Νέα εγκλήματα του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου καταγγέλλει ομάδα πολιτών (ΦΩΤΟ) | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Νέα εγκλήματα του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου καταγγέλλει ομάδα πολιτών (ΦΩΤΟ)

Πλήρης ασυδοσία από τον Μπουραντά και τους αυλικούς του στο Δήμο Κύμης - Αλιβερίου...

Όπως καταγγέλλει αυτή τη φορά στο EviaZoom.gr η ομάδα πολιτών «Αλιβέρι Καθαρή Πόλη»:

«Κατ΄εξακολούθηση περιβαλλοντικό έγκλημα ανεξέλεγκτης χωματερής στα "Αλώνια" Αλιβερίου από τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου

Η επιβλαβής παρουσία του Δήμου Κύμης Αλιβερίου στο ευαίσθητο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος στο Αλιβέρι είναι προφανής και αυταπόδειχτη... και συνεχίζεται.

 

Πρέπει να σταματήσει ΑΜΕΣΑ η λειτουργία της χωματερής στα «Αλώνια» στο Αλιβέρι, να απομακρύνει τους σωρούς των απορριμμάτων, να καθαρίσει τον χώρο και να διασφαλίσει την αποτροπή τυχόν μελλοντικής διάθεσης απορριμμάτων, ζητάνε ο Συνήγορος του Πολίτη και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου περιβάλλοντος από τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου, ύστερα από τον πρόσφατο έλεγχο και αυτοψία στο χώρο από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τον κ. Εισαγγελέα Χαλκίδας, αφού διαπιστώθηκε και πάλι η ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων από τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου.
 

Από το 2016 οι πολίτες της περιοχής Αλιβερίου «Αλιβέρι καθαρή πόλη», αγωνίζονται, προσφεύγοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες και στο Συνήγορο του πολίτη, για να σταματήσουν το κατ΄εξακολούθηση περιβαλλοντικό έγκλημα της ανεξέλεγκτης χωματερής στη θέση «ΤΣΑΡΟΥΧΑ» στο Αλιβέρι. Έγκλημα με πολλά επεισόδια και περισσότερα ερωτηματικά.
 

Τα ίχνη του εγκλήματος γίνονται εμφανή σε καθημερινή βάση στη βορεινή πλευρά πλησίον της πόλης του Αλιβερίου, δίπλα ακριβώς του προϋπάρχοντος ΧΑΔΑ, που χρησιμοποιούσε ο πρώην δήμος Ταμυνέων, ο οποίος έπαψε την λειτουργία του το 2012 και τον αποκατέστησε πλήρως, διότι ήταν υποχρεωμένος να τον αποκαταστήσει, προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί άμεσα στις τότε απαιτήσεις των δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Ο Συνήγορος του Πολίτη με το υπό αριθμό 221616/1160/2017 από 11-1-2017 έγγραφό του ζήτησε τότε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον Δήμο Κύμης - Αλιβερίου, μεταξύ άλλων και τα εξής:
 

✔ «…πρέπει να σταματήσει άμεσα η λειτουργία της εν λόγω χωματερής, να απομακρυνθούν οι σωροί των απορριμμάτων, να αποκατασταθεί η περιοχή στην πρότερη κατάσταση και να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις, σύμφωνα με το Ν.1650/86, όπως τροποποιήθηκε με τον 3010/2002. Επίσης πρέπει να συγκροτηθεί Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.ΠΕ.), σύμφωνα με το άρθρο 26 του ίδιου νόμου, για να διενεργήσει αυτοψία στον εν λόγω χώρο διάθεσης των απορριμμάτων. Τούτο κρίνεται απαραίτητο για να καθοριστούν οι απαιτούμενες ενέργειες προς αποκατάσταση του χώρου.
 

✔ …στο πλαίσιο διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης, παρακαλούμε να ενημερώσετε το Συνήγορο του Πολίτη για τις ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί ή σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα. Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά να ενημερωθεί για τα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος που εφαρμόζονται ή θα εφαρμοστούν και το σχετικό χρονοδιάγραμμα των εν λόγω εργασιών. 
Παρακαλείστε να ενημερώσετε την Ανεξάρτητη Αρχή για τις μεθόδους εναλλακτικής διαχείρισης που εφαρμόζονται και το βαθμό απόδοσης αυτών και για τα προβλεπόμενα έργα διαχείρισης αποβλήτων που περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΑΔΑ) του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων (ΕΣΣΠΔΑ), το βαθμό υλοποίησης και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των σχετικών έργων και δράσεων…».
 

Στη συνέχεια, κατόπιν ελέγχου των αρμοδίων υπηρεσιών προκύπτει ότι βεβαιώθηκε παράβαση και ασκήθηκε ποινική δίωξη για υποβάθμιση περιβάλλοντος, σε βάρος του τότε υπεύθυνου αντιδημάρχου του Δήμου Κύμης Αλιβερίου κου Μπαράκου Νικολάου. (Αριθμ. δικογραφίας Ζ16-737 /700737/ 2016. Αναβολή δίκης για 5η συνεχόμενη φορά τον Μάρτιο 2020, σε νέα 6η δικάσιμο τον Οκτώβριο 2020).
 

Επειδή με την πάροδο πολλών χρόνων, παρά τις διαμαρτυρίες των πολιτών και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, αντί ο Δήμος να συμμορφωθεί, να αποκαταστήσει δηλαδή τη νέα ανεξέλεγκτη χωματερή και να σταματήσει την περαιτέρω ρύπανση του περιβάλλοντος, βλέποντας την κατάσταση ολοένα να χειροτερεύει, οι πολίτες της περιοχής «Αλιβέρι καθαρή πόλη», επανήλθαν και πάλι με την από 13-11-2019 νέα τους καταγγελία προς τις αρμόδιες αρχές, εναντίον του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.
 
Κατόπιν τούτου, σύμφωνα με την από 28-4-2020 έκθεση αυτοψίας των επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο χώρο, διαπιστώθηκε από την έρευνα να συνεχίζει να γίνεται η ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων στη θέση «ΤΣΑΡΟΥΧΑ» Αλιβερίου σε συνολική έκταση περίπου 12 στρεμμάτων, επισυνάπτοντας και απόσπασμα ψηφιακού χάρτη με την περιοχή. Μάλιστα στην έκθεση αυτοψίας διευκρινίζεται ότι στο χώρο βρέθηκε και μηχάνημα έργου ΙΧ με συγκεκριμένο αριθμό πινακίδας, το οποίο χρησιμοποιείται για τις εργασίες εκφόρτωσης και διάστρωσης των απορριμμάτων. Επίσης, στην ίδια την έκθεση οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος καλούν τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου να υποβάλλει τις απόψεις του εγγράφως, με κατάθεση υπομνήματος, εντός (5) ημερών από την ημέρα παραλαβής της, με δυνατότητα παράτασης για ακόμα (5) ημέρες, μετά από αίτησή του.

Η ανωτέρω έκθεση αυτοψίας διαβιβάσθηκε προς τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου με το υπό αριθμό 67942/390 από 12-5-2020 έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, με κοινοποίηση στον κ. Εισαγγελέα Χαλκίδας, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο Συνήγορο του Πολίτη και σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, η οποία καλεί τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου να υποβάλλει τις απόψεις του στην προθεσμία των (5) ημερών, αλλά ταυτόχρονα τον καλεί να προβεί σε άμεσες ενέργειες καθαρισμού του χώρου και διασφάλισης της αποτροπής τυχόν μελλοντικής διάθεσης απορριμμάτων στον εν λόγω χώρο.

 
ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ & ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

 

Μετά όλα τα παραπάνω, αίσθηση προκαλεί ότι ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου αντί να συμμορφωθεί, να προβεί στον καθαρισμό του χώρου και να διασφαλίσει την αποτροπή τυχόν μελλοντικής διάθεσης των απορριμμάτων, εξακολουθεί να κινείται απαξιωτικά στη προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής. 
Κωφεύει, αδιαφορεί και γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους πολίτες, τις υπηρεσίες περιβάλλοντος και τις οδηγίες του Συνηγόρου του πολίτη και ως αυτουργός συνεχίζει στο επί πολλών ετών κατ΄εξακολούθηση περιβαλλοντικό έγκλημα στην εν λόγω περιοχή του Αλιβερίου, με την ρίψη στο έδαφος τεραστίων ποσοτήτων κάθε είδους απορριμμάτων, εύφλεκτων υλικών και αποβλήτων, από τα φορτηγά και τα απορριμματοφόρα του, τα οποία συγκεντρώνονται από τους τρεις πρώην Καποδιστριακούς δήμους Αυλώνος, Δυστίων και Ταμυνέων. Αυτό συνιστά περαιτέρω ρύπανση και προσβολή του περιβάλλοντος με κίνδυνο στην υγεία, στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στη δημόσια ασφάλεια με πιθανή πρόκληση πυρκαγιάς και η ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντολογικά περιοχή του Αλιβερίου, συνεχίζει να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο.
 
ΕΠΙΛΟΓΟΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

 

Οι πολίτες του Αλιβερίου εκφράζουν τη λύπη τους, την αγανάκτησή τους και τον θυμό τους, διότι η εξουσία του δήμου Κύμης Αλιβερίου, αυταπόδεικτα αδυνατεί να επιτελέσει το έργο και την αποστολή που οφείλει να υπηρετεί, με αποτέλεσμα να αφήνει «ανοιχτά παράθυρα».
 
Ασφαλώς οι πολίτες δεν ψάχνουν για «χαραμάδες και ανοίγματα», αλλά παρουσιάζουν ανοιχτά, δημόσια, με τη δύναμη της αλήθειας, της γραφής και της εικόνας, το σοβαρό ζήτημα που αφορά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο Αλιβέρι και των φαινομένων που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία και την ποιότητα της ζωής τους στον τόπο που ζουν, αλλά και τη δημόσια ασφάλεια, αφού με μια σπίθα μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
 

Με το παρόν καταγγέλλουμε στη κοινή γνώμη τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου, ότι αγνοεί επιδεικτικά τις φωνές των πολιτών της περιοχής του Αλιβερίου και ότι επίσης δεν συμμορφώνεται στη νομιμότητα σύμφωνα με τις οδηγίες των υπηρεσιών περιβάλλοντος, επισημαίνοντας τον κορεσμό από την παρατεινόμενη συσσώρευση δραστηριοτήτων και μονάδων που ενοχλούν την περιοχή του Αλιβερίου.

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA