Αναβολές και διακοπές στις δίκες μέχρι την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα - Με το νέο καθεστώς η επιμέτρηση των ποινών! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Αναβολές και διακοπές στις δίκες μέχρι την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα - Με το νέο καθεστώς η επιμέτρηση των ποινών!

Αναβολές και διακοπές στις εκδικάσεις αποφασίζουν τα Δικαστήρια μέχρι την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα – Το σωστό θα είναι η επιμέτρηση των ποινών να γίνεται με το νέο καθεστώς, για να μην υπάρξουν αδικίες στις αποφάσεις των δικαστηρίων, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Kontra news»...

Με αναβολές και διακοπές δικών που βρίσκονται σε εξέλιξη αντιμετωπίζουν οι Δικαστές το μεταβατικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα.

Με δεδομένο ότι η ισχύς των νέων κωδίκων αρχίζει από την 1η Ιουλίου και δεν προβλέπεται μεταβατική περίοδος τα ίδια τα δικαστήρια μεταθέτουν τις δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Άλλωστε ακόμα κι αν ένα δικαστήριο αποφάσιζε την πραγματοποίηση μιας δίκης ο επιμερισμός των ποινών θα γίνονταν με το νέο καθεστώς που προβλέπουν οι Ποινικοί Κώδικες.

Το δικαίωμα της …αναβολής ή καλύτερα της διακοπής ή της με κάθε τρόπο «καθυστέρησης» μέχρι και την 1η Ιουλίου που θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα , διεκδικούν καθημερινά στα δικαστήρια, για όσο διάστημα θα είναι ανοιχτά ενόψει των εθνικών εκλογών , οι κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι τους.

Το σωστό θα είναι η επιμέτρηση των ποινών να γίνεται με το νέο καθεστώς, για να μην υπάρξουν αδικίες στις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, όλες οι ποινές, μειώνονται, σε ένα πνεύμα προσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει πως σε πολλές υποθέσεις που εκκρεμούν, κυρίως στα οικονομικά εγκλήματα, για τα οποία σταματάει να προβλέπεται ισόβια κάθειρξη, οι Δικαστές και οι δικηγόροι θα πρέπει επί της ουσίας να περιμένουν την ισχύ των νέων κωδίκων. Γιατί απλώς αν καταλήξουν σε ετυμηγορία, αυτή θα ανατραπεί μετά την 1η Ιουλίου αφού ο ευνοϊκότερος νόμος έχει αναδρομική ισχύ.

Το εξήγησε άλλωστε πολύ καλά, στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου: «Συνεπώς, πιστοί στην κατάθεση του νομοθετήματος που προβλέπει την έναρξη ισχύος την 1η Ιουλίου και στο γεγονός ότι είναι καλό να αποφευχθούν πολύ μεγάλα διαστήματα μεταξύ του χρόνου ψήφισης και του χρόνου έναρξης και προκειμένου να μη διαταραχθούν δίκες οι οποίες μπορούν να διαρκέσουν όλο αυτό το μεσοδιάστημα, ακόμη και των τεσσάρων μηνών, προκρίθηκε η 1η Ιουλίου. Είναι η ημερομηνία έναρξης των Θερινών Τμημάτων. Για το πρακτικό του πράγματος καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα δικαστήρια μας είναι κλειστά. Θα υπάρχει εν όψει και των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου ο αναγκαίος χρόνος προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι στις ποινικές δίκες να λάβουν, –επιτρέψτε μου τον όρο-, τα μέτρα τους. Έτσι, νομίζω ότι δημιουργείται ένας ασφαλής διάδρομος σε σχέση με τον τρόπο υλοποίησης και εφαρμογής αυτών των δύο Κωδίκων».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA