Κύμη - Αλιβέρι: Ψήφισμα υποταγής από Μπουραντά στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Κύμη - Αλιβέρι: Ψήφισμα υποταγής από Μπουραντά στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων

Διαβάστε τι αναφέρει η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δήμος για όλους» του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, Αλεξάνδρα Θαλασσινού:

«Στις 11-06-2020 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου συζητήθηκε το φλέγον θέμα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές του Δήμου μας. Παρόντες ήταν και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων που έχουν ή πρόκειται να εγκατασταθουν αιολικά πάρκα (οχι όλοι και όλες βέβαια). 

Παρούσα ήταν για λίγο και η Αστυνομία η οποία αποχώρησε όταν διαπίστωσε ότι επρόκειτο για μια ειρηνική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας. Παρόντες και οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών φορέων τόσο της Κύμης όσο και των Πετριών, η εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξης Στερεά Υπεροχής Βάνα Φρυγανιωτη, ο βουλευτής Σύριζα Εύβοιας Μίλτος Χατζηγιαννακης και αρκετοί δημότες. 

Αφού ο Δήμαρχος έκανε την αρχική του εισήγηση σχετικά με το θέμα(ο οποίος ισχυρίστηκε πως δε γνωρίζει τίποτα!! ) , δεν άφησε τους επικεφαλής των παρατάξεων να τοποθετηθούν και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία πάρα το γεγονός ότι υπήρξε αντίδραση από Δημοτικό Σύμβουλο της συμπολιτευσης. Διάβασε λοιπόν το ψήφισμα του και έπειτα τοποθετήθηκαν ο βουλευτής, έπειτα οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και τέλος έπειτα από 5 ώρες οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών φορέων(στον πρώτο ομιλητή εκδηλώθηκε αγενής συμπεριφορά από το Δήμαρχο) και οι δημότες. 

Ως δημοτική παράταξη ζητήσαμε να διαμορφώσουμε μαζί με όλο το συμβούλιο το ψήφισμα του Δημάρχου και να αναφέρει ότι λέμε ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ανεμογεννητριες στο Δήμο μας που πια είναι κατάφυτος και έχει κορεστει(η Εύβοια παράγει το 40 % της αιολικής ενέργειας πανελλαδικά) . Αυτή ήταν και η ουσιαστική διαφορά όλης της αντιπολίτευσης με τη συμπολιτευση η οποία λέει ναι στις ανεμογεννητριες με προϋποθέσεις, με αυστηρούς περιβάλλοντικους όρους και με σωστό χωροταξικό σχεδιασμό, λέει όχι μόνο για τις περιοχές Natura, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και τις τουριστικές. 

Ζητήσαμε επίσης να αναφέρει το ψήφισμα ότι στις περιοχές που υπάρχουν ήδη εγκατεστημένες ανεμογεννητριες διεκδικουμε σοβαρή ανταπόδοση κι όχι καθρεφτάκια σε ιθαγενείς (πχ μειωμένο ή και δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα) και επίσης να γραφτεί στο ψήφισμα ότι ζητάμε από το κράτος μια πιο αυστηρή νομοθεσία που θα δεσμεύει τις επενδυτικές εταιρείες να απομακρύνουν τα τοξικά και ρυπογόνα κουφάρια των ανεμογεννητριων από τα βουνά στο τέλος ζωής τους. 

Συμφωνήσαμε να γίνει και ενημερωτική επιστημονική ημερίδα για τους δημότες, να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα και προτείναμε μάλιστα να προβούμε ακόμη και σε ενδικοφανη προσφυγή ως Δημοτικό Συμβούλιο. Και το κοινό μας ψήφισμα (ΑΝ γινόταν κάποια έστω και στοιχειώδης διαβούλευση της δημοτικής αρχής με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, τους φορείς και τους δημοτες που δεν έγινε ούτε υπήρξε καμία απολύτως αντιδραση των δημοτικών συμβούλων της συμπολιτευσης) ζητήσαμε να το αποστείλουμε στην Περιφέρεια όπως έκαναν κι οι άλλοι Δήμοι(Ερέτριας, Σκύρου, Διρφυων Μεσσαπιων, κτλ) ώστε να μας συμπεριλάβει και εμάς και έτσι να σταματησουμε όσο γίνεται έστω και τώρα τη διαδικασία εγκατάστασης α/γ. 

Ο Δήμαρχος εντελώς αυταρχικα και χωρίς διάθεση σύνθεσης προτάσεων πέρασε με οριακή πλειοψηφία (μόνο των συμβούλων της συμπολιτευσης και μάλιστα όχι όλων αφού αρκετοί είχαν αποχωρήσει πριν την ψηφοφορία) αυτό το "ναι μεν αλλά" ψήφισμα του που αφήνει ορθάνοιχτα παράθυρα στα μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα... 

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με τους περιβάλλοντικους φορείς και την τοπικη κοινωνία ώστε να μην εγκατασταθουν άλλα αιολικά πάρκα πουθενά στο Δήμο μας...»

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA