Ποινικό αδίκημα πλέον το ρουσφέτι - Τρία χρόνια φυλακή σε όποιον δίνει 50ευρα στους ψηφοφόρους αλλά και σε αυτούς που τα παίρνουν! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Ποινικό αδίκημα πλέον το ρουσφέτι - Τρία χρόνια φυλακή σε όποιον δίνει 50ευρα στους ψηφοφόρους αλλά και σε αυτούς που τα παίρνουν!

Ο νέος Ποινικός κώδικας τιμωρεί και αυτόν που δωροδοκεί και αυτόν που δέχεται τη δωροδοκία...

«Άσχημα τα νέα για αυτούς που δίνουν φακελάκια με 50 ευρώ σε ψηφοφόρους για να τους ψηφίσουν. Προβλέπεται ποινή τρία χρόνια αλλά και αυτός που τα παίρνει θα τιμωρείται με δύο χρόνια φυλάκιση» δηλώνει στο Star o ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Στον πολυσυζητημένο Ποινικό Κώδικα τιμωρείται όχι μόνο όποιος δωροδοκεί, αλλά και όποιος υπόσχεται ή κάνει δωρεά προεκλογικά σε αόριστο αριθμό εκλογέων!

Παράλληλα, στη δωροδοκία κατά τις εκλογές περιλαμβάνονται πια και δωρεές σε κοινωφελή ιδρύματα και στην εκκλησία, εφόσον πίσω από αυτές κρύβεται κάποιο αντάλλαγμα που σχετίζεται με την ψηφοφορία.

Αναφορικά με το γνωστό σε όλους ρουσφέτι, η αιτιολογική έκθεση επισημαίνει: 
 
«Στη διάταξη αυτή περιλαμβάνεται αρχικά υπόσχεση ή παροχή οποιωνδήποτε μη οφειλόμενων ωφελημάτων σε εκλογέα για να παραλείψει να ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα ή για να το ασκήσει με ορισμένο τρόπο. Δεν θεωρείται αξιόποινη πράξη η παροχή δώρων προκειμένου να ασκήσει ο εκλογέας το εκλογικό του δικαίωμα, αφού η άσκηση του δικαιώματος είναι υποχρεωτική. 
 
Με τις ποινές της ενεργητικής δωροδοκίας τιμωρείται άλλωστε και ο ίδιος εκλογέας ο οποίος δέχεται παροχή ή υπόσχεση ωφελημάτων που δεν δικαιούται ή απαιτεί τέτοια για να παραλείψει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ή για να το σκίσει με ορισμένο τρόπο. 
 
Το αξιόποινο διευρύνεται ωστόσο και με την τυποποίηση επιπλέον πράξεων, οι οποίοι σήμερα δεν περιγράφονται στον ισχύοντα ποινικό κώδικα, παρά το γεγονός ότι με τις πράξεις αυτές συχνά αλλοιώνεται η ψήφος των εκλογέων και μολονότι οι πράξεις αυτές είναι αξιόποινες στο πλαίσιο της εκλογικής νομοθεσίας. Έτσι αξιόποινη θεωρείται πλέον κατά το άρθρο 165 όχι μόνη η προσφορά ωφελημάτων σε συγκεκριμένο εκλογέα και η αποδοχή τους από τον εκλογέα, αλλά και πράξεις που απευθύνονται σε αόριστο αριθμό εκλογέων. 
 
Ειδικότερα τιμωρείται όποιος από την προκήρυξη κάποιας από τις εκλογές ή τα δημοψηφίσματα και ως το τέλος της ψηφοφορίας υπόσχεται ή κάνει δωρεά για φιλανθρωπικό σκοπό ή για εκτέλεση έργου σε εκλογική περιφέρεια, Δήμο, φιλανθρωπικό κατάστημα, κοινωφελές ίδρυμα ή εκκλησία, ως αντάλλαγμα για να υπερψηφιστεί, καταψηφιστεί ή προτιμηθεί συγκεκριμένος υποψήφιος».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA