«Και να αλλάξει ο νέος Ποινικός Κώδικας θα εφαρμόζεται κανονικά στις δίκες από τη στιγμή που ίσχυσε» - Δείτε τι λέει γνωστός δικηγόρος! | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

«Και να αλλάξει ο νέος Ποινικός Κώδικας θα εφαρμόζεται κανονικά στις δίκες από τη στιγμή που ίσχυσε» - Δείτε τι λέει γνωστός δικηγόρος!

Όπως αναφέρει ο γνωστός ποινικολόγος της Αθήνας, Βασίλης Χειρδάρης:

«Η αναστολή λοιπόν των κωδίκων θα προξενήσει μία νομοθετική ανωμαλία, θα δημιουργήσει πρόβλημα στο κράτος και στην ασφάλεια δικαίου και θα δημιουργήσει κάκιστο προηγούμενο για μια ευρωπαϊκή χώρα που ανήκει σε ένα πολιτισμένο και προηγμένο νομικό πολιτισμό της  Ε.Ε.

Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί συνταγματικό θέμα αφού παραβιάζεται η ασφάλεια δικαίου και ενδεχομένως θα ενσκήψει πρόβλημα από την συνταγματική υποχρέωση σεβασμού που απορρέει από το άρθρο 7 του Συντάγματος. Επί πλέον δημιουργείται σοβαρό θέμα παραβίασης των διατάξεων της ΕΣΔΑ και του ΔΣΑΠΔ και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στις διεθνείς αυτές συμβάσεις.

Όμως στην πράξη τι γίνεται με την φημολογούμενη αναστολή (αν υλοποιηθεί);

Η αναστολή του Ποινικού Κώδικα θα έχει νόημα και πρακτικό αποτέλεσμα μόνον για όσους διαπράξουν νέα αδικήματα από την ημερομηνία της αναστολής του. 

Οι κατηγορούμενοι που φέρονται ότι έχουν διαπράξει αδικήματα μέχρι και της φημολογούμενης αναστολής του ΠΚ θα ευεργετηθούν νόμιμα από τις ευνοϊκότερες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα  που ίσχυσαν (έστω και μια μέρα) από την ημερομηνία διάπραξης του αδικήματος μέχρι αμετάκλητης εκδίκασης της υπόθεσής τους. 

Μάλιστα μέχρι 30.6.19 ίσχυε σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΠΚ μεταξύ περισσοτέρων ισχυόντων νόμων, από της τέλεσης της πράξης μέχρι της αμετάκλητης εκδίκασης,  αυτός που περιείχε τις ευνοϊκότερες διατάξεις. 

Από 1.7.19 ισχύει πλέον μεταξύ περισσοτέρων ισχυόντων διατάξεωντων νόμων οι ευμενέστερες διατάξεις για τον κατηγορούμενο. Από 1.7.19 μπορεί πλέον να γίνει ένα παζλ όπου επιλέγεται η ευμενέστερη διάταξη από κάθε νόμο και όχι ο ευμενέστερος νόμος ως σύνολο. Αυτό είναι ακόμα πιο επιεικές  μέτρο υπέρ των κατηγορουμένων. Από τη στιγμή που ίσχυσε έστω και για λίγο ο νέος ΠΚ ισχύουν οι επιεικέστερες διατάξεις των νόμων.

Σε παράδειγμα: 

Αν κάποιος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κατ΄επάγγελμα απάτη που διέπραξε το 2010 που αφορούσε ποσό 50.000 ευρώ με τον προγενέστερο ΠΚ ήταν κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης 5-10 χρόνια. Τώρα με τον νέο ΠΚ είναι πλημμέλημα με προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια. Αν τώρα επαναφερθεί ο παλιός ΠΚ μέχρι π.χ. 15.9.2019 και το Εφετείο εκδικάσει την υπόθεση στις 10.9.19 θα ισχύουν για τον κατηγορούμενο αυτό οι διατάξεις του νέου ΠΚ που θα βρίσκεται σε αναστολή και το Εφετείο υποχρεούται να μετατρέψει σε πλημμέλημα την πράξη και να την παραγράψει αφού πέρασε 8ετία.

Επομένως για τον Ποινικό Κώδικα κατά βάση δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για αναστολή του αφού τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τον νέο ΠΚ έτσι κι αλλιώς ισχύουν για τους κατηγορουμένους για τις πράξεις που τέλεσαν ή θα τελέσουν μέχρι την αναστολή του ή την τροποποίησή του.

Με τη νέα Ποινική Δικονομία π.χ. ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για την παραγραφή των αδικημάτων  και τα παραγράφει εφόσον η αναίρεση που θα ασκήσει ο κατηγορούμενος είναι παραδεκτή, δηλαδή έχει γίνει εντός της νόμιμης προθεσμίας και έχει έναν από τους προβλεπόμενους λόγους αναίρεσης.

Με τον προηγούμενο Κώδικα ο Άρειος Πάγος για να παραγράψει το αδίκημα έπρεπε να κάνει έναν τουλάχιστον λόγο δεκτό ως βάσιμο, διαφορετικά παρέμενε η δευτεροβάθμια απόφαση. Εάν επανισχύσει ο προηγούμενος ΚΠΔ και εφαρμοστεί αυτός στον ΑΠ τότε θα θιγούν παραχθέντα δικαιώματα που πηγάζουν από τη νέα νομοθεσία. 

Έτσι η αναστολή του ΚΠΔ μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση του δικαιώματος παραγραφής του κατηγορουμένου, ένα δικαίωμα που ήδη παρήχθη με τον νέο ΠΚ. 

Αυτό θα οδηγήσει σε προσφυγές στο Δικαστήριο του Στρασβούργου με υψηλή πιθανότητα για καταδίκες της χώρας μας».

Πληροφορίες: Dikastiko.gr

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA