«Το έλα να δεις» στη Ριτσώνα: Βγήκαν στους δρόμους οι μετανάστες (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

«Το έλα να δεις» στη Ριτσώνα: Βγήκαν στους δρόμους οι μετανάστες (ΦΩΤΟ)

Το «άγνωστο» περιστατικό με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε πριν λίγες μέρες έξω από το hot spot της Ριτσώνας...
 

Συγκεκριμένα, αλληλέγγυοι/ες από την Αθήνα και τη Χαλκίδα έφτασαν κατά τις 11 π.μ στο camp της Ριτσώνας, για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που οργανώθηκε από μετανάστες/στριες του camp σε συνεργασία και συνεννόηση με τη συνέλευση Solidarity With Migrants. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Φτάνοντας στην πύλη, που ήταν ανοιχτή, η αστυνομία επιδίωξε να εμποδίσει ειδικά εμάς από το να εισέλθουμε στον εσωτερικό χώρο του camp. Μάλιστα, αστυνομικοί επιδίωξαν να κλείσουν την πύλη ώστε να αποκλειστούμε τελείως έξω από το camp, πράγμα που εμποδίστηκε με την παρέμβαση μεταναστών/στριών και τη δική μας αντίδραση. Περιμένοντας να αρχίσει η κινητοποίηση, μας έγινε γνωστό από μετανάστρια ότι αντιπρόσωποι του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαν παρέμβει ήδη για να αποτρέψουν την κινητοποίηση, η οποία είχε ανακοινωθεί δημόσια τις προηγούμενες μέρες. Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις και διαφωνίες των εκπροσώπων των μεταναστευτικών κοινοτήτων με τον ΔΟΜ, τη διοίκηση του camp και της αστυνομίας, η κινητοποίηση τελικά έγινε. 

Στις 12:45 περίπου μπήκαμε όλοι και όλες τελικά μέσα στο camp, και ξεκινήσαμε διαδήλωση με έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών και μεταναστριών, περνώντας από τους χώρους διαμονής και με κατεύθυνση της πορείας έξω από το camp. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης οι μετανάστ(ρι)ες που συμμετείχαν καλούσαν τον κόσμο του camp να σπάσει το φόβο που είχε προκαλέσει η κυβερνητική τρομοκρατία του Υπουργείου και να συμμετάσχουν στη διαδήλωση. Μοιράσαμε κείμενα και μιλήσαμε με πολύ κόσμο της κουρδικής, της αφγανικής, της αραβικής και της αφρικανικής κοινότητας, και περίπου 200 άτομα που αποτελούσαν εκείνη την ώρα το σώμα της πορείας βγήκαμε από την πύλη του camp. Η διαδήλωση κινήθηκε δυναμικά κατά μήκος του δρόμου έξω από το camp και όχι σύμφωνα με το δρομολόγιο που είχε αρχικά αποφασιστεί από μετανάστες και μετανάστριες, λόγω της απειλής του Υπουργείου.

Τα αιτήματα των μεταναστών/στριών που ακούστηκαν περισσότερο ήταν χαρτιά για όλους και όλες, ελευθερία κίνησης και διαβατήρια, χρηματικά επιδόματα, μαζί με συνθήματα και αυτοσχέδια πλακάτ ενάντια στις εξώσεις προσφύγων/μεταναστών και υπέρ της πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. Σήμερα, με περίπου 3000 άτομα έγκλειστα στο camp και με κλιμάκωση του αντιμεταναστευτικού πολέμου που διεξάγει το ελληνικό κράτος και το κεφάλαιο, η δυσφορία των έγκλειστων μεταναστών/στριών στη Ριτσώνα μεγαλώνει, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, με αποτέλεσμα δεκάδες αντίστοιχες μεταναστευτικές κινητοποιήσεις.

Η συμμετοχή της συνέλευσής μας σε αυτή την κινητοποίηση ήταν αποτέλεσμα της συστηματικής επικοινωνίας μας με μετανάστες/στριες του camp τους τελευταίους 2 μήνες, και παρά την καραντίνα και την απομόνωση των μεταναστών/στριών στο όνομα της υγειονομικής κρίσης και του Covid-19. Ήταν μια κινητοποίηση ντόπιων-μεταναστ(ρι)ών, ένα ακόμη βήμα για να την οικοδόμηση των πολυεθνικών-πολυπολιτισμικών και ταξικών κοινοτήτων αγώνα που θέλουμε να φτιάξουμε».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA