Κρίση στο Καστελόριζο: Για «αμφισβητούμενα ύδατα» μιλούν οι ΗΠΑ - Καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Κρίση στο Καστελόριζο: Για «αμφισβητούμενα ύδατα» μιλούν οι ΗΠΑ - Καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις

Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία, με αφορμή την Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου, αλλά μιλούν παράλληλα και για αμφισβητούμενα ύδατα κάτι που προκαλεί αλγεινή εντύπωση...

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
Η τουρκική προκλητικότητα

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετά από τον απόπλου 17 πολεμικών πλοίων των Τούρκων από τον Ναύσταθμο του Ακσάζ. Η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται μετά τη Navtex που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από την Τουρκία, τη στιγμή που ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην Αθήνα.

Η Navtex αφορά έρευνες από το, γνωστό πλέον, θαλάσσιο πλοίο Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή η οποία, σύμφωνα με την ΕΡΤ, βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε τριεθνές σημείο. Η έκδοση της Navtex, που αφορά περιοχή νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, ήρθε τη στιγμή που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Χάικο Μας, με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γενικότερη τουρκική προκλητικότητα το τελευταίο διάστημα, έχει θέσει σε επιφυλακή της ένοπλες δυνάμεις. Ιδιαιτέρως τις τελευταίες ώρες, η κινητικότητα στην ελληνική πλευρά είναι έντονη ενώ σημειώθηκαν και σκληρές αερομαχίες στο Καστελόριζο. Ενώ ο απόπλους των τουρκικών πλοίων από το Ακσάζ δεν έχει μείνει αναπάντητος από τον ελληνικό στόλο.

Προς ώρας, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραμένει στην Αττάλεια.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA