Τρεις Δικαστές καταγγέλουν το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: «Εκδίδουν ανακοινώσεις που εκφράζουν μόνο τους εαυτούς τους» | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
BANNER TRIACON
 

Τρεις Δικαστές καταγγέλουν το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: «Εκδίδουν ανακοινώσεις που εκφράζουν μόνο τους εαυτούς τους»

Όπως καταγγέλουν οι Δικαστές, Μαργαρίτα Στενιώτη (φωτο), Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, και Γρηγόρης Κομπολίτης, το Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκδίδει ανακοινώσεις και δελτία τύπου, τα οποία ωστόσο εκφράζουν μόνο τους εαυτούς τους και όχι το σύνολο των δικαστών και των εισαγγελέων που συμμετέχουν ως μέλη στην Ένωση...

Όπως τονίζει μάλιστα η ομάδα των Δικαστών που εκπροσωπεί μεγάλη μερίδα Δικαστικών Λειτουργών: «το Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε να εκδίδει ανακοινώσεις φέρουσες τον τίτλο ΄΄δελτία τύπου΄΄ ως δήθεν ανακοινώσεις της Ενώσεως, τη βούληση της οποίας εκφράζει μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο, με την καινοφανή και πρωτόγνωρη πρακτική της μη προηγούμενης ακρόασης και ενημέρωσης όλων των μελών του κατά παράβαση κάθε καταστατικής πρόβλεψης καθώς ενημέρωσης όλων των μελών του κατά παράβαση κάθε καταστατικής πρόβλεψης».

Μάλιστα οι τρεις Δικαστές δέχθηκαν σκληρή επίθεση, μέσω μιας ιδιαίτερα επιθετικής ανακοίνωσης, από το Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για το γεγονός ότι τόλμησαν να δημοσιεύσουν τις απόψεις τους, αλλά και για τη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν για το ότι πριν από τις ανακοινώσεις αυτές δεν προηγείται διάλογος.

H ανακοίνωση των τριών Δικαστών:


«Για πολλοστή (και όχι για πρώτη) φορά στην πολύχρονη ιστορία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το Προεδρείο της ΕΔΕ αποφάσισε να εκδίδει ανακοινώσεις φέρουσες τον τίτλο ΄΄δελτία τύπου΄΄ ως δήθεν ανακοινώσεις της Ενώσεως, τη βούληση της οποίας εκφράζει μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο, με την καινοφανή και πρωτόγνωρη πρακτική της μη προηγούμενης ακρόασης και ενημέρωσης όλων των μελών του κατά παράβαση κάθε καταστατικής πρόβλεψης.

Η πρακτική αυτή οδηγεί αβίαστα και στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι υποψήφιοι εκτίθενται σε εκλογή με χωριστά ψηφοδέλτια σε παρατάξεις (με την ευρεία και όχι κατ΄ ανάγκη με την πολιτικοποιμένη έννοια του όρου) η κάθε συνδικαλιστική ομάδα – παράταξη δρα αυτοτελώς (έκδοση χωριστών δελτίων προς τον τύπο από κάθε ομάδα, συναντήσεις με θεσμικούς φορείς προς έκθεση απόψεων κλπ.) τα αποτελέσματα, δε, των ενεργειών αυτών μπορεί να δημοσιοποιεί και να εισφέρει στο ΔΣ προς περαιτέρω τυχόν λήψη αποφάσεων από το συλλογικό όργανο.

Σχετικά με τον τρόπο αυτό λειτουργίας ενός συλλογικού οργάνου μπορεί να αναζητήσει κανείς πολλά παραδείγματα ανατρέχοντας στο διαδίκτυο, νομίζουμε είναι κάτι, που δεν αμφισβητείται.

Στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ισχύει σήμερα ένα μικτό θα λέγαμε σύστημα εκλογής. Ναι μεν το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο, πλην, όμως, οι υποψήφιοι εκτίθενται σε εκλογή με δημιουργία ομάδων (παρατάξεων). Τούτο είναι εμφανές καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκάστοτε προεκλογικής περιόδου και επίσης δεν αμφισβητείται.

Το Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει προχωρήσει επανειλημμένα σε έκδοση διαφόρων ανακοινώσεων. Να σημειώσουμε εδώ ότι αποτελεί δικαίωμα της ομάδας του Προεδρείου να εκδίδει τις ανακοινώσεις, που θεωρεί ότι πρέπει να εκδοθούν και τούτο μάλιστα είναι και αναγκαίο διότι η ΕΔΕ οφείλει να τοποθετείται στα ζητήματα της Δικαιοσύνης. Το ζήτημα, όμως, δεν βρίσκεται εκεί:

Οι ανακοινώσεις αυτές για να εκφράζουν τη βούληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως και επομένως και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προϋποθέτουν απαραίτητα την προηγούμενη ακρόαση όλων των μελών του ΔΣ προς λήψη απόφασης και ειδικά όταν πρόκειται περί ιδιαιτέρως σοβαρών θεσμικών ζητημάτων, που απασχολούν την κοινή γνώμη και τη δημοσιότητα.

Χωρίς αυτό να συνιστά αρνητικό στοιχείο στον τρόπο λειτουργίας ενός συλλογικού οργάνου είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να συμφωνούμε σε όλα τα θέματα (π.χ. θεσμούς εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών κ.α.).

Σε ένα συλλογικό όργανο στη σύνθεση του οποίου μετέχουν Δικαστικοί Λειτουργοί η άποψη του καθενός έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και οι συνάδελφοι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τις απόψεις του καθενός από εμάς αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η απονομή της Δικαιοσύνης δεν αποτελεί φαινόμενο στατικό αλλά φαινόμενο δυναμικό και βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης.

Το Γραφείο Τύπου της ΕΔΕ και αυτό ισχύει οπουδήποτε λειτουργεί γραφείο τύπου δεν μπορεί να εκφράζει τη βούληση του συλλογικού οργάνου προς τα έξω όταν δεν έχει προηγηθεί απόφαση του ΔΣ, αλλά μόνο τη βούληση του συντάξαντος το σχετικό δελτίο ή στην καλύτερη περίπτωση τη βούληση της συνδικαλιστικής του ομάδας. Πουθενά στο καταστατικό δεν υφίσταται τέτοια πρόβλεψη», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Είχε προηγηθεί η ακόλουθη ανακοίνωση του Προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Για πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μια μικρή μειοψηφία του Δ.Σ. αποφάσισε να εκδίδει Δελτία Τύπου κατά παράβαση κάθε καταστατικής πρόβλεψης. Θυμίζουμε ότι το σημερινό Προεδρείο της Ένωσης έχει πρόσφατα προκύψει από αρχαιρεσίες και ότι οι συνάδελφοι το εμπιστεύτηκαν απόλυτα και του έδωσαν μια μεγάλη πλειοψηφία με 10 από τις 15 έδρες στο Δ.Σ. Ταυτόχρονα αποδοκίμασαν πρακτικές και μεθοδεύσεις της μειοψηφίας που δημιουργούσαν την τελευταία διετία προσκόμματα στην εκτέλεση του έργου μας.

Τους περιόρισαν σε 3 έδρες δίνοντάς τους ένα μικρό αριθμό ψήφων. Οι συνάδελφοι Μ.Στενιώτη, Κ. Βουλγαρίδης, και Γ.Κομπολίτης φαίνεται ότι δεν έλαβαν το μήνυμα των εκλογών και συνεχίζουν στην ίδια λογική.

Αποφάσισαν έτσι αυθαίρετα στις 28 Αυγούστου 2018 να υποκαταστήσουν το Γραφείο Τύπου της Ένωσης που νόμιμα συγκροτήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 11 μελών και να διατυπώνουν τις  θέσεις τους σα να πρόκειται για μια άλλη Ένωση.

Είναι προφανές ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν σύγχυση στην κοινή γνώμη και να προβάλλουν τις μειοψηφικές θέσεις τους στα «φιλικά» σ’ αυτούς ΜΜΕ, ως απόψεις του Δικαστικού Σώματος.

Οι προφάσεις που χρησιμοποιούν για να καλύψουν την προκλητική στάση τους δεν αντέχουν σε καμία λογική. Γνωρίζουν όλοι ότι το Γραφείο Τύπου της Ένωσης έχει συσταθεί ακριβώς για να απαντάει και να λαμβάνει θέση σε ζητήματα της επικαιρότητας που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Αυτή είναι η λογική σύστασης των Γραφείων Τύπου σε κάθε συλλογικό όργανο.

Η απαίτηση να συγκροτείται Δ.Σ. κάθε φορά πριν την έκδοση ενός δελτίου τύπου είναι καινοφανής, αδύνατη και προσχηματική.

Οι συνάδελφοι έχουν κρίση και καταλαβαίνουν που αποσκοπούν και ποιόν εξυπηρετούν τέτοιες ενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση συμπεριφορές που εκθέτουν τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της Ε.Δ.Ε., παραβιάζουν το καταστατικό και δείχνουν φανερή απαξίωση στις δημοκρατικές διαδικασίες και στη βούληση του δικαστικού σώματος όπως αυτή εκφράστηκε πριν 3 μήνες, θα αντιμετωπίζονται ανάλογα».

Βίντεο - ΡεπορτάζΔημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA