Σαν σήμερα: Ένας χρόνος από τη φονική φωτιά στο Μάτι με 102 νεκρούς - Οι ντροπιαστικοί διάλογοι Πυροσβεστικής & Αστυνομίας και το χάος που επικράτησε (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Σαν σήμερα: Ένας χρόνος από τη φονική φωτιά στο Μάτι με 102 νεκρούς - Οι ντροπιαστικοί διάλογοι Πυροσβεστικής & Αστυνομίας και το χάος που επικράτησε (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, Τρίτη (23-07-2019) από την φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους...

Στις 09:30 το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στη μνήμη των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας.

Ήταν 23 Ιουλίου του 2018 όταν αποδείχτηκε ότι, σε δύσκολες καταστάσεις, ο κρατικός μηχανισμός είναι ανύπαρκτος.
H πυρκαγιά στο Μάτι ήταν η φονικότερη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα, μετά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία στις 7 Φεβρουαρίου 2009 που είχαν σκοτώσει 180 άτομα.

Εγκληματικές παραλείψεις, ολιγωρίες, ασυνεννοησία, δημιούργησαν ένα χάος, το οποίο οδήγησε στο θάνατο 102 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων. 

Στο βίντεο από drone καταγράφονται εικόνες πριν και μετά την φονική πυρκαγιά

Οι ενσύρματες επικοινωνίες της Πυροσβεστικής

Αποκαλυπτικές είναι οι επικοινωνίες μέσω ασυρμάτων και του αριθμού έκτακτης ανάγκης 199.

«-Ρε καταλαβαίνεις τι σου λέμε τόση ώρα; Σας καλώ τόση ώρα να ρίξουν τα εναέρια, γιατί δεν μπορεί να πιάσει;

-Δεν έχετε ασύρματο να μιλήσετε με τα εναέρια;»

Σε αυτές καταδεικνύεται ότι τα στελέχη δεν είχαν πραγματική εικόνα για τις συνθήκες της πυρκαγιάς, πού εκδηλώθηκε πόσα μέτωπα μαίνονταν, πόσο είχε εξαπλωθεί, τις ακριβείς δυνάμεις που επιχειρούσαν, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των αξιωματικών του σώματος.

Οι ευθύνες Αστυνομίας – Λιμενικού

Υπάρχουν ευθύνες σε αστυνομία και λιμενικό για τη μη ορθή διευθέτηση της κυκλοφορίας των οχημάτων, που για πολλούς αποδείχτηκε μοιραία. Δεν αποκλείστηκε η είσοδος των οχημάτων στο Μάτι από κάθετες οδούς, υπήρχαν λίγοι αστυνομικοί στη Λεωφόρο Μαραθώνος και τους δρόμους μέσα στο Μάτι, ενώ ευθύνες επιρρίπτονται και στο Λιμενικό για τη μη λήψη τροχαίων μέτρων. 

Το απόλυτο χάος και την παντελή έλλειψη συντονισμού που επικράτησε την ώρα που η φωτιά κύκλωνε το Μάτι αποκαλύπτουν οι διάλογοι των ανδρών της αστυνομίας που βρέθηκαν στο σημείο.

Εκτίμηση της Πυροσβεστικής ήταν ότι πρέπει να διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος, η οποία κινδύνευε για να μην υπάρξουν θύματα.

Η αστυνομία διέταξε τη διακοπή της κυκλοφορίας και κατηύθυνε τα οχήματα αλλού, αλλά αυτό ήταν μοιραίο, καθώς οι οδηγοί κατευθύνονταν προς το μέτωπο της φωτιάς στο Μάτι, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν. 


Στις 18:12 η φωτιά φτάνει στη Λεωφόρο Μαραθώνος και δίδεται εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας. Ένα λεπτό αργότερα ο επικεφαλής της Τροχαίας μέσω ασυρμάτου δίνει την εξής εντολή σε ένα περιπολικό και μια μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ:

18:13: “Θα χρειαστεί να έρθετε πιο χαμηλά, θα χρειαστεί εκτροπή. Να ξεκινήσετε τώρα για Νέα Μάκρη, Ελάτε στη Νέα Μάκρη”.

Πέντε λεπτά αργότερα η φωτιά έχει περάσει τη Μαραθώνος κι έχει φτάσει στην Κυανή Ακτή. Ο διάλογος μέσω ασυρμάτου είναι ο εξής:

18:18: “Η φωτιά έφτασε στην Κυανή Ακτή υπάρχει σταθμός (περιπολικό) εκεί να κόψει”.

Οι φλόγες έχουν φτάσει ως την παραλία, ενώ η πυροσβεστική προσπαθεί να κόψει τη φωτιά στη Μαραθώνος, κι έτσι οι επικεφαλής δίνουν νέα εντολή:

18:29: “Ελάτε Κόκκινο Λιμανάκι να μην πάει τίποτα από παραλιακή για Νέα Μάκρη”…

Είναι όμως αργά… κάποια αυτοκίνητα λόγο της διακοπής κυκλοφορίας στη Μαραθώνος έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη μοιραία διαδρομή, την ώρα που ο κόσμος τρέχει να σωθεί από τις ανεξέλεγκτες φλόγες.

Στον ασύρματο της Αστυνομίας ακούγεται:

18:29: “Κανένα όχημα να μην κινηθεί παραλιακά, να τα κόψουμε στο Κόκκινο Λιμανάκι, να τα στείλουμε όλα Ραφήνα”.

Πέντε λεπτά αργότερα, ακούγεται από τον ασύρματο ότι ένα περιπολικό έχει εγκλωβιστεί στις φλόγες.

18:35: “Όσοι σταθμοί κινούνται ή βρίσκονται εντός φωτιάς προσοχή να μην εγκλωβιστούν. Ούτε ένα όχημα παραλιακά, αυστηρές εκτροπές, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα”. Είναι η στιγμή που όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι η φωτιά έχει κυκλώσει το Μάτι και έχει φτάσει μέχρι τη θάλασσα.

Δεκάδες αυτοκίνητα είναι εγκλωβισμένα και ακινητοποιημένα στους στενούς δρόμους της περιοχής… εκατοντάδες κόσμου τα παρατάνε και τρέχουν να σωθούν, δεκάδες καίγονται από τη φωτιά. 


Αγένεια σε τρομοκρατημένους πολίτες

«Έρχονται κυρία μου έρχονται, το κέρατό μου, έρχονται.»

Με αυτόν τον τρόπο απαντούσε το τηλεφωνικό κέντρο του 199 στους τρομοκρατημένους πολίτες που καλούσαν σε βοήθεια. Αγένεια και κυνικότητα στις συνομιλίες και μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

– Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα…

– Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα.

– Είναι να πεθάνει ο παππούς.

Ενδεικτικές είναι και οι ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ στελεχών της πυροσβεστικής. «Της πουτ@@@ς γίνεται». «Έχει χαθεί η μπάλα εδώ (...) Εγκλωβισμένοι. Σου λέω χάος». Όπως προκύπτει, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα και στην επικοινωνία με τα εναέρια μέσα τις κρίσιμες ώρες. «Έχει νεκρούς αλλά δεν τους ανακοινώνουν», ακούγεται σε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία.

Για την ιστορία η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για πλημμεληματικές κατηγορίες σε βάρος 20 ατόμων... 

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι:

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA