Πόρισμα - «φωτιά» για την φονική πυρκαγιά από πραγματογνώμονα των συγγενών - Εγκληματικά λάθη από Αστυνομία και Πυροσβεστική (ΦΩΤΟ & BINTEO) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Πόρισμα - «φωτιά» για την φονική πυρκαγιά από πραγματογνώμονα των συγγενών - Εγκληματικά λάθη από Αστυνομία και Πυροσβεστική (ΦΩΤΟ & BINTEO)

Κατατέθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας η έκθεση πραγματογνωμοσύνης που συνέταξε ο Ανδριανός Γκούρμπασης, τεχνικός σύμβουλος δύο οικογενειών οι οποίες έχασαν συγγενείς τους στην καταστροφική φωτιά στο Μάτι την 23η Ιουλίου...

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία ολοκλήρωσε το πόρισμά του το οποίο υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, μέσω του δικηγόρου Αντώνη Φούσσα, προκειμένου να συσχετιστεί με την προκαταρκτική εξέταση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο πόρισμα μεταξύ άλλων αναφέρονται:

- στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχε ένα μόνο εναέριο μέσο σε σχέση με τα 13 που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς στην Κινέτα που είχε ξεσπάσει νωρίτερα την ίδια ημέρα.

- υπήρξε καθυστέρηση 30 λεπτών στην κινητοποίηση της πυροσβεστικής για τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης.

- ελικόπτερο που επόπτευε την πυρκαγιά στην Κινέτα και ύστερα στάληθηκε στο Μάτι, έμεινε από καύσιμα.

- υπήρξε πλήρης σύγχυση και εσφαλμένες αντιδράσεις στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής σε σχέση με την πορεία της φωτιάς παρότι υπήρχαν αναφορές από αξιωματικούς που βρίσκονταν επιτόπου στο Μάτι.

- υπήρξε μοιραίο λάθος της Ελληνικής Αστυνομίας με τη διοχέτευση οχημάτων στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο Μάτι όταν έκλεισε η Λεωφόρος Μαραθώνος.

- από μετεωρολογικά στοιχεία προκύπτει ότι ο άνεμος είχε ταχύτητα 70χλμ/ώρα και όχι 110χλμ./ώρα όπως υποστήριξαν υπηρεσιακοί και κυβερνητικοί παράγοντες.

- το Μάτι δεν περιλαμβανόταν στη λίστα της Πυροσβεστικής με τις 36 περιοχές της Αττικής με άναρχη δόμηση, μέσα στο δάσος, ώστε να λαμβάνονται ειδικά μέτρα προστασίας στην εν λόγω περιοχή.

- το συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας συνεδρίασε μετά την καταστροφή.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα ακόλουθα που υποστηρίζει στην έκθεση του ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης:

Το έλλειμα στην επιχειρησιακή ικανότητα και αποτελεσματικότητα του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, που δημιουργήθηκε εξ αιτίας του μετώπου πυρκαγιάς στην Κινέτα, είχαν σαν αποτέλεσμα το μη έγκαιρο, κατά το αρχικό στάδιο της προσβολής, περιορισμό, και έλεγχο και ως εκ τούτου την μη καταστολή της πυρκαγιάς. 

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα σοβαρά λάθη, ενέργειες και παραλείψεις κατά την εφαρμογή των αστυνομικών - τροχονομικών μέτρων, που αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, ότι δεν ήταν αποτελεσματικά για την αποσυμφόρηση των οχημάτων από την πληγείσα περιοχή και την εκτροπή τους προς ασφαλή διαφυγή από την περιοχή, όπου εξελισσόταν ο κίνδυνος και η απειλή για τους κατοίκους της πυρκαγιάς, όπως συνέβη πχ στην πλατεία στο Κόκκινο Λιμανάκι (οδός Δημοκρατίας), που εσφαλμένα τα οχήματα εκτρέπονταν στον παραλιακό δρόμο προς Μάτι, είχαν σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό μεγάλου αριθμών κατοίκων από τις περιοχές Νέου Βουτζά, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι.

Αρκετοί από τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά κινήθηκαν αυτοβούλως προς τις ακτές, μια ακτογραμμή με τέτοια μορφολογία (όχι βατή) με δυσχερή πρόσβαση στην παραλία και όσοι γνώριζαν μονοπάτια και διόδους έφτασαν έγκαιρα στις ακτές και τις παραλίες και ρίχθηκαν στη θάλασσα, για να διασωθούν, όσοι από αυτούς γνώριζαν μπάνιο, μετά από αρκετές ώρες από τα λιμενικά όργανα με τη συνδρομή αστυνομικών οργάνων και ιδιωτών που συνέδραμαν τη λιμενική αρχή με ίδια πλωτά μέσα. 

Άλλοι πάλι που δεν γνώριζαν πως θα φτάσουν στις ακτές εγκλωβίστηκαν και απανθρακώθηκαν εντός οικοπεδικών χώρων ή στους δρόμους, όπως η περίπτωση των 26 ατόμων που απανθρακώθηκαν εντός οικοπεδικού χώρου πλησίον των ακτών στην περιοχή Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι. 

Ο μεγάλος επίσης συνωστισμός και η συγκέντρωση μεγάλου πληθυσμού σε μια περιοχή με πολεοδομικές ιδιαιτερότητες (στενοί δρόμοι, κλειστοί με συρματοπλέγματα οικοπεδικοί χώροι πλησίον της ακτογραμμής κ.α) συνέβαλε σημαντικά στο θάνατο μεγάλου αριθμού θυμάτων στην ίδια περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

ΒΙΝΤΕΟ

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA