Χαλκίδα: Συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση στις 30 Νοεμβρίου | EviaZoom.gr - Εύβοια News
VIANEX
ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Χαλκίδα: Συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση στις 30 Νοεμβρίου

Συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση διοργανώνουν τα πρωτοβάθμια Σωματεία Εύβοιας το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 11:00 στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας...

Τα Σωματεία που διοργανώνουν την κινητοποίηση είναι το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, η Ένωση ιδιωτικών υπαλλήλων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας Βοιωτίας, η Ένωση τεχνιτών οικοδόμων Χαλκίδας, το Σωματείο εργαζομένων ομίλου Νηρέα, το Σωματείο εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις Λειβαδίτη, Ζούρα, Βιοκότ, Ελίζα, Αλκότ (Συμφερόντων «Ζούρα») και το Συνδικάτο Φαρμάκου Καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων Βοιωτίας Εύβοιας Αυλώνα.

Στο κάλεσμά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Ένα ακόμα χτύπημα ετοιμάζεται αυτήν την περίοδο στο μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης.

• Η λογική της σύνταξης των τριών πυλώνων που προχωρά η κυβέρνηση πατώντας πάνω στο έδαφος που έστρωσε ο νόμος Κατρούγκαλου ουσιαστικά εγγυάται τις εισφορές του ασφαλισμένου και όχι τις παροχές. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων μία σύνταξη πτωχοκομείου (επίδομα φτώχειας για τα γεράματα) που θα ανεβαίνει ελάχιστα με τις επικουρικές συντάξεις το ύψος των οποίων ουσιαστικά θα καθορίζουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές, η τύχη και ο τζόγος... θα δίνεις όσα περισσότερα μπορείς (άρα και η ασφάλισή σου γίνεται ατομική σου υπόθεση) και είναι ερωτηματικό το τι και αν θα πάρεις κάτι πίσω στο τέλος! Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των εργαζομένων στις ΗΠΑ και σε άλλες ώρες που ιδιωτικές ασφαλιστικές κολοσσοί κατέρρευσαν παρασέρνοντας τους κόπους, τα όνειρα και την προοπτική εκατομμυρίων ανθρώπων!

• Υπονομεύεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης. Χαρακτήρας που ως τώρα εξασφαλίζει ότι η ίδια η κοινωνία θα καλύπτει την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Το ζήτημα αυτό θα πρέπει σοβαρά να απασχολήσει όλους τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τους αυτοαπασχολούμενους που σήμερα μπορεί και μπροστά στα χάλια που κατάντησαν οι παροχές Υγείας, Φαρμάκου, Περίθαλψης να συνηγορούν στο ότι πρέπει να δοθεί μια λύση όποια κι αν είναι αυτή. Πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε θυσία! Είναι κρίσιμο ζήτημα να υπερασπιστούμε τον αποκλειστικά δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα της. Η ευθύνη της κοινωνίας απέναντι στον εργαζόμενο άνθρωπο, στην οικογένειά του, δεν μπορεί να αναιρείται προκειμένου να θησαυρίζουν οι ιδιωτικοί όμιλοι των ασφαλιστικών, οι φαρμακευτικές πολυεθνικές και οι ιδιώτες στον τομέα των παροχών Υγείας.

• Χτύπημα που σχετίζεται με την ακόμα μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας μιας και μέχρι σήμερα το 50% του προϋπολογισμού των νοσοκομείων καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ που στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να πάψει να αποδίδεται.

• Δεν θεωρούμε τυχαίο το γεγονός ότι αυτή η επίθεση ξετυλίγεται παράλληλα με την απαξίωση των δημόσιων δομών Υγείας. Είναι πολύ χαρακτηριστική ως και ακραία η περίπτωση της κατάντιας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου της Χαλκίδας που υπολειτουργεί στο "κόκκινο" με σοβαρούς κινδύνους για μας σαν ασθενείς, αλλά και για το ίδιο το προσωπικό του. Χρειάζεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα μπροστά στα σχέδια που ξεδιπλώνονται μέρα με τη μέρα πιο καθαρά για δράση των ιδιωτών μέσα στις ίδιες τις δομές της Δημόσιας Υγείας που σύντομα θα τη βλέπουμε με το κιάλι.

• Χτύπημα που δεν αφορά στεγνά στο ύψος της σύνταξης, αλλά σχετίζεται με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία μας, ζήτημα πολύ επίκαιρο αν αναλογιστούμε το θέμα του πρόσφατου θανατηφόρου "ατυχήματος" στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και το πλήθος των "ατυχημάτων" σε διάφορους τόπους δουλειάς στο νομό μας.

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να γυρίσουμε πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα που όποιος δεν ήταν ικανός για εργασία και τυχερός για να εξασφαλίσει μεροκάματο δεν είχε και στον ήλιο μοίρα.

Οργανωνόμαστε, παλεύουμε συλλογικά, συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στις 30 Νοέμβρη όπως αποφασίσαμε και στην πρόσφατη σύσκεψη των σωματείων μας...»

Βίντεο - ΡεπορτάζΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα