Επένδυση «μαμούθ» στη Κάρυστο: Έτσι εγκαινίασε ο Κυριάκος το τεράστιο αιολικό πάρκο της «Enel Green Power» (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ 2024
 

Επένδυση «μαμούθ» στη Κάρυστο: Έτσι εγκαινίασε ο Κυριάκος το τεράστιο αιολικό πάρκο της «Enel Green Power» (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Στη περιοχή Καφηρέα του Δήμου Καρύστου βρέθηκε την Τρίτη (15-10-2019) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εγκαινίασε την τελετή έναρξης λειτουργίας του αιολικού πάρκου της «Enel Green Power»...

Πρόκειται για το μεγαλύτερο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ελλάδα με επένδυση 300.000.000 και σύμπλεγμα 7 αιολικών πάρκων, ενώ δημιουργήθηκαν 1.200 θέσεις εργασίας.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στα σχέδια της Κυβέρνησης για «πράσινη» ανάπτυξη και μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ δεσμεύτηκε για παράλληλη απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλα έργα.

«Το νέο αιολικό πάρκο είναι μία ακόμη απόδειξη ότι ο επενδυτικός χειμώνας δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη. Η Ελλάδα αλλάζει με νέες επενδύσεις και νέες δουλειές», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε δε, το συγκεκριμένο έργο ως «δείγμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που στηρίζει τις γόνιμες δυνάμεις τόσο των επενδυτών όσο και των εργαζομένων», σημειώνοντας πως οι εξελίξεις αυτές, 3 μήνες μετά τις εκλογές και πριν συμπληρωθούν 100 ημέρες από την ορκωμοσία της κυβέρνησης δεν είναι τυχαίες.
Δεδομένου πως η ολοκλήρωση του Καφηρέα χρειάστηκε 14 χρόνια, τόνισε ότι πάντοτε χρειάζεται αδειοδοτική μέριμνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει αχρείαστη γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις, αναγκάζοντας τους επενδυτές να γίνουν «ήρωες».

Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το έργο συνάδει με τους τρεις κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής:

- Αντικατάσταση του λιγνίτη από ηπιότερες μορφές παραγωγής,

- Απελευθέρωση της αγοράς ώστε να προκύψουν θέσεις εργασίας

- και Φθηνότερη ενέργεια και περιορισμό της οικονομικής «αιμορραγίας» που προκαλούν οι εισαγωγές ρεύματος.

Στον άμεσο σχεδιασμό της Κυβέρνησης περιλαμβάνεται η υπογραφή νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ έως το τέλος του έτους, ενώ προηγουμένως θα γίνει τροποποίηση του ισχύοντος για την αντιμετώπιση «των πολλών αγκυλώσεων» που υπάρχουν.

ΒΙΝΤΕΟ
Κατά την συνέχιση της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στην επόμενη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων θα εγκριθούν επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία ισχύος 461 μεγαβάτ, ύψους 400 εκατ. ευρώ. 

Παρών στην τελετή των εγκαινίων ήταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών κ.α.

Ο Antonio Cammisecra, Διευθύνων Σύμβουλος της Enel Green Power, δήλωσε: 

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο, συνδέοντας στο δίκτυο το μεγαλύτερο αιολικό έργο στην Ελλάδα, μία από τις πρώτες χώρες όπου ξεκινήσαμε το ταξίδι μας με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περισσότερο από μια δεκαετία πριν. Ο Καφηρέας υπογραμμίζει την παγκόσμια δέσμευσή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την επιδίωξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη δέσμευσή μας για ένα διαφοροποιημένο μείγμα παραγωγής σε επίπεδο χώρας. Πέραν της προσφοράς ενέργειας με μηδενικές εκπομπές σε εθνικό επίπεδο, το έργο αυτό έχει επίσης ισχυρό τοπικό ενδιαφέρον, καθώς στηρίζουμε τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Εύβοια υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες βιωσιμότητας που αποσκοπούν στην ενίσχυση της οικονομίας του νησιού παράλληλα με την ανάληψη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος».

Ο επικεφαλής της Enel Green Power Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας τόνισε:


«Ο Καφηρέας αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας και κατά τα χρόνια της κρίσης χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μην διαταραχθεί η χρηματοδότηση του έργου».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA