ύψος έως 1,70 μέτρα), τα οποία και εκρίζωσαν. 

Προχώρησαν, μάλιστα, στη σύλληψη ενός 44χρονου, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ αναζητούνταν κι ένας 24χρονος ως συνεργός.

Ωστόσο, στον ανακριτή ο 44χρονος ανέφερε ότι τα χωράφια είναι δικά του και ότι πρόκειται για καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Επίσης, ανέφερε ότι η άδεια καλλιέργειας είναι στο όνομα του 24χρονου ανιψιού του, ο οποίος είναι δηλωμένος στα μητρώα καλλιεργητών και διαθέτει την προβλεπόμενη από τον νόμο προέγκριση καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ανεξαρτήτως της εξέλιξης της παραπάνω υπόθεσης, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, φαίνεται ότι υπάρχει ένα κενό στην προβλεπόμενη διαδικασία και κυρίως στην ενημέρωση της ΕΛΑΣ για την έκδοση άδειας από τα ΚΕΠΠΥΕΛ.

Σεραφείμ Κανδύλας: «Οι εισαγγελείς δεν ξέρουν ακόμα το νόμο για την κάνναβη»

O Σεραφείμ Κανδύλας συνελήφθη από το λιμενικό σώμα Χανίων το οποίο παρουσίασε αλεύρι, χυλοπίτες και σαπούνια ως ναρκωτικά.

Το τραγελαφικό περιστατικό συνέβη γιατί ούτε το λιμενικό, ούτε η εισαγγελέας που του απεύθυνε κατηγορία για κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση, δεν είχαν ιδέα για τον νόμο ο οποίος επιτρέπει την καλλιέργεια και την μεταποίηση της κλωστικής κάνναβης. Λιμενικό και εισαγγελέας δεν χρησιμοποίησαν ούτε την απλή λογική που λέει πως δεν καπνίζονται τα σαπούνια, αλλά ούτε ασχολήθηκαν με τον νόμο.

Το πιο ειρωνικό όμως όπως μας αφηγείται ο ίδιος ο Σεραφείμ Κανδύλας είναι πως «… το λιμενικό με συνέλαβε με βάση τον νόμο ο οποίος εξαιρεί την κλωστική κάνναβη από τα άλλα ναρκωτικά. Αυτό πραγματικά είναι απίστευτος παραλογισμός».

Το επεισόδιο συνέβη κατά την επιστροφή του από τον Βόλο, στην Κρήτη. «Στον Βόλο είναι η έδρα της εταιρείας μας. Κάνουμε βιολογική καλλιέργεια και έχουμε καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση της μεταποιητικής μονάδας» εξηγεί.

Μέλος ο ίδιος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Kannabio, που ιδρύθηκε το 2016 οπότε και υπογράφηκε ο νόμος 4139, μετά από τρία χρόνια καθυστέρηση, είχε και παλαιότερα πέσει θύμα της άγνοιας των αρχών αλλά και των στερεοτύπων όταν κατηγορήθηκε σε βαθμό κακουργήματος για την αλυσίδα «Kannabis Shop» που εμπορευόταν προϊόντα κλωστικής κάνναβης, ενέργεια απολύτως νόμιμη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Φυσικά αθωώθηκε πανηγυρικά.

Από το ΄98 έως σήμερα όμως δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά γύρω από την αντίληψη του θέματος.

«Στην ΕΕ υπάρχει σχετικός νόμος από το ΄70. Η Ελλάδα παρανομούσε τόσα χρόνια που δεν τον εφάρμοζε. Παλέψαμε με τους Οικολόγους Πράσινους και τελικά καταφέραμε να εξαιρεθεί η κλωστική κάνναβη από τα ναρκωτικά και στην Ελλάδα αφού ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει τον κανονισμό της ΕΕ» λέει ο Σ. Κανδύλας ο οποίος θέλει να πιστεύει πως η περιπέτειά του θα ενεργοποιήσει την πολιτεία να ενημερώσει τον κόσμο σε σχέση με τον νόμο, ώστε να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

«Επίσης, τέτοια γεγονότα θα προκαλέσουν σίγουρα ένα κλίμα αναξιοπιστίας της χώρας απέναντι στους επενδυτές που περιμένουν να επενδύσουν και στην φαρμακευτική κάνναβη. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσει και ο νόμος και η ενημέρωση» προσθέτει.

Η συνεταιριστική εταιρεία Kannabio παρασκευάζει σαπούνια, αλεύρι, ζυμαρικά αλλά σήμερα εμπορεύεται μόνο αιθέριο έλαιο, ανθόνερο, αφέψημα, αλοιφές χεριών. «Τα προϊόντα που μετέφερα στο πλοίο, ήταν δείγματα πάνω στα οποία ήθελα να πειραματιστώ στην Κρήτη. Μετά οι άνδρες του λιμενικού ήρθαν σπίτι να με ψάξουν.

Βρήκαν αφεψήματα και κρέμες και τα πήραν ως αποδεικτικά. Πήγαμε στο τμήμα για αποτυπώματα και η εισαγγελέας απεύθυνε κατηγορία για κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση» εξηγεί ο Σ.Κανδύλας.

Στην ερώτησή μας αν όφειλε η εισαγγελέας να ελέγξει τον νόμο απαντά: «Η λογική είναι πήγαινε στο δικαστήριο να το αποδείξεις. Και το ΄98 και σήμερα νόμιμος είμαι. Απλά ούτε οι λειτουργοί ούτε ο κόσμος γνωρίζει το θέμα. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Πληροφορίες: TVXS, Εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα»

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA