Δίκη Τοπαλούδη: Οι δικηγόροι τα έβαλαν με την Εισαγγελέα - Η αγόρευση και τα λουλούδια που δέχτηκε (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Δίκη Τοπαλούδη: Οι δικηγόροι τα έβαλαν με την Εισαγγελέα - Η αγόρευση και τα λουλούδια που δέχτηκε (ΦΩΤΟ)

Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, μετά τη σύντομη διακοπή και την ένταση που προκλήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης (14-05-2020) στο δικαστήριο...

Εισαγγελέας στην έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας είναι η Αριστοτέλεια Δόγκα, η οποία «έκλεψε» τις εντυπώσεις με την αγόρευση της στη δίκη για τον άγριο βιασμό και την αποτρόπαια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της, η Εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα ήταν καταπέλτης, λέγοντας μάλιστα για τον έναν κατηγορούμενο: «o πατέρας του Ροδίτη έκανε το τέρας που είναι σήμερα ο γιος του». Παράλληλα, οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη πρόσφεραν λουλούδια στην Εισαγγελέα η οποία τα ανάρτησε στη σελίδα της στο facebook, γράφοντας πως ήταν το ωραιότερο και το πιο πολύτιμο δώρο που έχει λάβει.

Με όλα αυτά που είπε συμφώνησε μεγάλο μέρος του κόσμου, ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις και από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων.

Η Εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα και τα λουλούδια που αποδέχτηκε και ανήρτησε στη σελίδα της στο facebook, την οποία διέγραψε στη συνέχεια:
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Εισαγγελέας προέβη σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους δικηγόρους και ζητά να ανακαλέσει, ενώ απευθυνόμενος και στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ζητά να ελέγξουν την εν λόγω Εισαγγελική λειτουργό.

Μετά από όλα αυτά, η Εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα, κατά την επανάληψη της διαδικασίας δήλωσε ότι έλαβε εντολή να παραμείνει στην έδρα, από τον προϊστάμενό της. Νωρίτερα, είχε προκληθεί ένταση και η πρόεδρος διέκοψε τη διαδικασία, εξαιτίας της διαμαρτυρίας των δικηγόρων για αναφορές που έκανε κατά την αγόρευσή της την Τετάρτη.

Η Α. Δόγκα ενημέρωσε το δικαστήριο ότι επικοινώνησε με τον προϊστάμενό της, στον οποίο εξέφρασε την πρόθεσή της να δηλώσει αποχή. Θέμα για το οποίο, είπε, έλαβε αρνητική απάντηση.
 
Η Εισαγγελέας συμπλήρωσε ότι η εντολή του προϊσταμένου της ήταν να παραμείνει στη θέση της. Έπειτα από αυτό, η πρόεδρος ζήτησε από τους δικηγόρους να παραμείνουν μόνο στα ζητήματα της δίκης στις τοποθετήσεις τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών:

«Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από συναδέλφους που ήταν παρόντες κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη Τοπαλούδη αλλά και από πλήθος δημοσιευμάτων του δικαστικού ρεπορτάζ που καλύπτουν την συγκεκριμένη δίκη, η Εισαγγελέας της έδρας, κατά την αγόρευσή της, αναφέρθηκε εξόχως απαξιωτικά και ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι:

«Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας. Έχω ακούσει από συνηγόρους  κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης.  Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας»,

«Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι...  Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους»,

«Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί».
 
Χωρίς καμία απολύτως διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπό εξέλιξη δίκης, η θέση αυτή της Εισαγγελέως προσβάλει  στο σύνολό του  το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον  θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης,  έλαβε χώρα καθ' υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ  και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και  απάδει στον εισαγγελικό θεσμό. 
 
Καλούμε την Πρόεδρο του Δικαστηρίου να επαναφέρει άμεσα την Εισαγγελέα της έδρας στην τάξη, εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΠΔ και  την ίδια την Εισαγγελέα  να ανακαλέσει άμεσα τις άνω δηλώσεις της και να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό σώμα για τα όσα προσβλητικά καταφέρθηκε εις βάρος του.
 
Σε κάθε  περίπτωση,  ζητούμε από  τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα σε βάρος της η προβλεπόμενη, κατά νόμο,  πειθαρχική διαδικασία. 
 
Η παρούσα θα κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και στην Πρόεδρο του δικάζοντος Δικαστηρίου».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA