Δολοφονία Φύσσα: Τα νέα ντοκουμέντα στο δικαστήριο που διαψεύδουν τις καταθέσεις των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Δολοφονία Φύσσα: Τα νέα ντοκουμέντα στο δικαστήριο που διαψεύδουν τις καταθέσεις των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ (ΦΩΤΟ)

Μία εβδομάδα πριν από τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο η μελέτη του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, που βασίστηκε στο οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει στη δικογραφία...

Πρόκειται για κοντινές κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας της Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ, καθώς και στις καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων.

Μία μελέτη που έρχεται να ταράξει τα νερά γεννώντας νέα ερωτηματικά για τη στάση της αστυνομίας το μοιραίο βράδυ, ρίχνοντας, παράλληλα, περισσότερο φως στη δολοφονία.
Όπως αποδεικνύεται από το οπτικοακουστικό υλικό, αν και είχαν φτάσει στην περιοχή πέντε λεπτά πριν από το συμβάν, αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου, γεγονός που δεν διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ, ούτε ανέφεραν στις μαρτυρίες τους.

Στην σκηνή του εγκλήματος έσπευσαν δύο ειδικές μονάδες δράσης δίκυκλης αστυνόμευσης ΔΙ.ΑΣ. (408-01 ‘Κερατσίνι’ και 410-01 ‘Πέραμα’). Οι οκτώ αστυνομικοί που παρίσταντο στο σημείο ισχυρίστηκαν στις μαρτυρικές τους καταθέσεις ότι έφτασαν πολύ αργά για να αποτρέψουν την επίθεση.

Αντίθετα με τις μαρτυρίες των αστυνομικών, πληθώρα αυτοπτών μαρτύρων τους τοποθετούν κοντά στην σκηνή του εγκλήματος, μερικά λεπτά πριν από τη δολοφονία. Ενώ οι αστυνομικοί υποστήριξαν τις αρχικές τους καταθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου, αυτές παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ασυνέχειες, και εγείρουν σημαντικά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία τους.
Ο 34χρονος Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε με μαχαίρι στο Κερατσίνι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 18 Σεπτεμβρίου 2013. Ο φερόμενος ως δράστης, Γεώργιος Ρουπακιάς συνελήφθη επ’ αυτοφώρω μετά από υπόδειξη του θύματος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε προηγηθεί ολιγόλεπτη οργανωμένη επίθεση από άτομα που έφεραν διακριτικά της Χρυσής Αυγής.

Η έρευνα

Μελέτη του Forensic Architecture, που ζήτησε η οικογένεια Φύσσα, η οποία εδράζεται στα στοιχεία και το οπτικοακουστικό υλικό που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και προέρχεται από κοντινές κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις του συστήματος επικοινωνίας της Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ αλλά και καταθέσεις μαρτύρων.

Σκοπός είναι να διερευνηθούν τα γεγονότα και να διαπιστωθεί η ακριβής θέση των εμπλεκόμενων προσώπων αλλά και η ακριβής χρονική αλληλουχία των γεγονότων.

Όπως προκύπτει ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε μεταξύ 00:03:23 και 00:04:06. 

Στις 23:59:08, από την οδό Τσαλδάρη (που μετονομάστηκε αργότερα σε Π. Φύσσα) πέρασε το κονβόι των χρυσαυγιτών, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινήτου του Ρουπακιά, από την κατεύθυνση της λεωφόρου Σαλαμίνος που οδηγεί στα κεντρικά γραφεία της Χ.Α. στη Νίκαια.
Εν συνεχεία, οι χρυσαυγίτες έστριψαν στην οδό Κεφαλληνίας καθώς δεν φαίνονται στην κάμερα που καλύπτει τη γωνία της οδού Ξάνθου.

Σε αυτό το σημείο εισέρχονται οι μαρτυρίες των φίλων του άτυχου Παύλου που αναφέρουν πως ο Ρουπακιάς σταμάτησε μπροστά τους ενώ αυτοί βρίσκονταν ακόμα στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη. Όπως αναφέρουν, ο Ρουπακιάς, από τη θέση του οδηγού, ρώτησε τον Παύλο αν γνωρίζει την οδό Κεφαλληνίας.
Εν συνεχεία, όπως καταγγέλλουν, οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στην παρέα του Φύσσα περνώντας μπροστά από τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα, ο Παύλος και οι φίλοι του τράπηκαν σε φυγή προς την οδό Τσαλδάρη.
Όπως προκύπτει, οι διαβιβάσεις της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για περίπου ένα λεπτό, κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Σε αυτό τον χρόνο το αυτοκίνητο του Ρουπακιά μπήκε ανάποδα στην Τσαλδάρη και σταμάτησε δίπλα στο σημείο της δολοφονίας. 
Μάλιστα, κάμερα που βρίσκεται επί της Τσαλδάρη 68 δείχνει τη στιγμή της δολοφονίας. Αυτόπτες μάρτυρες τονίζουν ότι τη στιγμή που ο Ρουπακιάς προσέγγιζε το σημείο του εγκλήματος ο Παύλος περιτριγυριζόταν από 3-4 άτομα της Χ.Α.

Ερωτηματικά για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ.

Όμως, από την έρευνα αναδύονται σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση που τήρησαν οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ διότι, παρά το γεγονός πως είχαν φτάσει στην περιοχή πέντε λεπτά πριν από το συμβάν, αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου, κάτι που δεν διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ, ούτε ανέφεραν στις μαρτυρίες τους.

Ποιο είναι το Forensic Architecture

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture (FA) έχει την έδρα του στο Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και αποτελείται από μία ομάδα αρχιτεκτόνων, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, τεχνολόγων, κι άλλων ειδικών και πραγματογνώμων.

Μεταξύ άλλων, το κέντρο αναλαμβάνει χωρική και πολυμεσική έρευνα εκ μέρους διεθνών εισαγγελέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και άλλων πολιτικών ή περιβαντολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ).

Πληροφορίες: Eurokinissi

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA