Για μία γελοιογραφία: 5 μήνες φυλάκιση με αναστολή στον Βαξεβάνη μετά από μήνυση του Σαμαρά (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Για μία γελοιογραφία: 5 μήνες φυλάκιση με αναστολή στον Βαξεβάνη μετά από μήνυση του Σαμαρά (ΦΩΤΟ)

Ένοχος για το αδίκημα της απλής εξύβρισης σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κρίθηκε την Τρίτη (21-01-2020) από δικαστήριο των Αθηνών, ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Documento», Κώστας Βαξεβάνης...

Αιτία ήταν η μήνυση που είχε καταθέσει ο Α. Σαμαράς σε βάρος του για ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. H ανάρτηση είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2018. Επρόκειτο για μια φωτογραφία τύπου meme - γελοιγραφία, η οποία εμφάνιζε τον Αντώνη Σαμαρά να λέει:

«Όποιος ανοίγει το στοματάκι του θα έχει την τύχη του Μαυρίκου. Το αισθάνομαι». Η εν λόγω φράση βασιζόταν σε παλαιότερο βίντεο προεκλογικής συνέντευξης του Σαμαρά, στην οποία είχε πει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει, το αισθάνομαι».

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, ωστόσο το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν απλή εξύβριση.

«Ξεκινάει ένα κυνήγι μαγισσών με την ποινικοποίηση των memes και του twitter», τόνισε ο Κώστας Βαξεβάνης μετά την ανακοίνωση της απόφασης, για την οποία ο εκδότης του Documento άσκησε έφεση ώστε η υπόθεση να εκδικαστεί εκ νέου από δικαστήριο δευτέρου βαθμού. Η ποινή που επέβαλλε το δικαστήριο ήταν φυλάκιση 5 μηνών με τριετή αναστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη έγινε απόντος του Α. Σαμαρά που εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους του, παρά το γεγονός ότι στην προηγούμενη δικάσιμο είχε αιτηθεί αναβολή (μέσω των πληρεξουσίων του) επειδή δεν μπορούσε και τότε να παραστεί, αλλά επιθυμούσε, όπως είχε υποστηριχθεί, να είναι παρόν στη δίκη για να υποστηρίξει τη μήνυσή του.

Κατά την απολογία του ο Κ. Βαξεβάνης τόνισε:
 

«Βρίσκομαι εδώ ενώπιον σας ότι κατηγορούμενος ότι έχει τρωθεί η τιμή και η υπόληψη Σαμαρά, ότι δηλαδή με ένα meme έδωσα την άποψη στον κόσμο ότι συνέδεσα το Σαμαρά με τη δολοφονία».

Ο Κ. Βαξεβάνης υποστήριξε πως το ερώτημα που τίθεται προ το δικαστήριο είναι εάν θα δικαστεί για αυτή τη γελοιογραφία

«Το διακύβευμα δεν είναι να τιμωρηθώ έγω ή να δικαιωθώ είναι ότι το δικαστήριο σας νομολογεί για τα social media. Τα πολιτικά πρόσωπα οικειοθελώς εκτίθενται στα social media» σημείωσε ο Βαξεβάνης, ενώ υπογράμμισε πως: «Ακόμη και εάν επρόκειτο για κάποια κρίση τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να τη δέχονται σύμφωνα με το 10 άρθρο της ΕΣΔΑ» ανέφερε. Ο Κ. Βαξεβάνης ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία σύνδεση, σχέση του Σαμαρα με τον Μαυρίκο πέρα από αυτά που έχω γράψει».

Ο Βαξεβάνης υποστήριξε ακόμη ότι την περίοδο εκείνη ο Σαμαράς μήνυε εισαγγελείς, πολιτικά πρόσωπα, απειλούσε τους μάρτυρες, μια συμπεριφορά που βγαίνει από τα πλαίσια του θεσμικού πλαισίου που πρέπει λειτουργεί ένας πρώην πρωθυπουργός της χώρας.

«Ο Σαμαράς επέλεξε έναν δρόμο για τους δικούς του λόγους να συμπεριφερθεί με έναν τρόπο αντιθεσμικό» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Όταν βγήκε το meme εγώ δικαζόμουν και στην ουσία με μήνυσε για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία και να συλληφθώ μέσα στο Εφετείο. Ότι έχω να πω και για τον Σαμαρά το γράφω το αποδεικνύω και το υπογράφω. Δεν θίγω καμία υπόληψη» σημείωσε.

Το διακύβευμα είναι εάν αυτό θα ποινικοποιηθεί και ο δικαστικές αίθουσες θα γεμίσουν με υποθέσεις πολιτικών προσώπων, δικαστών και γενικότερα δημοσίων προσώπων,.
 
Εισαγγελέας: Δεν στοιχειοθετείται συκοφαντική δυσφήμιση

Κατά την εισήγηση του ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ισχυρισμός γεγονότος, ότι δηλαδή το meme που ανήρτησε ο Κώστας Βαξεβάνης δεν αποτελεί πραγματικό γεγονός και ως εκ τούτου δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η πράξη της συκοφαντικής ή της απλής δυσφήμισης. 

Ισχυρίστηκε ωστόσο ότι η φράση που υπάρχει στο εν λόγω meme προσβάλλει την προσωπικότητα του πρώην πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την ενοχή του εκδότη του Documento για το αδίκημα της εξύβρισης κρίνοντας ότι δεν επρόκειτο για σατιρική ανάρτηση.

Πληροφορίες: Documentonews

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA